Hemoroidy trápia takmer polovicu populácie nad 50 rokov

Častým ochorením žilového pôvodu je aj hemoroidálne ochorenie, alebo tiež hemoroidy, ľudovo zlatá žila. "Vzniká z cievnych vankúšikov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v konečníku a sú nevyhnutné na zabezpečenie úplného udržiavania stolice. Hemoroidy sú vlastne zväčšené a zapálené žily v bezprostrednom vonkajšom alebo vnútornom okolí análneho otvoru," vraví gastroenterológ, docent Ladislav Kužela z Gastroentero-hepatologického centra Thalion.

13.12.2012 14:00
hemoroid, toaleta, hnačka, zápcha, WC Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vo vyspelých krajinách postihujú viac ako 50 % populácie vo veku nad 50 rokov a častejšie trápia mužov. Ich najčastejším príznakom je nebolestivé krvácanie. Medzi časté komplikácie patrí trombóza, vykĺznutie cievnych uzlov a zauzlenie.“

Na ich vznik hemoroidov má vplyv viacero faktorov. Úlohu hrá dedičná predispozícia, až 42 %, ako aj vek a súvisiace ochabnutie väziva, podvýživa, tehotenstvo, nádory malej panvy, korenené jedlá, alkohol či nepravidelná stolica.

„U všetkých pacientov sa odporúča zmeniť stravovanie a upraviť životný štýl. Strava by mala obsahovať vysoký podiel vlákniny, dostatok ovocia a zeleniny, naopak, nevhodné sú korenené, pálivé a smažené jedlá a pitie alkoholu. Dbať treba aj na dostatok tekutín, zvýšenú análnu hygienu, dostatok pohybu a udržiavanie správnej telesnej hmotnosti. Nevhodné je dlhodobé sedenie na nevhodných sedadlách,“ približuje docent Kužela.

Niektorí pacienti majú len malé hemoroidy, ktoré im nespôsobujú žiadne problémy, alebo sa prejavia len zriedka a miernymi príznakmi, a tak nie je potrebná žiadna liečba. U pacientov, ktorých trápia prejavy ochorenia, závisí výber vhodnej liečby od štádia. Pacienti s výraznými prejavmi, ktoré sa nepodarilo inak zvládnuť, môžu podstúpiť chirurgický zákrok. U viac ako 60 % pacientov je možné dosiahnuť ústup ťažkostí vhodnými účinnými liekmi, úpravou stravovacích návykov a dodržiavaním hygieny.

„Okrem liekov sú v predaji aj výživové doplnky, no tieto prípravky sa od seba výrazne líšia. Kým lieky majú liečivý účinok na ochorenie, výživové doplnky sa užívajú ako doplnok stravy. Výživovým doplnkom sa nesmú prisudzovať liečivé ani preventívne účinky, keďže nemôžu garantovať stabilný pomer účinných látok,“ dodal.

debata chyba