Udržať si silný imunitný systém neznamená ho „nabudiť“, ale skôr podporiť jeho vyváženú a odolnú reakciu na choroby.
Najnovšie štúdie a odporúčania lekárov, výživových špecialistov a verejných zdravotníckych orgánov ponúkajú jasné rady, ako prirodzene posilniť obranyschopnosť tela.
1. Jedzte pestro a zdravo
Základom je konzumácia rôznorodého ovocia a zeleniny. Prehľad vedeckých poznatkov zdôrazňuje citrusy, bobuľové plody, listovú zeleninu, cesnak, zázvor, jogurt, orechy a semená ako bohaté zdroje antioxidantov, vitamínov a biologicky aktívnych látok podporujúcich imunitu.
Zelenina ako brokolica, paprika, špenát či kel obsahuje vitamín C, betakarotén a kyselinu listovú, ktoré sú kľúčové pre tvorbu a činnosť imunitných buniek.
2. Podporujte črevné zdravie prebiotikami a probiotikami
Až 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách. Výživoví odborníci odporúčajú fermentované potraviny, jogurt, kefír, kimchi či miso, na zlepšenie diverzity črevnej mikroflóry a zníženie zápalu.
Prebiotiká z vlákniny (celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie) zas vyživujú prospešné baktérie a pomáhajú regulovať imunitnú odpoveď.
3. Dbajte na kvalitný spánok a zvládanie stresu
Chronický stres a nedostatok spánku oslabujú imunitnú obranu. Dospelí by mali spať aspoň 7 hodín denne, píše Healthline. Praktiky ako mindfulness, prechádzky či joga pomáhajú znižovať hladinu stresových hormónov (kortizolu), čo zmierňuje zápaly a zlepšuje činnosť imunitných buniek.
4. Buďte fyzicky aktívni
Mierna fyzická aktivita podporuje cirkuláciu imunitných buniek a znižuje zápaly. Či už ide o prechádzky, plávanie alebo bicyklovanie, cieľom by malo byť aspoň 150 minút týždenne. Už aj každodenné 30-minútové pohybové aktivity výrazne posilňujú imunitný dohľad nad organizmom.
5. Zamerajte sa na dôležité mikroživiny
Imunitný systém potrebuje dostatočné množstvo vitamínov A, C, D, E, zinku, selénu, železa, medi a vitamínov skupiny B. Ako uvádza Signos:
- Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek a funguje ako antioxidant. Jeho nedostatok predlžuje prechladnutie o približne 8 %.
- Vitamín D reguluje imunitné reakcie; nízka hladina je spojená s vyšším rizikom infekcií dýchacích ciest, preto sa často odporúča jeho dopĺňanie.
- Zinok podporuje rast imunitných buniek, kontrolu zápalov a hojenie rán. Už aj mierny deficit oslabuje imunitnú obranu.
6. Zaraďte zdravé tuky a kvalitné bielkoviny
Omega-3 mastné kyseliny (v lososovi, tuniakovi, ľanových semienkach či vlašských orechoch) znižujú zápaly a podporujú funkciu imunitných buniek. Bielkoviny (hydina, ryby, vajcia, strukoviny) dodávajú aminokyseliny potrebné na tvorbu protilátok a imunitných buniek.
Odborníci odporúčajú mať bielkoviny v každom hlavnom jedle.
7. Hydratujte sa
Voda podporuje tok lymfy a detoxikáciu. Vývary, napríklad slepačia polievka, poskytujú hydratáciu, elektrolyty, bielkoviny a mierne protizápalové účinky. Štúdie naznačujú, že takéto polievky môžu zmierniť príznaky infekcií dýchacích ciest.
8. Vyskúšajte prerušovaný pôst
Najnovší výskum naznačuje, že prerušovaný pôst môže zlepšiť reguláciu imunity a podporiť črevnú mikrobiotu, hoci ľudské štúdie sú zatiaľ obmedzené. Funkčné potraviny ako huby (chaga, lion’s mane, cordyceps), kurkuma, cesnak a zázvor obsahujú látky, ktoré ovplyvňujú imunitu a zápalové procesy.
9. Obmedzte potraviny, ktoré imunitu oslabujú
Vyhýbajte sa nadmernému príjmu ultraspracovaných jedál, pridaných cukrov, alkoholu a kofeínu. Tieto látky môžu vyvolávať zápal, narúšať spánok a oslabovať funkciu imunitného systému.
10. Udržiavajte si zdravú hmotnosť
Obezita spôsobuje chronický zápal, ktorý brzdí činnosť imunitného systému. Vyvážená, rastlinná strava a aktívny životný štýl podporujú nielen zdravú váhu, ale aj lepšiu imunitu.
Čo ukazuje najnovší výskum
Revízia z roku 2025 zdôrazňuje dôležitosť spojenia črevo-imunita-výživa a odporúča probiotiká, vlákninu a personalizovanú výživu ako nástroje na zníženie zápalu. Meta-analýzy zároveň potvrdzujú, že nedostatok mikroživín (vitamíny A, C, D, E, zinok, selén) zhoršuje imunitu a ich dopĺňanie pomáha rizikovým skupinám. Funkčné potraviny ako huby a fermentované mliečne výrobky získavajú čoraz väčšiu podporu vedcov pre svoje imunomodulačné účinky.
Odborníci sa zhodujú. Kľúčom k zdravej imunite nie sú „zázračné“ doplnky, ale dlhodobé zmeny životného štýlu. Prijatím týchto desiatich overených návykov sa pripravíte nielen na sezónu chrípok, ale aj na dlhodobé zdravie a vitalitu.