V USA testujú nový nádejný liek proti Alzheimerovej chorobe

Po desaťročiach blúdenia a desiatkach zmarených nádejí sú teraz vedci možno na stope lieku, ktorý dokáže zmierniť alebo aj zastaviť Alzheimerovu chorobu. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na výskum novej vakcíny.

04.12.2012 15:04
debata

Podľa šéflekára amerického Alzheimerovho združenia Williama Thiesa môže byť liek k dispozícii už za niekoľko rokov. Podmienkou je ale dostatočné financovanie.

Novú nádej dávajú pacientom s Alzheimerovou chorobou a ich blízkym americkí lekári, ktorí pracujú na testoch novej účinnej látky. Ich pokusy sú zhruba v polovici cesty. Liek má vyvolať procesy blokujúce chorobu, ktorá postupne likviduje mozog a zbavuje pacientov ich osobnosti.

Niektorí odborníci varujú, že v nedávnej minulosti priniesol sklamanie neúspech už niekoľkých nádejných projektov, ktoré sľubovali pokrok v boji s touto ťažkou chorobou. Doterajšie lieky príznaky Alzheimerovej choroby len dočasne zmierňujú.

Liek obmedzujúci postup choroby by tentoraz podľa Thiesa mohol byť na svete do piatich rokov, ak vláda USA zabezpečí dostatočné financovanie a k dispozícii bude dostatočný počet pacientov pre klinické skúšky. Prvá z nich by mohla začať už začiatkom budúceho roka za účasti ľudí, u ktorých choroba ešte neprepukla, ale ktorým genetická mutácia skorý príchod choroby signalizuje. Test bude zahŕňať nasadenie troch liekov, z ktorých každý pôsobí proti chorobe inak.

Americká vláda už v máji oznámila ambiciózny celoštátny plán, ktorý je zameraný na financovanie nového výskumu a na školenia zdravotníckeho personálu, ktorý sa o pacientov s Alzheimerovou chorobou stará. Ich počet teraz v USA dosahuje 5,4 milióna a do roku 2050 sa má zvýšiť až na 16 miliónov. Náklady na lekársku starostlivosť sa majú z terajších 200 miliárd zvýšiť do roku 2050 na 1,1 bilióna dolárov.

Výrobca liečiv Merck & Co. oznámil, že začína strednú a záverečnú etapu výskumu novej látky s označením MK-8931, ktorá má spomaliť mentálnu degradáciu mozgu. Do prvej fázy testu sa zapojí 200 ľudí po dobu 78 týždňov, ich počet sa postupne rozšíri na 1700 ďalších dobrovoľníkov. Čiastočný súbeh oboch fáz skráti dobu testovania a ušetrí náklady.

Ak bude test úspešný, bude mať výrobca k dispozícii prvú z dvoch štúdií potrebných na schválenie lieku na vládnej úrovni. Ak sa pri oboch štúdiách hypotézy odborníkov potvrdia, mohol by byť liek k dispozícii za tri až päť rokov.

debata chyba