Kombinácia grepu s niektorými liekmi je nebezpečná, varujú experti

Grep môže spôsobiť predávkovanie niektorými medikamentmi, keď bráni ich rozkladaniu v črevách a pečeni. Experti teraz upozorňujú, že počet liekov, ktoré sa so súčasnou konzumáciou grepov stali nebezpečnými, rýchlo rastie. Napísal o tom spravodajský server BBC.

28.11.2012 00:00
grep, grap, grapefruit, šťava. citrus, ovocie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Odborníci z Lawsonovho výskumného ústavu zdravia (LHRI) tvrdia, že v roku 2008 bolo 17 liekov, ktoré po zjedení grepu spôsobovali závažné vedľajšie účinky. Tento rok to bolo už 43 medikamentov, uvádzajú experti v článku, ktorý zverejnil odborný časopis Canadian Medical Association Journal. Sú medzi nimi lieky na krvný tlak, rakovinu, zníženie hladiny cholesterolu alebo tie, ktoré sa berú na potlačenie imunitného systému po transplantácii orgánov.

Grepy obsahujú chemické látky zvané furanokumariny. Tieto látky však tlmia enzým, ktorý rozkladá liek. Z tráviaceho ústrojenstva sa tak do tela dostane väčšie množstvo medikamentu, aké telo dokáže zniesť.

„Jedna tableta lieku s pohárom grepového džúsu môže mať podobné účinky, ako päť alebo desať tabliet lieku s pohárom vody,“ povedal BBC jeden z vyskumnikov David Bailey.

Česká odborníčka Veronika Petláková hovorí, že problematická reakcia s grepom bola prvýkrát pozorovaná u blokátorov vápnikového kanála, ktoré sa berú pri liečbe vysokého tlaku. Najväčšie zmeny potom boli popísané pri lieku simvastatín, ktorý sa dáva na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.

„Ovplyvnenie grapefruitovou šťavou sa však týka celého radu rôznych liečivých látok, tento údaj sa uvádza v príbalovej informácii a pacienti by mali vždy dodržiavať inštrukciu, ak si prečítajú, že liek, ktorý dostali, sa nemá zapíjať grapefruitovou šťavou,“ zdôraznila Petláková.

Britský denník The Telegraph na webe napísal, že nadmerné množstvo lieku v tele sa môže prejavovať halucináciami, poklesom krvného tlaku, ale aj svalovými alebo dýchacími ťažkosťami či zrýchlením tepu. Niektorí ľudia po reakcii medzi chemickými látkami v grepe a liečivách zomreli.

6 debata chyba