Túžite po lepšom zdraví bez zbytočných výdavkov? Stačí pridať pol šálky tejto superpotraviny denne

Tajomstvo cenovo dostupného zdravia sa skrýva v strukovine. Zistite, ako môžu tieto potraviny obohatiť váš život.

04.07.2025 07:00
sosovica Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí ľudia si myslia, že zdravé stravovanie je nevyhnutne drahé. Ak sa pozrieme na ceny čerstvého ovocia, zeleniny alebo kvalitného mäsa, môže sa zdať, že zdravie nepatrí k najlacnejším životným štýlom.

Špecialistka na jedlo a výživu navštívila redakciu Pravdy
Video
Zdroj: TV Pravda

Na druhej strane existujú výživné a cenovo dostupné alternatívy. Strukoviny ako fazuľa, hrach a šošovica patria k najvýživnejším potravinám, ktoré ľahko začleníte do svojho jedálnička bez toho, aby ste zaťažili peňaženku.

Tieto malé semená sú nabité bielkovinami a vlákninou, pričom pozitívne ovplyvňujú trávenie, podporujú zdravú telesnú hmotnosť a pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Zároveň majú nízky vplyv na životné prostredie, čo znamená, že ich konzumáciou prospievate nielen sebe, ale aj planéte, ako informuje štúdia. Napriek tomu však mnoho ľudí podceňuje ich význam a nevyužíva ich nutričný potenciál naplno.

Christopher Gardner, skúsený odborník zo Stanfordu, upozorňuje na potrebu zvyšovať konzumáciu strukovín.

„To je šialene malé množstvo, keďže fazuľa, hrach a šošovica sú takým zdrojom bielkovín, vlákniny a ďalších živín,“ dodáva Gardner. Povzbudzuje ľudí, aby do svojej stravy denne zaraďovali aspoň pol šálky týchto prospešných semien, čo potvrdzujú aj predchádzajúce štúdie.

Strukoviny: Chirurgovia našej stravy

Strukoviny sú starobylé potraviny s bohatou históriou. Ich prítomnosť v kuchyniach po celom svete svedčí o ich univerzálnej obľúbenosti. Tieto malé zázraky obsahujú významné množstvo bielkovín a vlákniny, čím prevyšujú mnohé iné potraviny. Napríklad jedna šálka šošovice má toľko bielkovín ako tri veľké vajcia a navyše neobsahuje cholesterol.

zelený zákal, zrak, oči, vyšetrenie Čítajte viac Môže váš obľúbený ranný nápoj zhoršovať zrak? Nové výskumy poukazujú na doteraz neznáme riziká

Strukoviny pokrývajú širokú škálu výživných látok od železa po vitamíny skupiny B, pričom hrajú kľúčovú úlohu v podpore zdravia srdca a tráviaceho traktu.

Pravidelná konzumácia vedie k redukcii hmotnosti, nižšiemu obvodu pása a zlepšeniu hladiny cholesterolu. A čo je najdôležitejšie, tieto zmeny v stravovaní sú uskutočniteľné bez akýchkoľvek výrazných negatívnych účinkov.

Skvelá voľba z hľadiska nákladov a ekológie

Jednou z výhod strukovín je ich priaznivá cena. V porovnaní s mäsom a inými bielkovinovými zdrojmi, ako sú orechy alebo semená, sú strukoviny výhodnou alternatívou, bez kompromisov v kvalite výživy.

„Sú to superpotraviny,“ nadšene opisuje Chris Damman, odborník na tráviace zdravie, ktorý zdôrazňuje ich dôležitosť v súčasných ekonomických podmienkach.

Nielenže sú cenové dostupné, ale aj fantastické pre životné prostredie. Strukoviny spotrebúvajú menej prírodných zdrojov, produkujú menej emisií a dokonca zlepšujú kvalitu pôdy. To všetko z nich robí nie len zdravé, ale aj ekologicky udržateľné riešenie na nasýtenie našich potrieb.

13 osviežujúcich chuťoviek z červeného melóna. V tomto úpeku budú na nezaplatenie Čítajte viac Superpotraviny na prekonanie horúčav máte vo vlastnej kuchyni. Vedci odhaľujú ich pozitívne účinky na zdravie

Jednoduché spôsoby, ako zapojiť strukoviny do vašej kuchyne

Zaraďovanie strukovín do každodenného jedálnička nemusí byť zložité. Nie je potrebná radikálna zmena v stravovacích návykoch, postačí len kreatívne integrovať fazuľu, hrach a šošovicu do známych jedál.

Tu je niekoľko nápadov:

  • Začnite raňajky pridaním fazule do omelety či burrita.
  • Na obed si môžete natrieť hummus zamiesto majonézy na sendviči, prípadne do šalátu pridať prepláchnutú konzervovanú fazuľu.
  • Pri večeri, skúste pridať fazuľu k cestovinám alebo ju podávať s dusenými jedlami.
  • Nahraďte časť mletého mäsa šošovicou pri príprave tacos alebo chili – textúra a chuť sa v jedle stratia, no výživa zostane.

S nekonečným množstvom kombinácií chutí a receptov, ktoré strukoviny ponúkajú, je ľahké zaradiť ich do každodennej stravy. Kreativita nemá hraníc, keď ide o to, ako docieliť lahodnejší a zdravší jedálniček.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #zdravotné benefity #šošovica #strukoviny #fazuľa #hrach