Ochorenia oka treba zachytiť včas

Neskoro diagnostikovaný sivý a zelený zákal či vekom podmienená degenerácia makuly pripravia na svete ročne o zrak dva milióny ľudí.

19.11.2012 06:00
oči - vyšetrenie očí - makulárna degenerácia Foto:
Erudované očné vyšetrenie nemožno ničím nahradiť.
debata (1)

Až v 80 percentách prípadov dokáže prevencia a vhodne zvolená liečba slepote zabrániť. Ochorenie však musia lekári zaznamenať v ranom štádiu.

Zrak je najdôležitejším ľudským zmyslom, napriek tomu mnohí z nás venujú svojim očiam len pramálo pozornosti. Stačí pritom zájsť raz do roka na vyšetrenie k očnému lekárovi a predísť tak mnohým ochoreniam.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Precvičte si zrak – skúste nasledovné metódy.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„K najčastejším poškodeniam zraku patrí celosvetovo sivý zákal, takzvaná katarakta (cca 49 %), zelený zákal (glaukóm – 13 %), poškodenie makuly (tzv. žltej škvrny v 10 %), poškodenia rohovky, chorobné zmeny oka pri cukrovke a niektoré pre nás exotické infekčné ochorenia, ako sú trachóm a riečna slepota,“ hovorí doktor Jozef Čmelo z Centra neuro-oftalmológie na bratislavských Kramároch. „Kým zrakové problémy spôsobené sivým zákalom je možné účinne riešiť jednorazovo chirurgickým zákrokom, pri ostatných ochoreniach ide väčšinou o beh na dlhé trate,“ dodal.

Ľudia by za lekárom mali zájsť aj pri zápaloch oka. „Tie môžeme rozdeliť na infekčné a neinfekčné. Kým infekčné vznikajú prenosom a pôsobením baktérii, vírusov, chlamýdií a podobne, neinfekčné zápaly sú neprenosné a vyskytujú sa pri rôznych systémových ochoreniach, ako je napríklad reuma, choroby štítnej žľazy, alebo ako alergický zápal,“ vysvetľuje doktor Čmelo.

„Niektoré ochorenia, napríklad cukrovka, oslabujú obranyschopnosť organizmu a tak majú mikróby uľahčený vstup do oka. Vo všeobecnosti sa prejavujú začervenaním spojovky, niekedy opuchom a začervenaním mihalníc, subjektívne pocitom dyskomfortu až bolesti v oku. V extrémnych prípadoch aj poruchami zraku.“ Pokiaľ ide o liečbu, zvyčajne postačia kvapky, či už antialergické, antimikrobiálne, alebo protizápalové.

Aj v prípade alergie je potrebné stav konzultovať a dať sa vyšetriť očným lekárom, pretože existuje viac druhov alergií a až po mikroskopickom očnom vyšetrení je možné indikovať vhodné kvapky.

„Niektoré závažné zápaly oka postihujú rohovku a dúhovku. V týchto prípadoch je liečba veľmi dôležitá, pretože môže dôjsť k nevyliečiteľnému postihnutiu častí oka,“ upozorňuje doktor. „Veľmi zákerný je epidemický vírusový zápal spojovky a rohovky. Najskôr sa prejavuje ako bolestivý zápal spojovky a mihalníc (opuchnuté, červené mihalnice a spojovka s výrazným subjektívnym dráždením) a môže prejsť do II. fázy a postihuje rohovku s dlhotrvajúcimi až doživotnými následkami.“

Podľa očného lekára pozornosť by sme mali venovať aj pomalému zhoršovaniu videnia pri poškodení žltej škvrny. „Erudované očné vyšetrenie nemožno ničím nahradiť. Málokto však vie, že existuje aj domáca pomôcka na samovyšetrenie žltej škvrny pomocou tzv. Amslerovej mriežky (nájdete ju v článku Otestujte svoje oči). Ak nájdeme nejaký problém, zakreslíme si to do nej a ukážeme lekárovi,“ radí Čmelo.

Ak máte v pokrvnej rodine človeka so zeleným zákalom, malo by byť vo vašom záujme pravidelne navštevovať očného lekára, ktorý skontroluje váš vnútroočný tlak a zhodnotí zrakový nerv. Je na každom z nás ako sa postaví ku svojim zdravotným problémom.

„Základom je zdravý životný štýl, strava s dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a iných živín a napokon nemenej dôležité pravidelné preventívne prehliadky u očného lekára,“ pripomína. V súčasnosti je možnosť aj nadštandardných a vysoko senzitívnych preventívnych očných vyšetrení. Sú nimi napríklad genetické očné vyšetrenie na glaukóm (zelený zákal) alebo poškodenie žltej škvrny.

Liečba je tým účinnejšia, čím skôr sa nasadí. „Ak človek vie, že má genetickú predispozíciu na vznik zeleného zákalu, obzvlášť geneticky podmienenú veľmi rizikovú formu, alebo genetickú predispozíciu na poškodenie žltej škvrny – vie sa vyvarovať rizikových faktorov, ktoré by ochorenie mohli spustiť, alebo zhoršiť prognózu. Stačí len poznať riziko.“

Ako sa starať o zrak

  • zdravo sa stravujte a konzumujte veľa zeleniny a ovocia. Vyberajte si tmavozelené a tmavožlté ovocie a zeleninu. Zelenina z čeľade kapustovitých ako karfiol, ružičkový kel a brokolica je takisto vhodná. Luteín a zeaxantín sa vo veľkých množstvách nachádzajú vo vaječných žĺtkoch, kukurici a špenáte
  • noste slnečné okuliare, aby ste si chránili oči pred škodlivými lúčmi
  • dávajte si pozor na ostatné ochorenia, ktoré zvyšujú riziko degeneratívneho ochorenia očí, ako je vysoký krvný tlak
  • nefajčite
  • pravidelne si dajte oči vyšetriť

Kedy by ste návštevu očného lekára nemali odkladať:

  • ak spozorujete akútny stav, ktorý vznikol bez zjavného podnetu
  • ak pocítite bolesť, objaví sa u vás začervenanie očí či zhoršené videnie bez toho, aby ich zavinilo napríklad cudzie teleso v oku či zápal spojiviek z prechladnutia
  • vždy pri chronických neustupujúcich ťažkostiach, ktoré sa nezlepšujú, ale majú tendenciu postupne sa zhoršovať
  • raz ročne v rámci preventívnej očnej prehliadky
1 debata chyba