Odborníci upozorňujú na nebezpečenstvo skryté v dezertoch. Obľúbená pochúťka zvyšuje riziko infarktu

Obľúbené chrumkavé pochúťky s hrubou soľou môžu poškodiť vaše zdravie viac, než si myslíte.

15.06.2025 07:00
dezert Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Kardiológovia čoraz viac upozorňujú na závažné zdravotné riziká spojené s nadmernou konzumáciou hrubej morskej soli, často používanou v dezertoch. Táto naoko neškodná ingrediencia, ktorú možno nájsť na povrchu sušienok a karamelových pochúťok či v pečive, obsahuje viac sodíka než bežná stolová soľ.

Špecialistka na jedlo a výživu navštívila redakciu Pravdy
Video
Zdroj: TV Pravda

Konzumácia väčšieho množstva tejto soli môže viesť k vážnym problémom, ako je vysoký krvný tlak a súvisiace kardiovaskulárne ochorenia.

Dezerty a slané pochúťky s hrubou soľou sú u ľudí obľúbené pre jedinečnú chuťovú kombináciu sladkého a slaného, no zároveň často maskujú vysoký obsah sodíka. Pretože kryštály hrubej soli sú väčšie, pri konzumácii môžu pôsobiť menej slano, čo mnohých vedie k vyššiemu použitiu práve tejto soli v receptoch. To ale môže mať vážne zdravotné dôsledky.

Skryté riziká soli v potravinách

Ľudia sa často mylne domnievajú, že hrubozrnná morská soľ je zdravšia, ale obsahom sodíka sa nelíši od bežnej soli, obe dosahujú približne 40 % sodíka. Tento minerál sa skrýva v mnohých výrobkoch dennej spotreby, ktoré si často ani nespojujeme s nadmerným obsahom soli. Sem patrí:

  • Chlieb a pečivo
  • Konzervované polievky
  • Mrazené jedlá
  • Syry
  • Omáčky a marinády

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) väčšina populácie dennodenne prijíma nadmerné množstvo sodíka, čo sa týka nielen dospelých, ale aj detí. Tieto skryté soli, často z prídavných látok a konzervantov, vedú k nadmernej spotrebe a sú jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k vysokému krvnému tlaku.

7 rád, ako variť strukoviny, aby vás nenadúvali Čítajte viac Tento kuchynský poklad má doma takmer každý Slovák. Bojuje proti zápalom v tele a posilňuje srdce

Zdravotné dôsledky nadmerného príjmu sodíka

Nadmerná konzumácia soli vedie k zadržiavaniu tekutín v tele, čo zvyšuje objem krvi a tým aj tlak na steny tepien. Toto zvýšenie krvného tlaku je zásadným rizikovým faktorom pre vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgových príhod a problémov s obličkami.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa nadmerný príjem soli každý rok podieľa na približne 1,9 milióna úmrtí na celom svete.

Dr. Brent Egan z Americkej lekárskej asociácie zdôrazňuje: „Ak by sme dokázali znížiť priemerný denný príjem sodíka aspoň o 1 000 mg, zaznamenali by sme výrazný pokles krvného tlaku, infarktov a mozgových príhod.“

črevá, rakovina Čítajte viac Zriedkavá rakovina stúpa medzi mileniálmi a generáciou X. Vieme, čo za tým stojí

Stratégie na zníženie príjmu soli

Ľudia s vysokým krvným tlakom, alebo tí, ktorí chcú predchádzať chronickým ochoreniam, by mali usilovať o denný príjem sodíka v rozmedzí 1 500 až 2 300 mg. Nadmerná konzumácia soli nielenže zvyšuje riziko vážnych ochorení, ale môže tiež spôsobovať bežné problémy, ako sú nadúvanie a opuchy končatín. Konzumácia príliš veľkého množstva soli pred spaním môže navyše narušiť kvalitu spánku.

Štúdie naznačujú, že strava s nižším obsahom soli môže zlepšiť zdravotný stav rovnako ako lieky na krvný tlak. Výskum z Vanderbiltovej univerzity ukazuje, že zníženie denného príjmu soli o jednu čajovú lyžičku môže mať dramatický vplyv na zníženie krvného tlaku.

„Sodík je pre život nevyhnutný, avšak musíme riadiť jeho príjem,“ hovorí Dr. Egan. „Priemerný príjem v našej spoločnosti je príliš vysoký a predstavuje riziko pre zdravie.“

Na dosiahnutie rovnováhy stačí zamerať sa na prirodzenejšie nespracované potraviny. Aj keď sa v našej kultúre nadbytok soli stal normou, je možné dosiahnuť zdravú úroveň príjmu sodíka s dôrazom na vedomé výberové stravovacie návyky.

Pre zachovanie zdravia je dôležité byť ostražitý pri výbere potravín a dbať na odporúčané množstvo sodíka. To nielenže podporí lepšie kardiovaskulárne zdravie, ale tiež prispieva k zníženiu rizika chronických ochorení v dlhodobom horizonte.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #soľ #sodík