Tieto jedlá vám kradnú energiu a spôsobujú ospalosť. Nová štúdia odhalila, prečo ste cez deň takí vyčerpaní

Ak sa vám zdá, že boj s únavou je nekonečný, možno je čas pozrieť sa na tanier. Najnovšie štúdie naznačujú, že kľúč k vašej vitalite môže ležať v správnom výbere jedál.

29.09.2025 07:00
Horúce leto: Šalát ako hlavné jedlo. Čo musí... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cítite sa unavení a vyčerpaní, hoci ste spali dostatok hodín, pravidelne sa hýbete a pijete veľa vody? Mnoho ľudí zažíva podobný pocit počas dňa, a to aj napriek snahe robiť všetko „správne“. Ak sa denná ospalosť stáva vaším pravidelným spoločníkom, možno je čas pozrieť sa bližšie na to, čo jete.

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii
Video
Špecialistka na jedlo a výživu navštívila aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás. / Zdroj: TV Pravda

Nové zistenia z výskumu publikovaného v prestížnom časopise The Lancet eBioMedicine naznačujú, že vaša strava môže zohrávať oveľa väčšiu úlohu, než by ste čakali. Vedci totiž objavili molekuly v krvi súvisiace s pocitom únavy, ktoré pochádzajú priamo z potravín, ktoré konzumujeme.

Záhada únavy

Výskumníci sa pustili do detailného skúmania a zhromaždili údaje o 877 rôznych metabolitoch. Ide o malé molekuly, ktoré vznikajú v našom tele vďaka metabolizmu a sú silno ovplyvnené našou stravou a hormónmi.

Analýza vychádzala zo vzoriek krvi od neuveriteľných 6 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili veľkej štúdie zdravia. K tomu pridali informácie z dotazníkov, v ktorých účastníci opisovali, ako často počas dňa pociťovali ospalosť v rôznych situáciách.

Vo výsledku bolo identifikovaných sedem metabolitov, ktoré majú súvislosť s nadmernou dennou ospalosťou. Zvláštnu pozornosť si však zaslúžili dva, ktoré sú priamo spojené s jedlom: tyramín, ktorý nájdeme vo fermentovaných a zrejúcich potravinách, a sfingomyelíny, obsiahnuté vo vajíčkach, mlieku a mäse.

kakao Čítajte viac Kľúč k dlhovekosti skrytý v kakau? Nová štúdia odhalila, ako tento extrakt bojuje proti chronickým chorobám

Čo jete a ako to vplýva na vašu energiu?

Prečo by fermentované potraviny či mliečne výrobky mohli spôsobovať ospalosť? Hoci výskumníci detailne neskúmali presný mechanizmus, predpokladá sa, že ide o správanie týchto molekúl v tele.

Ako vysvetľuje Scott Keatley, registrovaný diétny lekár a spolumajiteľ Keatley Medical Nutrition Therapy, "Niektoré potraviny, najmä fermentované s vysokým obsahom tyramínu, môžu narušiť neurotransmitery, ako je serotonín a melatonín, ktoré regulujú cykly spánku a bdenia, čo vedie k väčšej ospalosti.“

Na druhej strane, štúdia poukázala aj na kľúčové živiny, ktoré sú spojené s menšou únavou. Ide najmä o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú typickou súčasťou stredomorskej stravy a majú ochranný účinok.

Tieto zdravé tuky "sa zdajú byť ochranné, pretože podporujú produkciu melatonínu a stabilizujú cirkadiánne rytmy,“ dodáva Keatley. Vďaka tomu môžu zlepšiť kvalitu vášho spánku a pomôcť telu lepšie regulovať hormóny.

lekár, pacient, kosti, chrbtica, kostra, panva, kĺb, osteoporóza Čítajte viac Vedci odhalili kľúč k silným kostiam. Tento prelom by mohol navždy zmeniť boj proti osteoporóze a jej následkom

Potraviny, ktoré pomáhajú bojovať proti ospalosti:

  • Bohaté na omega-3: losos, vlašské orechy, ľanové semienka
  • Bohaté na omega-6: semienka (napr. slnečnicové, tekvicové), orechy (rôzne druhy)

Tipy pre viac energie

Samozrejme, nejde len o to, vymeniť vyzretý syr za lososa. Denná ospalosť je komplexný problém a nie je možné pripísať ju len jednej konkrétnej potravine. Ako zdôrazňuje Keri Gans, registrovaná diétna sestra a autorka, "ide skôr o celkové stravovacie návyky spolu s ďalšími kľúčovými faktormi, ako sú spánkové návyky, hydratácia, stres, fyzická aktivita a lieky, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou najviac ovplyvňujú to, ako bdelí sa počas dňa cítite“.

Kľúčom k udržaniu energie je snaha o stabilnú hladinu cukru v krvi. Jessica Cordingová, registrovaná diétna lekárka, varuje: „Potraviny, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi, vám môžu spôsobiť ospalosť, pretože môžu spôsobiť nárast a potom pád.“ Potraviny bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pritom tiež prispievajú k stabilnej hladine cukru v krvi.

Aby ste podporili túto stabilitu, Cordingová odporúča zaraďovať do každého jedla a desiaty dostatok bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Okrem toho nezabúdajte na dostatočný pitný režim a jedzte hydratačné potraviny, ako je melón, bobuľové ovocie či paprika, pretože aj dehydratácia vás môže unaviť.

kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Čítajte viac Vedci potvrdili skrytý spúšťač Alzheimerovej choroby. Kľúč k prevencii môže spočívať v každodennej starostlivosti o vaše zuby

Scott Keatley radí aj vyhýbať sa veľkým jedlám, ktoré spôsobujú výrazné kolísanie cukru, a namiesto toho si dopriať menšie, vyvážené porcie rozdelené počas dňa.

Ak sa napriek týmto zmenám stále cítite extrémne unavení a denná ospalosť vás trápi, je vždy najlepšie poradiť sa s lekárom. Existuje mnoho príčin tohto stavu a odborná konzultácia vám pomôže nájsť tú správnu cestu k energii.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #štúdia #únava #ospalosť #fermentované potraviny
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"