Najlepším liekom proti rakovine prsníka je prevencia

Zhubné nádory prsníka sú sústavne sa rozširujúcim ochorením, ktoré postihuje ženy na celom svete.

07.11.2012 06:00
rakovina prsníka Foto:
Zvýšenú pozornosť venujte najmä hrčkám, ktoré sa zdajú výrazne tvrdšie ako ostatné tkanivo prsníka.
debata

Spolu s rakovinou krčka maternice a kolorektálnym karcinómom ide o najčastejší druh onkologických ochorení u žien na Slovensku. Každoročne je diagnostikovaných viac ako 2 400 nových prípadov. Vo svete je to vyše 1,2 milióna prípadov ročne.

„Výskyt sa zvyšuje vo väčšine krajín sveta,“ hovorí primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu sv. Alžbety docent Vladimír Bella. Pritom pokiaľ sa ochorenie odhalí včas, môže mať žena šancu na úplné uzdravenie. Podľa jeho slov až 99 percent karcinómu prsníka sa vyskytuje u žien, len jedno percento postihuje mužov. „Tri štvrtiny karcinómov prsníka sa vyskytujú u žien nad 50 rokov,“ upozornil. Predpokladá sa pritom, že počet chorých bude pribúdať. Lekári odhadujú, že v roku 2015 ochorie približne 1,5 milióna žien na celom svete, v roku 2030 to už budú viac ako dva milióny ročne.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku
Vývoj a prirodzené zmeny prsníkov.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Príčiny vzniku rakoviny nepoznáme, ale včasná diagnostika je základ, a to hlavne v rodinách, kde bol výskyt rakoviny vaječníkov či prsníkov. Vhodné sú aj genetické testy, pretože tam je vznik rakoviny až na 80 percent,“ skonštatoval primár Bella.

Mimoriadny význam prevencie a včasnej diagnostiky tohto ochorenia pre úspešnú liečbu pacientok zdôraznila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. „Rakovina prsníka je vec, o ktorej rozprávame, no realita je taká, že túto prevenciu vytesňujeme, ako sa len dá. Je spájaná s nepríjemnými zážitkami, no treba ukázať, že táto choroba je omnoho horšia,“ povedala.

Dôležitým predpokladom pre včasnú návštevu lekára je aj pravidelné samovyšetrovanie. Ak nahmatáte akúkoľvek zmenu, nepodliehajte panike, nemusí ísť o zhubný nádor. V prsnej žľaze sa niekedy objavujú rôzne útvary, ktoré však nie sú nebezpečné. Každý „podozrivý“ nález je však dôvodom na návštevu odborníka.

Ženy z celého Slovenska majú teraz príležitosť naučiť sa prakticky a pod dohľadom odborného lekára, ako si správne robiť samovyšetrenie a účinne sa tak chrániť pred rakovinou prsníka. „Cieľom kampane je naučiť ženy samovyšetrovať si prsníky, pričom nebudú musieť ísť za lekárom, ale tí prídu za nimi,“ povedala Zuzana Böhmová, predsedníčka Občianskeho združenia HERklub, ktorá je sama pacientkou s touto diagnózou.

Stretnutia s odborníkmi v rámci kampane Máte vlastné telo vo svojich rukách budú bezplatné a budú sa konať vo vopred dohodnutých termínoch až do 15. decembra. Ženské kolektívy či firmy sa môžu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.pridajtesa.sk. Samovyšetrenie si budú môcť ženy nacvičiť na autentickej makete ľudského tela, na ktorej si samy prakticky vyskúšajú jeho kroky.

Vladimír Bella hovorí, že edukáciu ohľadom samovyšetrovania pacientok by mali zvládať aj gynekológovia pri pravidelných prehliadkach. „Majú to v náplni práce, dostávajú za to peniaze. Ak to nerobia, odporúčam zmenu lekára,“ povedal. Zároveň však zdôraznil, že samovyšetrovanie určite nenahrádza preventívnu návštevu u gynekológa.

Podľa dostupných prieskumov si vedia v súčasnosti správne vyšetriť prsia iba 2 až 3 percentá žien. Samovyšetrovanie by pritom mali robiť všetky ženy nad 20 rokov raz za tri mesiace a nad 30 rokov každý mesiac, a to asi na tretí či štvrtý deň po skončení menštruácie.

Čo si na prsníkoch všímať?

  1. Aj v zdravých prsníkoch sa prirodzene objavujú rôzne zhrubnutia či hrčky. Pri pochybnostiach, či ide o prirodzené alebo novovzniknuté útvary, vám môže pomôcť prehmatať aj druhý prsník – ak nájdete rovnaký typ hrčky či zhrubnutia na rovnakom mieste aj v ňom, pravdepodobne sú oba prsníky v poriadku. Zvýšenú pozornosť venujte najmä hrčkám, ktoré sa zdajú výrazne tvrdšie ako ostatné tkanivo prsníka.
  2. Ak pri samovyšetrení prsníkov nájdete čokoľvek, čo vás znepokojí, navštívte gynekológa. Nemusíte však hneď panikáriť – až 8 z 10 nálezov v prsníku je nezhubných. Každý z nasledujúcich príznakov však napriek tomu patrí do rúk lekára:
    • zmena tvaru a veľkosti prsníka (asymetricky)
    • bolesti prsníka
    • hrčka v prsníku, tvrdý útvar v prsníku
    • výtok z bradavky, opuch, tzv. príznak pomarančovej kôry
    • zmeny bradavky, vťahovanie bradavky, kožné zmeny bradavky
    • kožné zmeny na prsníku, napríklad jamky na koži
    • sčervenanie prsníka
    • vťahovanie kože prsníka
    • zväčšenie lymfatických uzlín v podpazuší alebo nad kľúčnymi kosťami
    • neobvyklé zväčšenie či poklesnutie jedného prsníka
  3. Ak si v prsníku nájdete hrčku, pozorujte, či je skôr tvrdá alebo mäkká, či sa pri prehmatávaní pod kožou pohybuje alebo zostáva na rovnakom mieste, či sa rýchlo zväčšuje a podobne.
debata chyba