Chronická obštrukčná choroba pľúc je stále podceňovaným ochorením

Hovorí sa o nej málo, pritom každoročne zabije viac ľudí ako rakovina pľúc a prsníka dohromady. Pritom sa chronickej obštrukčnej chorobe pľúc dá účinne predchádzať aj ju liečiť. Poškodenie, ktoré už na pľúcach spôsobí, je však nezvratné, kľúčová je preto včasná diagnostika.

30.11.2012 06:00
pneumo, pľúca, röntgen, rakovina, snímka,... Foto:
Včasné odhalenie choroby a jej účinná liečba v skorších štádiách pomáhajú spomaliť progresiu chronickej obštrukčnej choroby pľúc.
debata

Na celom svete postihuje 210 miliónov ľudí a spôsobuje až 3 milióny úmrtí ročne. Je to zároveň jediná hlavná príčina úmrtia, ktorá má vo vyspelých štátoch sveta stúpajúci trend. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je na toto rozšírené a život ohrozujúce ochorenie dôležité upriamiť pozornosť a zvýšiť povedomie o jeho príznakoch, ktoré sú podceňované. Mnohí pacienti sa utešujú, že príčinou kašľa je bežné prechladnutie alebo že problémy s dýchaním sú len prirodzeným dôsledkom starnutia. Väčšina pacientov je preto diagnostikovaných v neskorých štádiách ochorenia a vo vyššom veku, keď ochorenie často komplikujú aj ďalšie zdravotné problémy.

„Ide o progresívne ochorenie, ktoré bez správnej liečby postupuje a spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach. Pacient čoraz intenzívnejšie kašle, pociťuje čoraz závažnejšiu dýchavičnosť, postupne stráca schopnosť vykonávať bežné činnosti,“ vraví pneumológ, profesor Peter Krištúfek. „V závažnejších štádiách už vôbec nie je schopný pracovať, každý pohyb mu spôsobuje enormnú námahu a dýchavičnosť, je odkázaný na dopĺňanie kyslíka prístrojom, a to aj v domácom prostredí.“ Ako ďalej dodal, aj keď sa nedá vyliečiť, včasná diagnostika, individuálny prístup a užívanie správnej liečby môžu pacientovi priniesť veľa rokov kvalitného života.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Máte astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Najčastejším rizikovým faktorom je fajčenie,“ upozornil profesor. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje závislosť od tabaku za globálnu pandémiu, čo potvrdzuje fakt, že asi 1,3 miliardy ľudí na svete fajčí alebo inak používa tabakové výrobky a väčšina sa domnieva, že fajčenie nikoho neohrozuje. „Najznepokoju­júcejší je vzostup počtu fajčiacich žien a dievčat a posun fajčiarov do mladších vekových skupín, až do detských rokov. Počet úmrtí u žien spôsobených fajčením už následkom toho stúpol z 20 na 25 percent,“ upozorňuje profesor Krištúfek.

Medzi ďalšie rizikové faktory patrí znečistenie ovzdušia v pracovnom aj domácom prostredí, svoje významné postavenie má aj prítomnosť genetických rizikových faktorov. Individuálne riziko vývoja ochorenia môže zvyšovať akýkoľvek faktor ovplyvňujúci vývoj pľúc v priebehu tehotenstva a v detstve, napríklad nízka pôrodná hmotnosť či opakované infekcie dolných ciest dýchacích.

Včasné odhalenie choroby a jej účinná liečba v skorších štádiách však pomáhajú spomaliť progresiu chronickej obštrukčnej choroby pľúc, čo môže zlepšiť kvalitu života pacientov a oddialiť nástup závažných príznakov.

Rizikové faktory ochorenia

Chronická obštrukčná choroba pľúc môže postihnúť kohokoľvek, no najčastejšie hrozí ľuďom, ktorí:

  • a) Fajčia: Fajčenie je jednoznačne najvýznamnejším rizikovým faktorom a najčastejšou príčinou vzniku ochorenia. Výstelku dýchacích ciest cigaretový dym poškodzuje a spôsobuje v nich zápal. Čím viac človek fajčí, tým vyššie je riziko. V priemere ochorie asi každý šiesty fajčiar, ktorý denne vyfajčí 20 cigariet, a každý štvrtý spomedzi tých, ktorý vyfajčia denne 2 škatuľky cigariet. Vo všeobecnosti majú všetci fajčiari riziko vzniku ochorenia asi 1 : 10 až 1 : 4. Ľudia, ktorí nikdy nefajčili, ochorejú len zriedka, hoci aj pasívne fajčenie je rizikovým faktorom.
  • b) Pracovali v prašnom prostredí alebo pri práci vdychovali chemikálie.
  • c) Sú starší ako 40 rokov.
  • d) Vdychujú alebo vdychovali dym z dreva alebo biopaliva pri varení alebo vykurovaní vnútri.

Ako byť preventívny

Nejde o zvrátiteľné ochorenie a poškodené pľúca už nikdy nebudú celkom zdravé. Dá sa však účinne predchádzať tomu, aby vôbec vzniklo. Možnosti prevencie súvisia s ovplyvnením rizikových faktorov, ktoré rozvoj ochorenia spôsobujú:

  • vyhýbajte sa prašnému a zadymenému prostrediu
  • prestaňte fajčiť. Ideálne je skoncovať s fajčením skôr, ako choroba stihne pľúca poškodiť. No aj keď človek prestanete fajčiť vo včasnejších štádiách choroby, môže to významne ovplyvniť postup ochorenia a jeho prognózu do budúcnosti. V niektorých prípadoch dokonca ani nie je nutná liečba
debata chyba