Cítite sa unavení a vyčerpaní, hoci ste spali dostatok hodín, pravidelne sa hýbete a pijete veľa vody? Mnoho ľudí zažíva podobný pocit počas dňa, a to aj napriek snahe robiť všetko „správne“. Ak sa denná ospalosť stáva vaším pravidelným spoločníkom, možno je čas pozrieť sa bližšie na to, čo jete.
Nové zistenia z výskumu publikovaného v prestížnom časopise The Lancet eBioMedicine naznačujú, že vaša strava môže zohrávať oveľa väčšiu úlohu, než by ste čakali. Vedci totiž objavili molekuly v krvi súvisiace s pocitom únavy, ktoré pochádzajú priamo z potravín, ktoré konzumujeme.
Záhada únavy
Výskumníci sa pustili do detailného skúmania a zhromaždili údaje o 877 rôznych metabolitoch. Ide o malé molekuly, ktoré vznikajú v našom tele vďaka metabolizmu a sú silno ovplyvnené našou stravou a hormónmi.
Analýza vychádzala zo vzoriek krvi od neuveriteľných 6 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili veľkej štúdie zdravia. K tomu pridali informácie z dotazníkov, v ktorých účastníci opisovali, ako často počas dňa pociťovali ospalosť v rôznych situáciách.
Vo výsledku bolo identifikovaných sedem metabolitov, ktoré majú súvislosť s nadmernou dennou ospalosťou. Zvláštnu pozornosť si však zaslúžili dva, ktoré sú priamo spojené s jedlom: tyramín, ktorý nájdeme vo fermentovaných a zrejúcich potravinách, a sfingomyelíny, obsiahnuté vo vajíčkach, mlieku a mäse.
Čo jete a ako to vplýva na vašu energiu?
Prečo by fermentované potraviny či mliečne výrobky mohli spôsobovať ospalosť? Hoci výskumníci detailne neskúmali presný mechanizmus, predpokladá sa, že ide o správanie týchto molekúl v tele.
Ako vysvetľuje Scott Keatley, registrovaný diétny lekár a spolumajiteľ Keatley Medical Nutrition Therapy, "Niektoré potraviny, najmä fermentované s vysokým obsahom tyramínu, môžu narušiť neurotransmitery, ako je serotonín a melatonín, ktoré regulujú cykly spánku a bdenia, čo vedie k väčšej ospalosti.“
Na druhej strane, štúdia poukázala aj na kľúčové živiny, ktoré sú spojené s menšou únavou. Ide najmä o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú typickou súčasťou stredomorskej stravy a majú ochranný účinok.
Tieto zdravé tuky "sa zdajú byť ochranné, pretože podporujú produkciu melatonínu a stabilizujú cirkadiánne rytmy,“ dodáva Keatley. Vďaka tomu môžu zlepšiť kvalitu vášho spánku a pomôcť telu lepšie regulovať hormóny.
Potraviny, ktoré pomáhajú bojovať proti ospalosti:
- Bohaté na omega-3: losos, vlašské orechy, ľanové semienka
- Bohaté na omega-6: semienka (napr. slnečnicové, tekvicové), orechy (rôzne druhy)
Tipy pre viac energie
Samozrejme, nejde len o to, vymeniť vyzretý syr za lososa. Denná ospalosť je komplexný problém a nie je možné pripísať ju len jednej konkrétnej potravine. Ako zdôrazňuje Keri Gans, registrovaná diétna sestra a autorka, "ide skôr o celkové stravovacie návyky spolu s ďalšími kľúčovými faktormi, ako sú spánkové návyky, hydratácia, stres, fyzická aktivita a lieky, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou najviac ovplyvňujú to, ako bdelí sa počas dňa cítite“.
Kľúčom k udržaniu energie je snaha o stabilnú hladinu cukru v krvi. Jessica Cordingová, registrovaná diétna lekárka, varuje: „Potraviny, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi, vám môžu spôsobiť ospalosť, pretože môžu spôsobiť nárast a potom pád.“ Potraviny bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pritom tiež prispievajú k stabilnej hladine cukru v krvi.
Aby ste podporili túto stabilitu, Cordingová odporúča zaraďovať do každého jedla a desiaty dostatok bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov. Okrem toho nezabúdajte na dostatočný pitný režim a jedzte hydratačné potraviny, ako je melón, bobuľové ovocie či paprika, pretože aj dehydratácia vás môže unaviť.
Scott Keatley radí aj vyhýbať sa veľkým jedlám, ktoré spôsobujú výrazné kolísanie cukru, a namiesto toho si dopriať menšie, vyvážené porcie rozdelené počas dňa.
Ak sa napriek týmto zmenám stále cítite extrémne unavení a denná ospalosť vás trápi, je vždy najlepšie poradiť sa s lekárom. Existuje mnoho príčin tohto stavu a odborná konzultácia vám pomôže nájsť tú správnu cestu k energii.