Jesenné radovánky sa môžu skončiť v nemocnici. Čo robiť, ak sa vám do košíka priplietla jedovatá huba? Tieto mýty sú poriadne nebezpečné

Vážna otrava sa môže prejaviť až po 24 hodinách, vtedy už ide o život. Záchranárka radí, ako na prvú pomoc a varuje, že proti jedu nepomôže varenie ani mrazenie húb.

05.10.2025 13:00
5 overených spôsobov, ako v domácnosti sušiť huby Foto:
Boli ste už tento rok na hubách?
debata

Košíky máte pripravené? Hubárska sezóna je tu. Pri opekaní bedlových klobúčikov či varení hubového rizota však treba pamätať na to, že zbieranie týchto lesných pokladov sa spája aj s rizikom otravy – najmä u neskúsených hubárov, ktorí si môžu niektoré druhy popliesť. Zlaté pravidlo je jasné – zbierajte len tie huby, ktoré naozaj poznáte. Čo však robiť, ak predsa len získate podozrenie na otravu? Prečítajte si rady záchranárky.

Škola varenia - Pohánkový hubový kubo
Video
Zdroj: TV VARECHA

Podľa portálu nahuby.sk máme na Slovensku aktuálne výbornú hubársku sezónu, lesy sú plné nadšených hubárov a košíky sa im plnia najmä hríbmi dubovými, smrekovými, suchohríbmi, kozákmi, bedlami, masliakmi, kuriatkami či rýdzikmi. Najbohatší výskyt je hlásený z oblastí Malých Karpát, Záhoria a východného Slovenska, huby rastú aj v ďalších lokalitách krajiny.

tehotenstvo, nevoľnosť Čítajte viac Očkovanie proti covid-19 počas tehotenstva: Rozsiahla analýza preukázala, aký vplyv má vakcína na matku aj dieťa

Odborníci však radia, že pri eufórii z plných košíkov netreba zabúdať ani na riziká – a to najmä vtedy, ak všetky druhy nepoznáte dokonale. Príznaky otravy hubami môžu byť rôzne a v najvážnejších prípadoch až život ohrozujúce. Pri menej nebezpečných hubách sa objavia zväčša do dvoch hodín po ich zjedení, otrávenie najjedovatejšími druhmi prichádza pomalšie.

„Symptómy otravy pri najnebezpečnejších hubách, ako sú muchotrávka zelená, muchotrávka biela alebo vláknice, sa prejavujú šesť až 24 hodín po konzumácii. Neskorý nástup príznakov je varovný znak závažnej a život ohrozujúcej otravy,“ upozorňuje Diana Mikešová, hlavná záchranárka záchrannej zdravotnej služby ZaMED.
Typickými príznakmi otravy hubami sú nevoľnosť, zvracanie, bolesti brucha a hnačka, často vodnatá až krvavá. S otravou vláknicami je spojené aj potenie, slzenie, zúžené zrenice a spomalený pulz. Vyskytnúť sa môžu aj neurologické ťažkosti ako závraty, halucinácie, poruchy videnia či kŕče. „Najdôležitejšie je nepodceniť ani slabé príznaky. Ak sa objavia do 24 hodín od konzumácie húb, pacient musí byť vyšetrený v nemocnici,“ varuje záchranárka. žena, jedlo, zdravá strava, šalát Čítajte viac Máte ho možno už aj vo vašej kuchyni. Objavte, ako jeden bežný prvok pomáha prirodzene znižovať váhu

Pri ťažkej otrave, napríklad muchotrávkou zelenou, sa po úvodnom zlepšení tráviacich ťažkostí môže objaviť ďalšia, oveľa vážnejšia fáza. „Nastať môže poškodenie pečene a obličiek, ktoré sa prejavia žltačkou, krvácaním a zlyhaním orgánov,“ hovorí ďalej Mikešová a dopĺňa, že pri podozrení na otravu hubami je potrebné okamžite zavolať na linku 155.

Čo však robiť, kým príde záchranka? Ak je človek pri vedomí, je potrebné udržiavať ho v hydratovanom stave – podávať malé množstvo vody alebo nesladeného čaju. „V prípade, že pacient zvracia, je nutné uchovať zvyšky jedla a dokonca aj samotné zvratky, pretože pomôžu pri následnom určení druhu skonzumovanej jedovatej huby,“ vysvetľuje záchranárka.

Pri podozrení na otravu hubami nikdy nepodávajte postihnutej osobe alkohol ani mlieko – urýchľujú vstrebávanie toxínov a telu môžu ešte viac uškodiť. Mýtom je aj to, že po tepelnom spracovaní alebo zamrazení sa jed z húb vytratí. „Muchotrávka zelená a biela sú extrémne stabilné, odolné voči varu, sušeniu aj mrazeniu. Pri ďalších druhoch jedovatých húb sa toxíny môžu čiastočne rozložiť alebo teplom pozmeniť, ale stále vedia spôsobiť vážnu otravu,“ varuje Diana Mikešová.

Trump Čítajte viac Trumpove tvrdenia, ktorými spája bežný liek s autizmom, vedci rozmetali. Nemá dôkaz, jeho odporúčania uškodia deťom aj matkám

Ako zbierať huby?

Záchranári pripomínajú, že z lesa by ste si mali priniesť len tie druhy húb, ktoré dobre poznáte. Neskúsení hubári si môžu pomýliť chutnú bedľu vysokú s jedovatými druhmi bedlí, prípadne nebezpečnú muchotrávku zelenú s jedlými hubami, ako sú pečiarka poľná a plávka trávovozelená.

„Nezbierajte mladé, zaparené alebo príliš staré huby. Nedajte sa zmiasť ani ľudovými radami, napríklad, že jedovatá huba sčernie po kontakte so striebrom – nie je to tak,“ hovorí Mikešová.

Huby je potebné vždy dôkladne tepelne upraviť. Čerstvé ich skladujte iba krátky čas, pretože sa rýchlo kazia. Jesť by ich vôbec nemali malé deti, tehotné a dojčiace ženy, ale ani ľudia s ochorením pečene a obličiek.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #huby #otrava hubami
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"