Kľúč k dlhovekosti skrytý v kakau? Nová štúdia odhalila, ako tento extrakt bojuje proti chronickým chorobám

Chronický zápal je tichým nepriateľom starnutia. Prečítajte si, ako nový výskum ukazuje, že kakaový extrakt ho môže ovplyvniť.

24.09.2025 06:00
kakao Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

S pribúdajúcim vekom sa mení nielen naša perspektíva na život, ale aj naše telo, ktoré je čoraz náchylnejšie na rôzne zdravotné problémy. Či už ide o srdce, cievy, mozog alebo kosti, chronické ochorenia sa stávajú nepríjemným spoločníkom.

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii
Video
Špecialistka na jedlo a výživu navštívila aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás. / Zdroj: TV Pravda

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb bude do roku 2060 každý štvrtý z nás vo veku 65 rokov alebo viac. Je tak viac než jasné, že musíme venovať väčšiu pozornosť tomu, ako si udržať zdravie čo najdlhšie.

Práve v tejto súvislosti prichádza nová, mimoriadne zaujímavá štúdia z Massachusetts General Brigham. Výskumníci sa v nej zamerali na to, ako by nám mohli pomôcť doplnky s kakaovým extraktom, konkrétne ako vplývajú na zápalové markery v našom tele. A výsledky sú naozaj povzbudivé.

Zistilo sa totiž, že pravidelné užívanie kakaového extraktu počas dvoch rokov môže výrazne zlepšiť tieto dôležité markery. Tieto objavy, ktoré stoja za pozornosť, boli publikované v prestížnom časopise Age and Ageing. Poďme sa na ne pozrieť bližšie!

Zápal ako tichý nepriateľ a kakaový hrdina

Zápal v našom tele si môžeme predstaviť ako taký vnútorný poplachový systém, ktorý reaguje na rôzne hrozby. Problém nastáva, keď sa tento zápal stane chronickým a tichým nepriateľom, ktorý prispieva k rozvoju mnohých vážnych ochorení. Práve zápalové markery sú ako takí malí poslovia v našej krvi, ktorí nám signalizujú, že sa v tele deje niečo, čo by tam nemalo byť.

Medzi ochorenia, ktoré sú úzko spojené s chronickým zápalom alebo sú ním dokonca spôsobené, patria napríklad:

  • Srdcové choroby
  • Mŕtvica
  • Cukrovka 2. typu
  • Alzheimerova choroba
  • Reumatoidná artritída
starnutie Čítajte viac Vedci odhalili: Vieme presne, kedy vaše telo stlačí biologický "reset". Nová štúdia ukázala kritické vekové míľniky

Výskumníci sa nezamerali na kakaový extrakt náhodou. Dôvodom je jeho bohatý obsah takzvaných flavanolov, čo sú prírodné antioxidanty nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Už predtým sa vedelo, že tieto flavanoly dokážu pozitívne ovplyvniť kardiovaskulárne zdravie.

Tím odborníkov sa však tentoraz chcel ponoriť hlbšie a zistiť, ako konkrétne kakaové doplnky pôsobia na špecifické zápalové biomarkery, a to v dlhodobom horizonte.

Do štúdie boli zaradení starší dospelí – ženy vo veku 65 a viac rokov a muži od 60 rokov vyššie. Počas dvoch rokov výskumníci starostlivo sledovali tri rôzne zápalové markery, a k tomu ešte jeden protizápalový proteín a jeden proteín, ktorý je dôležitou súčasťou imunitného systému. Bola to skutočne dôkladná práca s cieľom odhaliť tajomstvá kakaa.

Prekvapivé zistenia z kakaovej štúdie

Metodika štúdie bola nastavená precízne: účastníci dostávali každý deň 500 mg doplnku s kakaovým extraktom. Vzorky krvi sa im odoberali na začiatku, po roku a po dvoch rokoch, aby sa mohli porovnať zmeny v zápalových biomarkeroch. A výsledky hovorili jasne: doplnky s kakaovým extraktom majú potenciál zmierňovať zápal spojený so starnutím.

