Ovocie so zeleninou pomáhajú aj ďasnám

Zapálené červené ďasná spojené s krvácaním a zápachom z úst? Nepríjemné!

07.12.2012 06:00
zuby - ďasná Foto:
Nielen o zuby, ale aj o ďasná by ste sa mali starať - pomáha ovocie, ale napríklad aj výplach šalviou.
debata

Predísť sa tomu nedá inak, len pravidelne si čistiť zuby (hlavne po hlavných jedlách), pravidelne navštevovať zubára a nechať si uňho odstrániť zubný povlak. Význam v tomto prípade má aj dentálna niť a napokon vitamín C. Zvyšuje odolnosť celého organizmu, ale aj ďasien. Netreba pripomínať, že najzdravší je prírodný, v zelenine a ovocí, z toho najmä v južnom.

Ďasná sa zapália človeku, ktorému je ľahostajný jeho zubný povlak s kameňom a zuby si umýva nepravidelne, len keď mu napadne. V prípade, že sa zápal nelieči, vytvoria sa pod zapáleným úponom ďasna tzv. ďasnové choboty naplnené vápnikovými konkrementmi – a tam sa môžu baktérie rozmnožovať. Na ďasná negatívne vplýva aj stres.

Ak už sú ďasná zapálené, pomáha napríklad výplach dentálnou sprchou a masáž. Keď už si nemôžete umyť zuby po každom jedle, odporúča sa aspoň vypláchnuť ústa. Ďasná možno masírovať prúdom vody, sprchou alebo prstami. Účinná je aj šalviová silica, ktorá pôsobí dezinfekčne a tlmí bolesť. Stačia štyri kvapky na pohár vody, kloktať tri minúty.

debata chyba