Keď ženy prestanú fajčiť do tridsiatky, predĺžia si život, tvrdia vedci

Ženy, ktoré sa zbavia fajčiarskeho návyku do svojich 30 rokov, výrazne znížia riziko predčasného úmrtia. Vyplýva to zo štúdie britských vedcov, ktorú zverejnil medicínsky časopis Lancet.

30.10.2012 06:00
fajčiarka, cigareta, dym, fajčenie Foto:
Ak sa ženám podarí skoncovať so závislosťou na tabaku pred 30. rokom života, zomrú priemerne o mesiac skôr ako nefajčiarky.
debata (1)

Celoživotné fajčiarky umierajú podľa výsledkov štúdie, pre ktorú zbierali vedci materiál na vzorke viac ako milióna britských žien, až o desať rokov skôr ako nefajčiarky.

Kto sa vzdá fajčenia do 40 rokov veku, stratí kvôli svojmu návyku rok života. Ak sa ženám podarí skoncovať so závislosťou na tabaku pred 30. rokom života, zomrú priemerne o mesiac skôr ako nefajčiarky.

„Viac ako polovicu žien, ktoré fajčiť neprestanú, tabak zabije,“ povedal BBC vedúci výskumu Richard Peto z univerzity v Oxforde. Predčasne podľa štúdie umierajú aj tie ženy, ktoré fajčia menej ako desať cigariet denne.

Podľa vedcov ide o podobné údaje ako v prípade mužov.

Výskum však ukázal aj to, že odvyknúť si od fajčenia nie je vôbec jednoduché. Približne 70 percent žien, ktoré aktuálne fajčia, sa neúspešne pokúša prestať. Vedci pripomínajú, že rakovina pľúc nie je jediným rizikom spojeným s fajčením. Vedie napríklad aj k starnutiu kože.

Lancet publikoval štúdiu v súvislosti s nedeľňajším stým výročím narodenia britského fyziológa Richarda Dolla, ktorý ako jeden z prvých vedcov v roku 1950 upozornil na priamu súvislosť fajčenia s rakovinou pľúc.

Uverejnenie štúdie vraj rozhodne nemá viesť mladých ľudí k tomu, aby si bez obáv zapálili. Jej výsledky podľa vedcov neznamenajú, že keď dvadsaťročný človek vyfajčí denne ľubovoľné množstvo cigariet, s jeho zdravím to nič neurobí.

1 debata chyba