Denná dávka mandlí zlepšila kľúčové zdravotné ukazovatele u ľudí s metabolickým syndrómom. Zistila to štúdia vedená vedcami z Linus Pauling Institute a College of Health na Oregonskej štátnej univerzite (OSU).
Zistenia, ktoré boli zverejnené v časopise Nutrition Research, ukázali, že konzumácia menej ako 60 gramov – približne 45 kúskov mandlí viedla k prejavom lepšieho kardiometabolického zdravia a zdravia čriev.

Výskum je významný, pretože sa odhaduje, že takmer 40 percent dospelej populácie USA má metabolický syndróm, čo je súbor zdravotných stavov, ktoré významne zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu. Na Slovensku ním trpí podľa odhadov 20 percent dospelej populácie.
Metabolický syndróm bol nedávno spájaný aj s kognitívnou dysfunkciou a demenciou. Pacienti sú považovaní za osoby s metabolickým syndrómom, ak majú aspoň tri z nasledujúcich príznakov: abdominálna obezita, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, nízka hladina „dobrého“ cholesterolu (HDL) a vysoká hladina triglyceridov.
„Dôkazy naznačujú, že ľudia s metabolickým syndrómom majú trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť infarktu alebo mozgovej príhody a dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na koronárne srdcové ochorenia v porovnaní s ľuďmi bez tohto ochorenia,“ povedala Emily Ho, riaditeľka Linus Pauling Institute.

„Nevyvážená strava a nedostatok pohybu prispievajú k rozvoju metabolického syndrómu a dôležitú úlohu môže zohrávať aj zdravie čriev a chronický zápal,“ vysvetlila.
Ho a Laura Beaver, výskumná pracovníčka z College of Health na OSU, navrhli 12-týždňovú klinickú štúdiu so zapojením dvoch skupín ľudí vo veku 35 – 60 rokov s metabolickým syndrómom. Jedna skupina denne konzumovala mandle v hodnote 320 kalórií. Druhá skupina jedla sušienky s rovnakou kalorickou hodnotou, no bez zdravých tukov, bielkovín a mikronutrientov obsiahnutých v mandliach.
Po štyroch a opäť po dvanástich týždňoch sa v krvných vzorkách ľudí, ktorí jedli mandle, zaznamenal výrazný nárast vitamínu E – antioxidantu a protizápalovej látky obsiahnutej v mandliach. Približne 28 gramov mandlí obsahuje až 50 % dennej odporúčanej dávky vitamínu E – čo je najviac spomedzi všetkých druhov orechov.
Vedci tiež zaznamenali zmeny v ďalších dôležitých biomarkeroch zdravia u ľudí v skupine konzumujúcej mandle, vrátane poklesu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu (tzv. „zlý“ cholesterol) a obvodu pásu. Konzumácia mandlí tiež zrejme pomáhala obmedzovať zápal v črevách, čo je indikátor zdravia tráviaceho traktu.

„Existuje mnoho dôvodov domnievať sa, že mandle môžu podporovať zdravie čriev,“ povedala Beaver. „Okrem vitamínu E obsahujú mandle polynenasýtené a mononenasýtené tuky, vlákninu, polyfenoly, biotín, meď, draslík a horčík. Komplexné hodnotenie výživového vplyvu mandlí ešte prebieha, no zmeny v hladinách cholesterolu naznačujú, že u ľudí, ktorí mandle konzumovali denne, došlo k metabolickému posunu,“ objasnila.
Vitamín E je dôležitý pre správnu funkciu mnohých orgánov, nervov a svalov a zároveň pôsobí ako antikoagulant, ktorý znižuje zrážanlivosť krvi.
„Pokiaľ nie je obava z alergie na orechy, je jednoduché odporučiť hrsť alebo dve mandlí ako zdravú desiatu – najmä ľuďom, ktorí sa obávajú rizika metabolických ochorení,“ dodala Ho.