Jedným z najvýraznejších zistení bolo, že u ľudí užívajúcich kakaový extrakt klesala hladina vysoko citlivého C-reaktívneho proteínu (hsCRP) približne o 8 % ročne. To je naozaj dôležité, pretože vysoká hladina hsCRP sa spája so zvýšeným rizikom chronických ochorení, obzvlášť srdcových chorôb a mozgovej príhody.

fazuľa, bielkoviny, strukoviny Čítajte viac Veda odhalila prekvapivý kľúč k dlhovekosti a vitalite. Je to jednoduchšie, lacnejšie a prístupnejšie, než by ste si mysleli

Okrem toho sa u tejto skupiny zvýšila aj hladina interferónu-γ, proteínu dôležitého pre imunitný systém, a to o takmer 7 % ročne v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

Nebolo však všetko čiernobiele. Kakaový extrakt neukázal taký jasný rozdiel pri iných sledovaných zápalových markeroch. Napríklad zápalový marker IL-6, ktorý tiež prispieva k srdcovým ochoreniam, sa u žien mierne znížil, ale u mužov nie.

Ako pre Medical News Today (MNT) vysvetlil hlavný autor štúdie, Howard Sesso, ScD, MPH z Brigham and Women's Hospital: „Nie sme si istí, prečo zápalové účinky kakaového extraktu viedli len k štatisticky významnému zlepšeniu hsCRP a nie k zlepšeniu ostatných 4 hodnotených markerov.“ Dodal, že hsCRP je spomedzi všetkých testovaných markerov najviac ovplyvniteľný „faktormi životného štýlu a liekmi, ako sú statíny“.

Zaujímavým vedľajším zistením bolo, že výhody kakaového extraktu boli výraznejšie u tých, ktorí mali na začiatku štúdie vyššiu úroveň zápalu. Hoci tieto zistenia sú povzbudivé, výskumníci zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum, najmä preto, že väčšinu účastníkov štúdie tvorili bieli jedinci, čo môže ovplyvniť generalizovateľnosť výsledkov.

Kakaové doplnky: zázrak alebo len sľubná podpora?

Aké sú teda praktické závery z tejto štúdie? Spýtali sme sa Raj Dasguptu, MD, hlavného lekárskeho poradcu pre Sleepopolis a štvornásobne certifikovaného lekára ABIM, špecializovaného na internú medicínu, pneumológiu, kritickú starostlivosť a medicínu spánku.

slepé črevo, appendix Čítajte viac Zabudnutá rakovina desí lekárov. Čoraz častejšie sa objavuje u mladších generácií s nejasnými príčinami

Dr. Dasgupta pre MNT označil výsledky štúdie za „povzbudivé“ a zdôraznil dôležitosť zistení: „hsCRP je jedným z najpoužívanejších a najlepšie charakterizovaných zápalových biomarkerov na predpovedanie kardiovaskulárneho rizika,“ povedal. „Zvýšené hladiny sú spojené s vyšším rizikom vzniku infarktu a mozgovej príhody.“

Je však dôležité mať na pamäti, že pokles hsCRP nie je „zárukou ochrany“, upozorňuje Dr. Dasgupta. Pre tých, ktorí zvažujú užívanie doplnkov s kakaovým extraktom, je kľúčové poradiť sa so svojím lekárom. Dlhodobé účinky týchto doplnkov totiž ešte neboli dôkladne preskúmané a bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste.

Doktor Dasgupta tiež upozorňuje, že kakao obsahuje látky, ktoré môžu pôsobiť ako stimulanty. Ak užívate nejaké lieky, alebo ste citliví na kofeín, je opatrnosť na mieste: „Kakao obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pôsobiť trochu ako stimulanty. Ak užívate lieky alebo ste citliví na kofeín, je dobré sa pred začatím užívania doplnku poradiť so svojím lekárom.“ Preto je konzultácia s lekárom pred začatím akejkoľvek novej suplementácie vždy nevyhnutná.

Napriek sľubným výsledkom kakaové doplnky predstavujú len „jeden dielik skladačky“. Dr. Dasgupta zdôrazňuje, že základom pre zdravie sú vždy životné návyky: „Základom sú vždy životné návyky, ako je strava, cvičenie, spánok a nefajčenie.“ Dodáva, že v súčasnosti by kakaové doplnky zaradil skôr do „sľubnej kategórie doplnkov než medzi základnú stratégiu“.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #štúdia #zdravotné benefity #dlhovekosť #kakao #výživové doplnky #extrakt z kakaa
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"