Nechať si vyšetriť pohlavné orgány je pre mužov stále ponižujúce

Preventívnu prehliadku u urológa by mal dospelý muž, bez ohľadu na to, či má alebo nemá ťažkosti, absolvovať raz do roka. Tobôž po päťdesiatke.

06.12.2012 06:00
vyšetrenie - urológ - prostata Foto:
Nechať si vyšetriť pohlavné orgány či prostatu a konečník skutočne znamená pre muža akési poníženie.
debata

Ak však ťažkosti má, nemal by váhať a prísť okamžite, odkázal urológ, doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD. Spresnil, že za urologické ťažkosti sa považuje časté či obtiažne močenie. Sledovaní by tiež mali byť muži, ktorí mali problémy v detstve, napríklad sa pomočovali. Odporúčanie od praktického lekára už nie je potrebné.

„U starších mužov chceme zachytiť rakovinu prostaty, pričom u päťdesiatnikov zachytíme aj iné ochorenia, čím im môžeme pomôcť a niekedy dokonca niektorým ochoreniam predísť,“ zdôraznil Marenčák.

Preventívna prehliadka pozostáva predovšetkým z rozhovoru s lekárom. Nasleduje odber krvi, moču, ultrasonografické vyšetrenie obličiek a močového mechúra a vyšetrenie prostaty cez konečník. A práve tento bod býva kameňom úrazu. „Trvá to dvadsať sekúnd a nie je na tom nič zlé. Strach je väčší ako vyšetrenie,“ povedal urológ.

Nechať si vyšetriť pohlavné orgány skutočne znamená pre muža akési poníženie, bez ohľadu na to, či ich vyšetrí muž, alebo žena-urologička. „Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že 95 percent mužov, ktorí vyšetrenie absolvujú, nakoniec povie, že to nič nebolo, stálo to za to a upokoja sa,“ tvrdí MUDr. Marenčák.

Zvláštnu skupinu tvoria opačne orientovaní muži. Podľa Marenčáka tiež majú problém s urológom, k prevencii však zaujímajú iný postoj. „Viac sa sledujú. Tiež majú strach, ale prídu skôr ako heterosexuálni muži. Oni naozaj pred vyšetrením trpia, ale necuknú,“ zhodnotil urológ, ktorý považuje krok „prísť“ za kľúčový. Potom už je na lekárovi, aby bol aktívny a s pacientom komunikoval. „Ak na pacientovi vidím, že má problém, len ho nechce alebo nevie definovať, vtedy mu musím vyjsť na pol cesty.“

Navštíviť urológa je a bol problém predovšetkým staršej generácie. Urológ Marenčák odhaduje, že pre tú mladšiu to už také tabu nebude. Na otázku, aké percento tvoria poctiví Slováci, ktorí pravidelne chodia na preventívne prehliadky k urológovi, Marenčák odpovedá: „Neviem to posúdiť, lebo preventívne prehliadky si pripisujú aj praktickí lekári a v tom prípade dosť pochybujem o kvalite vyšetrenia z urologického hľadiska.“ Čo sa týka jeho, ročne odambuluje približne 11 tisíc pacientov. Z toho asi 300 príde len kvôli prevencii.

debata chyba