Nekvalitný spánok prináša zdravotné problémy

Spánok je dôležitý. Regeneruje funkcie organizmu, bez spánku dokonca niektoré procesy v ľudskom tele neprebiehajú správne alebo vôbec.

03.12.2012 06:00
spánok, nespavosť, posteľ, vankúš Foto:
Nevyspatosť sa prejavuje poruchami nálady, zhoršenými funkciami mozgu, zníženou bdelosťou a postrehom.
debata (2)

Takisto je nevyhnutný pre dobrú imunitu. Nekvalitný spánok predstavuje zdravotné riziká a poruchy spánku treba liečiť.

Nevyspatosť sa prejavuje poruchami nálady, zhoršenými funkciami mozgu, zníženou bdelosťou a postrehom. Prejavuje sa to napríklad nižšími a menej kvalitnými výkonmi v práci, zvýšeným výskytom medziľudských konfliktov. Zlý spánok predstavuje riziko aj z dlhodobého hľadiska. Pokiaľ má človek problémy so spánkom viac ako štyri týždne, alebo sa nespavosť uňho vyskytuje pravidelne, hrozí riziko, že takto postihnutý človek začne trpieť chronickou nespavosťou. Tá so sebou prináša množstvo zdravotných problémov.

Dlhodobo zníženou kvalitou spánku či jeho nedostatkom sa môže napríklad vyvinúť depresívna porucha. Dlhotrvajúca spánková porucha teda vždy vyžaduje návštevu odborníka. Ten musí vylúčiť iné možné príčiny nespavosti a včas začať príslušnú liečbu. Problémy so spánkom síce lekár riešiť pomôže vhodnými liekmi, na niektoré veci si však musíte dať pozor sami.

Káva a čierny čaj
Čierna káva má vďaka kofeínu aj výrazné povzbudzujúce účinky. Z toho vyplýva, že kto má problémy so spánkom, mal by sa kávy v popoludňajších hodinách vyvarovať. Aj nadmerná konzumácia čierneho čaju môže spôsobiť poruchy spánku rovnako ako káva a iné nápoje obsahujúce kofeín. Čaj totiž tiež obsahuje povzbudzujúce látky. Aj tu teda platí vyvarovať sa štyri až šesť hodín pred spánkom pitia čierneho čaju.

Alkohol, fajčenie a drogy
Alkohol ľudia často považujú za prostriedok, ktorý napomáha lepší spánok. Možno ozaj pomôže lepšie zaspať, ale v čase jeho vstrebávania a rozkladania sa spánok stáva plytkým. To vedie k predčasnému prebúdzanie a k zníženiu celkovej kvality spánku. Nikotín, návyková zložka cigariet, pôsobí povzbudivo.

Pri silných fajčiarov však prítomnosť nikotínu v tele kvalitnému spánku tiež bráni. Ak nedokážete prestať fajčiť, je lepšie odpustiť si poslednú cigaretu aspoň dve hodiny pred spaním. Niektoré návykové látky majú upokojujúci účinok, otupujú zmysly, tíšia bolesť, zmierňujú nervozitu, podráždenosť a dokonca navodzujú spánok (napríklad barbituráty, benzodiazepíny, narkotiká). Iné majú, naopak, povzbudzujúci účinok, ktorý spôsobuje neschopnosť zaspať (napríklad extáza, LSD). Obe tieto skupiny majú však jedno spoločné – spôsobujú poruchy v spánkovom rytme a znižujú kvalitu spánku.

Spánok ovplyvňujú aj lieky a je len málo prípravkov, ktoré na spánok preukázateľne vplyv nemajú. Nasadzovanie a vysadzovania akýchkoľvek liekov je teda vždy potrebné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. V prípade, že máme pocit, že sa náš spánok po začatí liečby akýmkoľvek liekom zhoršil, je dobré poradiť sa s lekárom o inej vhodnej alternatíve.

2 debata chyba