Porucha erekcie? Na potravinové doplnky sa nespoliehajte

Poruchy erekcie postihujú viac ako polovicu mužov nad štyridsať rokov. Mnohí z nich v snahe vyriešiť svoj problém siahajú po výživových doplnkoch, ktoré sľubujú zlepšenie sexuálnej funkcie.

12.12.2012 14:00
sexuálne správanie Slovákov prieskum Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ich vplyv je však len nepatrný. „Erektilná dysfunkcia je najčastejším problémom, s ktorým prichádzajú pacienti k sexuológovi,“ hovorí urológ a sexuológ Ivan Kubiš z andrologickej ambulancie, Diagnosticko-preventívneho centra v Banskej Bystrici. „Našťastie máme dnes k dispozícii také účinné liečebné postupy, že vieme zabezpečiť primeranú sexuálnu realizáciu prakticky každému mužovi s týmto problémom,“ dodal.

Najmodernejším spôsobom liečby je liečba tabletkami, ktorá má napríklad oproti injekciám výhody v bezproblémovom spôsobe užívania. „Pri tabletkách používaných v minulosti sa účinok dostavil zhruba po 4 až 8 týždňoch užívania. V súčasnosti máme k dispozícii najnovšiu generáciu tabletiek s 80 % účinnosťou. Tri najúčinnejšie sú takzvaná modrá, žltá a oranžová tabletka, ako ich nazývajú laici.“ Všetky účinné lieky sú však viazané na lekársky predpis. „Nie sú dostupné na voľno ani cez internet,“ upozorňuje Kubiš.

Ako lekár neodporúča užívať tabletky bez lekárskeho predpisu, pretože predstavujú zdravotné riziko. „V posledných rokoch sa vo zvýšenej miere propagujú takzvané prírodné liečivá, ktoré sú voľne dostupné. Pacienti s nimi majú aj množstvo negatívnych skúseností. Neobsahujú totiž informácie o možných nežiaducich účinkoch. Verejnosť nie je o nich pravdivo a dostatočne informovaná,“ varuje. Ako ďalej dodal, pacienti po nich siahajú s presvedčením, že prírodné znamená bezpečné, ale nie je to vždy tak. V kombinácii prírodných liečiv s inými liekmi môžu vzniknúť zdravotné problémy.

Pri výživových doplnkoch podľa neho chýbajú seriózne vedecky podložené štúdie potvrdzujúce ich skutočné účinky. „Vedci zistili, že riziko užívania týchto prípravkov je v skutočnosti oveľa vyššie, ako sa uvádzalo a trvajú na ich prísnejšej kontrole. Mnohí pacienti sú sklamaní z týchto produktov a keď im nepomôžu, myslia si, že sa im už nedá pomôcť. Nejdú za lekárom, ktorý im môže predpísať liečbu, ktorá by im mohla skutočne pomôcť,“ dodal Kubiš.

debata chyba