Tichý zabijak vo vašej kuchyni: Vedci varujú pred bežným olejom. Ako ho treba nahradiť?

Používate ho pri varení, pečení aj do šalátov, no vedci čoraz častejšie varujú, že tento „nevinný“ kuchynský olej môže mať z dlhodobého hľadiska vážne zdravotné dôsledky.

28.05.2025 06:00
olej Foto:
Ľudské telo potrebuje rovnováhu medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Súčasná strava však často obsahuje nadbytok omega-6.
debata (20)

V posledných rokoch rastú obavy z dopadov často používaných kuchynských olejov na zdravie, najmä tých, ktoré sú získavané zo semien. Kedysi oslavované pre svoju nízku cenu a vysoký bod zadymenia sú dnes pod drobnohľadom kvôli možnému spojeniu s chronickými ochoreniami, píše Verywell Health.

Ako je to s rakovinou kože?
Video
Zdroj: TV Pravda

Semenné oleje ako repkový, kukuričný, sójový, slnečnicový či olej z hroznových jadier sa získavajú z rastlinných semien. Sú veľmi rozšírené v domácnostiach aj v spracovaných potravinách pre svoju neutrálnu chuť a univerzálne použitie. Tieto oleje sú bohaté na polynenasýtené tuky, predovšetkým omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú pre telo nevyhnutné, no v nadbytku môžu škodiť.

Ľudské telo potrebuje rovnováhu medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Súčasná strava však často obsahuje nadbytok omega-6, čo súvisí práve s používaním semenných olejov. Táto nerovnováha môže viesť k zvýšenej zápalovej reakcii v tele, čo je známy spúšťač mnohých chronických ochorení.

Štúdia zverejnená v Scientific American poukazuje na to, že špecifické lipidy prítomné v ultra-spracovaných potravinách môžu podporovať vznik zápalov a nádorov hrubého čreva.

cvicenie Čítajte viac Obľúbená látka športovcov vykazuje nečakaný účinok na mozog. Vedci hlásia prekvapivé výsledky

Získavanie a rafinácia semenných olejov zahŕňa vysoké teploty a chemické rozpúšťadlá, čo môže znehodnotiť ich výživovú hodnotu. Tento proces často vedie k vzniku transmastných kyselín a iných škodlivých zlúčenín.

Ako upozorňuje web SarahHormachea, zahrievanie týchto olejov vedie k oxidácii, pri ktorej vznikajú voľné radikály, nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú bunky a tkanivá.

Zdravotné dôsledky

Viaceré štúdie spájajú nadmernú konzumáciu semenných olejov s rôznymi zdravotnými problémami. Napríklad výskum v Journal of the American College of Cardiology preukázal, že vyšší príjem olivového oleja bol spojený s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, čo naznačuje, že nahradenie nasýtených tukov zdravšími olejmi je prospešné.

Naopak, nadbytok semenných olejov môže podporovať zápaly a súvisiace ochorenia.

Niektorí odborníci varujú pred nadmerným príjmom semenných olejov, iní však tvrdia, že môžu byť súčasťou zdravej stravy, ak sa používajú s mierou. Profesor medicíny na Stanfordskej univerzite, Christopher Gardner, zdôrazňuje, že semenných olejov sa netreba báť a že samy o sebe nie sú škodlivé.

Kľúčom je vyvážený príjem a zníženie spotreby spracovaných potravín, kde sú tieto oleje najčastejšie prítomné.

Sunsafe, rakovina kože osveta Čítajte viac Minulý rok mal hneď jeden z prvých záujemcov o vyšetrenie znamienok melanóm. Bol to vinár, hovorí kožná lekárka

Aké sú odporúčania?

Miernosť nadovšetko: Obmedzte príjem semenných olejov a dávajte si pozor na ich prítomnosť v spracovaných potravinách.

Rozmanitosť v kuchyni: Zaraďte do jedálnička rôzne druhy olejov – najmä extra panenský olivový olej, ktorý má overené zdravotné benefity.

Uprednostnite prirodzené potraviny: Zamerajte sa na nespracované jedlá, ktoré prirodzene zabezpečujú správny pomer omega-3 a omega-6.

Vzdelávajte sa: Sledujte aktuálne odporúčania a výskumy o tukoch a olejoch.

Semenné oleje sú síce bežnou súčasťou modernej stravy, no je dôležité uvedomiť si ich potenciálne zdravotné riziká. Informovaným výberom a dôrazom na vyváženú stravu môžeme riziká spojené s ich konzumáciou výrazne znížiť.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 20 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #olej #rafinované #rastlinné oleje #zdravie a prevencia
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"