Aké sú najčastejšie nezhubné ochorenia prsníkov

Rôzne hrčky v prsníkoch sú bežné najmä u žien medzi 30. a 50. rokom života. Ich príčinou môžu byť viaceré nezhubné ochorenia, medzi ktoré patria:

04.12.2012 06:00
prsia - bolesť Foto:
Prsia ohrozujú aj rozličné nezhubné ochorenia.
debata

Fibrocystická mastopatia
Je súhrnný názov pre nezhubné ochorenia prsníka, pri ktorých vzniká odchýlka od bežnej štruktúry mliečnej žľazy v dôsledku pôsobenia pohlavných hormónov. K tým dochádza vekom až u 50 až 90 % žien najmä vo veku 45 až 50 rokov. U mladších žien ide o vzácne ochorenie.

Príznaky: medzi ne patrí tvorba uzlov – cýst, mastodýnia (bolestivosť prsníkov) a výtok z bradavky. Žena tiež môže cítiť zväčšovanie objemu a tupú bolesť v prsníkoch, pocit tlaku a plnosti.

Liečba: závisí od konkrétneho nálezu a subjektívnych problémov pacientky – niekedy nie je potrebná žiadna liečba, inokedy sa môže využiť hormonálna terapia alebo aj chirurgický zákrok na odstránenie nálezu.

Fibroadenómy
Sú to najčastejšie nezhubné nádory prsníkov. Vznikajú bujnením väzivového tkaniva a najčastejšie sa objavujú u žien vo veku 20 až 40 rokov.

Príznaky: u niektorých žien sa súčasne objaví viacero fibroadenómov alebo sú v oboch prsníkoch. Obyčajne sú jasne ohraničené, hrubé, majú gumovitú konzistenciu a pripomínajú okrúhly uzlík. Rastú pomaly, obyčajne majú veľkosť hrášku až slivky. Pri prehmatávaní sa môžu pod kožou ľahko pohybovať a obyčajne sú nebolestivé.

Liečba: obyčajne pozostáva z chirurgického odstránenia nádoru. Malé fibroadenómy sa niekedy odstraňovať nemusia, je však potrebné ich pravidelne kontrolovať.

Cysty
Sú ako vačky naplnené tekutinou. Ich vznik ovplyvňujú pohlavné hormóny, ktoré kontrolujú menštruačný cyklus, preto sa aj ich veľkosť môže počas mesiaca meniť. Len zriedka sa objavujú u žien starších ako 50 rokov. Cysty sú nezhubné a nemajú žiadnu súvislosť či vplyv na vznik rakoviny prsníka.

Príznaky: môžu mať pravidelný, ale aj nepravidelný tvar a obyčajne sa pod kožou pohybujú. Môžu sa vyskytovať jednotlivo, ale často sa objavia súčasne v oboch prsníkoch. Niekedy môžu byť citlivé až bolestivé, inokedy ich nijako necítiť.

Liečba: lekár môže tekutinu odsať, aby uľavil od bolesti a zo vzorky mohol definitívne potvrdiť diagnózu. Často sa však puzdro cysty tekutinou po čase opäť naplní.

Abscesy
Sú infikované vačky naplnené hnisom, ktoré môžu byť pomerne bolestivé. Najčastejšie sa objavujú u dojčiacich žien.

Príznaky: koža na prsníkoch môže byť začervenaná a horúca či tvrdá na dotyk. Môžu sa objaviť celkové príznaky, ako je horúčka či prejavy podobné chrípke.

Liečba: pri liečbe sa využívajú antibiotiká a drobný chirurgický zákrok, ktorým sa odstráni infikovaný obsah abscesu.

Lipómy
Sú to nezhubné nádory, ktoré vznikajú pri bujnení tukového tkaniva.

Príznaky: môžu mať rôznu veľkosť, niekedy sa objavujú jednotlivo, inokedy ich môže mať žena v prsníkoch niekoľko súčasne.

Liečba: len zriedka spôsobujú ťažkosti a často nevyžadujú liečbu. Ak však existujú čo i len najmenšie pochybnosti o nezhubnosti nálezu, odporúča sa lipóm chirurgicky odstrániť a dôsledne vyšetriť pod mikroskopom.

Intraduktálne papilómy
Hovorí sa im aj papilómy mliekovodu. Sú to nezhubné nádory prsnej žľazy, ktoré sa môžu prejavovať ako hrčka či výrastok pripomínajúci bradavicu tesne pod bradavkou. Obyčajne sa objavujú u žien vo veku 45 až 50 rokov.

Príznaky: môže sa objaviť krvavý alebo mliečny výtok z bradavky. Viacero papilómov súčasne sa obyčajne vyskytuje u mladších žien, kým ženy v období menopauzy mávajú spravidla len jeden nádor tohto typu.

Liečba: nádor sa chirurgicky odstraňuje.

Ateróm
Je to tuková hrčka v koži alebo podkoží, ktorá vzniká upchatím kožnej mazovej žľazy. Má guľovitý tvar a môže mať veľkosť hrášku, niekedy môže dorásť až do veľkosti detskej päste. Často si nevyžaduje liečbu alebo sa môže jednoducho chirurgicky odstrániť.

Nekrózy tukového tkaniva
Objavujú sa po poranení prsníka, i keď väčšina žien s týmto ochorením si nevie spomenúť na žiadne špecifické zranenie. V dôsledku silového pôsobenia alebo po operáciách začnú zanikať bunky tukového tkaniva a vytvárať uzlíky či hrčky. Obyčajne sú okrúhle, tvrdé, objavujú sa jednotlivo a sú nebolestivé.

debata chyba