Najčastejšie mýty o cukrovke - aká je pravda?

V súvislosti s cukrovkou často kolujú "zaručené" pravdy - ale ako to vlastne je naozaj?

25.11.2012 06:00
debata (1)

Mýtus: Cukrovka je bežná a nie je to vážne ochorenie. Dá sa s ňou žiť mnoho rokov aj bez liečby.
Fakt: V skutočnosti má cukrovka na svedomí viac úmrtí ako rakovina prsníka a AIDS dohromady. Nazýva sa aj „tichý zabijak“, lebo výrazne zvyšuje riziko ďalších závažných ochorení. Asi polovica pacientov má už pri prvom diagnostikovaní cukrovky 2.¤typu srdcovo-cievne komplikácie. Celková predpokladaná dĺžka života je u diabetikov skrátená o štvrtinu, v skupine 40– až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o 30 – 40¤%. Je jednou z najčastejších príčin slepoty či zlyhania obličiek, ale aj netraumatických amputácií nôh. Čím skôr sa pacient začne liečiť, tým vyššie sú jeho šance, že dokáže komplikáciám predísť alebo aspoň oddialiť ich vývoj.

Mýtus: Dostane ju iba ten, kto je veľa sladkostí.
Fakt: Môže postihnúť kohokoľvek. Zvýšený príjem glukózy a nezdravých potravín však riziko významne zvyšuje. Preťažuje nároky na sekréciu inzulínu, prispieva k poklesu citlivosti na inzulín, vedie k obezite a u predisponovaných osôb vyvoláva, resp. urýchľuje začiatok ochorenia.

Mýtus: Deti môžu z cukrovky vyrásť.
Fakt: Deti a mladistvých postihuje cukrovka 1.¤typu, ktorého príčinou je poškodenie špecifických B-buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín. Po deštrukcii už nie je možné, aby sa B-bunky obnovili alebo doplnili, a preto ide o celoživotné ochorenie.

Mýtus: Môže byť v niektorých prípadoch nákazlivá.
Pravda: Cukrovka nie je nákazlivá. Vzniká súhrou genetických predpokladov a faktorov prostredia, najmä nezdravého životného štýlu.

Mýtus: Ľudia s cukrovkou nemôžu jesť takmer žiadnu normálnu stravu.
Pravda: Práve naopak. Pre ľudí s cukrovkou je základnou požiadavkou racionálna, energeticky vyvážená strava, kde zdrojom jednotlivých živín sú zdravé potraviny. Pravidlá racionálneho stravovania sa rovnako odporúčajú aj zdravým ľuďom ako prevencia civilizačných chorôb, medzi ktoré okrem cukrovky patria aj srdcovo-cievne ochorenia a nádorové ochorenia.

Mýtus: Ovocie obsahuje veľa cukru, preto by ho diabetici nemali jesť.
Pravda: Ovocie patrí medzi zdravé potraviny. Obsahuje vlákninu, množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú aj cukry – karbohydráty, ktoré sú súčasťou zdravého jedálneho lístka. Aké ovocie jesť a ako často poradí pacientovi jeho lekár alebo diétna sestra.

Mýtus: Užívanie inzulínu môže cukrovku skomplikovať a urýchliť.
Pravda: Inzulín je prírodný hormón. Keďže pre diabetikov je charakteristický jeho absolútny alebo relatívny nedostatok, liečbu inzulínom je potrebné považovať za substitučnú liečbu – teda takú, ktorá dopĺňa chýbajúcu. Liečba inzulínom je teda prirodzenou liečbou, okrem glykémie sa podieľa aj na správnom metabolizme tukov, bielkovín, minerálov, správnom fungovaní ciev a pod. Cieľom liečby inzulínom je predchádzať komplikáciám diabetu a spomaliť jeho progresiu.

1 debata chyba