Cukrovka si žiada zmeniť životný štýl. Ako?

Pri liečbe diabetu sa využíva viacero postupov podľa typu a štádia ochorenia. Tu je ich stručná charakteristika.

17.12.2012 13:00
cvičenie, obetzita, chudnutie, fitnes Foto:
Obezita nie je pre cukrovkárov priaznivá. Mali by začať cvičiť a racionálne sa stravovať.
debata

1. Stravovanie.
Racionálna strava je súčasťou liečby. Ak ju chorý nedodržiava, zhoršujú sa možnosti metabolickej kontroly, urýchľuje sa potreba inzulínu, zhoršuje sa prognóza pacienta a narastajú aj náklady na liečbu. Pacient má okrem správneho výberu potravín odhadnúť aj množstvo sacharidov. Na zjednodušenie sa používa systém tzv. sacharidových jednotiek (SJ) v potrave, kde jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 g sacharidov. Jedna SJ predstavuje napríklad pol krajca chleba, pohár mlieka, jablko, 2 lyžice varenej ryže a pod., teda pacient sa naučí pohľadom na tanier posúdiť množstvo sacharidov alebo poskladať si jednotlivé potraviny a ich množstvo tak, aby zodpovedali odporučenému príjmu sacharidov. Ďalším dôležitým parametrom potravy je glykemický index, čo je parameter, ktorý charakterizuje rýchlosť uvoľňovania glukózy z konkrétnej potraviny. Všeobecne sú preferované celozrnné potraviny.

2. Pohyb.
Aby bol efekt priaznivý, stačí pol hodiny aeróbnej aktivity denne s dosiahnutím frekvencie pulzu okolo 100 až 120 za minútu, pri ktorej dochádza aj k spaľovaniu tukov. Pravidelný pohyb má priaznivý efekt nielen na kontrolu glykémie, ale aj na zlepšenie citlivosti na inzulín, pokles hmotnosti, krvného tlaku, zlepšenie spektra krvných tukov a ďalšie. Môže to byť turistika, rýchlejšia prechádzka, jazda na bicykli, korčuliach, plávanie, tanec a podobne. U pacientov s diabetom 2. typu sa pravidelný pohyb strednej intenzity považuje za súčasť terapeutického plá­nu.

3. Úprava hmotnosti.
Súvis medzi obezitou a diabetom je veľmi vysoký. Zatiaľ čo v bežnej populácii máme asi 7 až 10 % diabetikov, v populácii obéznych je ich niekoľkonásobne viac. Už zníženie hmotnosti o 5 % pomôže znížiť riziko vzniku cukrovky, ale aj kardiovaskulárnych ochorení, zlepšuje glykemickú kontrolu, upraví krvný tlak, krvné tuky.

4. Liečba v tabletkách
Pokiaľ na zvládnutie ochorenia nestačí úprava životosprávy, musí začať pacient užívať antidiabetické lieky. Ich úlohou je ovplyvňovať hladinu cukru. Predpokladom je, že pankreas aspoň čiastočne funguje. Často sa predpisuje kombinácia viacerých liekov s rôznym účinkom. Cieľom liečby je znižovať hladinu cukru k normálnym hodnotám bez toho, aby bolo nutné dodávať telu inzulín.

5. Inzulín
Využíva sa pri liečbe všetkých pacientov s diabetom 1. typu a u tých diabetikov 2. typu, ktorým liečba tabletkami nestačí na kompenzáciu ochorenia.

Pri liečbe cukrovky 1. typu je dodanie inzulínu, teda látky, ktorá v organizme chýba, život zachraňujúcim procesom. Najosvedčenejším a najbezpečnejším spôsobom podávania inzulínu je jeho injekčné podávanie do podkožia. Inzulín sa podáva pomocou špeciálnych tzv. inzulínových pier alebo pomocou inzulínovej pumpy. Pichanie inzulínu je prakticky bezbolestné. Ihly sú veľmi tenučké a postupne si na pichanie zvykne každý pacient, dokonca aj detskí pacienti sa dokážu veľmi rýchlo naučiť sami si pichať inzulín.

debata chyba