Nová štúdia, ktorá sledovala takmer 200 000 ľudí počas niekoľkých desaťročí, zistila, že pre zdravie srdca je kvalita stravy rovnako dôležitá ako dodržiavanie nízkosacharidovej alebo nízkotukovej diéty. Výsledky naznačujú, že výber zdravých a kvalitných potravín je kľúčom k ochrane srdca.
Za posledných 20 rokov boli nízkosacharidové a nízkotukové diéty propagované pre svoje potenciálne zdravotné výhody, ako je kontrola hmotnosti či zlepšenie hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Ich vplyv na zníženie rizika srdcových ochorení však ostával predmetom diskusií.

„Zistili sme, že záleží na tom, čo jete v rámci nízkosacharidovej alebo nízkotukovej diéty – rovnako ako na samotnej diéte,“ povedal Zhiyuan Wu, postdoktorandský výskumník na Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Zdravé verzie týchto diét – bohaté na rastlinné potraviny a celozrnné výrobky – boli spojené s lepším zdravím srdca a zlepšenou metabolickou funkciou. Naopak, nízkosacharidové a nízkotukové diéty založené na nezdravých potravinách boli spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení.“
Wu predstavil tieto zistenia na podujatí NUTRITION 2025, hlavnej výročnej konferencii Americkej spoločnosti pre výživu.
Do štúdie bolo zapojených 43 430 mužov v rámci Health Professionals Follow-Up Study (1986–2016), 64 164 žien v Nurses’ Health Study (1986–2018) a 92 189 žien v Nurses’ Health Study II (1991–2019). Vedci sledovali takmer 200 000 účastníkov po desaťročia, zaznamenávali ich stravovacie návyky a výskyt srdcových ochorení.
Na základe podrobných dotazníkov vedci priradili skóre, ktoré vyjadrovalo, do akej miery boli potravinové voľby zdravé alebo nezdravé v rámci nízkosacharidových a nízkotukových diét. Sacharidy, tuky a bielkoviny pochádzajúce z celozrnných produktov, ovocia, zeleniny, orechov a strukovín boli klasifikované ako kvalitné (zdravé), zatiaľ čo sacharidy z bielych zemiakov a rafinovaných obilnín, ako aj nasýtené tuky a živočíšne bielkoviny boli označené ako menej kvalitné (nezdravé).

U viac než 10 000 účastníkov vedci zároveň analyzovali stovky krvných metabolitov, aby presnejšie pochopili, ako kvalita stravy ovplyvňuje metabolizmus. „Tento prístup nám umožnil lepšie porozumieť biologickým účinkom týchto diét a posilnil naše závery,“ uviedol Wu.
Analýza ukázala, že účastníci, ktorí dodržiavali zdravé nízkosacharidové alebo nízkotukové diéty, mali nižšie riziko vzniku koronárneho ochorenia srdca, zatiaľ čo tí, ktorí preferovali nezdravé verzie týchto diét, mali riziko vyššie. Zdravé diéty znižovali riziko srdcových ochorení približne o 15 %.
„Naše zistenia naznačujú, že zlepšenie kvality stravy je rozhodujúce pre zdravie srdca,“ povedal Wu. „Nezáleží na tom, či niekto sleduje nízkosacharidovú alebo nízkotukovú diétu – dôležité je klásť dôraz na celozrnné, minimálne spracované a rastlinné potraviny a obmedziť príjem rafinovaných obilnín, cukru a živočíšnych produktov,“ podčiarkol výskumník.

Pre tých, ktorí sa snažia zlepšiť svoju stravu, výskumníci odporúčajú zamerať sa na vyššiu konzumáciu celozrnných obilnín, ovocia, zeleniny, orechov a strukovín a obmedziť spracované mäsá, rafinované sacharidy a sladké jedlá. Dôležité je tiež čítať etikety a dávať pozor na skryté nízkokvalitné prísady, ako sú pridané cukry v džúsoch a spracovaných snackoch.
Do budúcnosti sa výskumníci plánujú zamerať na ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vzťah medzi kvalitou stravy a zdravím srdca – napríklad genetické predispozície, životný štýl alebo ďalšie metabolické markery. Zaujíma ich aj vplyv nízkosacharidových a nízkotukových diét na iné zdravotné výsledky, ako je cukrovka 2. typu alebo rakovina. Tieto poznatky by mohli pomôcť prispôsobiť výživové odporúčania jednotlivcom podľa ich zdravotného profilu.