Táto bežná a lacná zelenina je najlepší zdroj výživy, aký môžete nájsť. Výskumníci apelujú na jej protirakovinový potenciál

Brokolica a kel skrývajú v sebe nevídanú silu proti chorobám, ktorú ignorujeme. Vedci tvrdia, že táto zelenina je kľúčovou zbraňou pre vaše zdravie.

17.10.2025 07:00
zelenina, ovocie, košík Foto:
Ilustračné foto.
debata

Brokolica, kapusta, kel a horčicové listy – priznajme si, nie sú to tie najlákavejšie jedlá na tanieri. Napriek tomu v sebe ukrývajú obrovskú, skrytú výživu, ktorú väčšina ľudí prehliada.

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii
Video
Špecialistka na jedlo a výživu navštívila aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás. / Zdroj: TV Pravda

Táto zelenina je plná jedinečných zlúčenín, ktoré dokázateľne zlepšujú zdravie. No v našej každodennej strave sa stále používa príliš málo, čo je veľká škoda.

Tím odborníkov teraz túto zeleninu dôkladne preskúmal a tvrdí, že nastal čas, aby sme ju brali vážne. Kapustovitá zelenina, nazývaná aj hľuzovková, je nielen zdravá. Môže byť jednou z najsilnejších zbraní proti chorobám a pomôcť napraviť nutričné nedostatky.

Čo je vlastne kapustovitá zelenina?

Kapustovité rastliny patria do botanického rodu Brassica a sú súčasťou rozsiahlej čeľade, ktorú bežne nazývame čeľaď horčicovitých (Brassicaceae). Táto skupina zeleniny sa neformálne označuje aj ako kapustovitá zelenina (angl. cruciferous vegetables).

Názov cruciferous (krížonosná) je odvodený z latinského slova cruciferae. Je to preto, že kvety týchto rastlín majú štyri okvetné lístky, ktoré spoločne vytvárajú tvar kríža. Medzi túto výživnú zeleninu patrí okrem brokolice a kapusty aj kel a horčicové listy.

mapple-syrup-shutterstock-credits-JLMc Anally Čítajte viac Nahraďte cukor týmto. Šokujúci výskum ukázal, že populárne sladidlo chráni srdce

Táto zelenina je komerčne pestovaná po celom svete, je nenáročná a lacná. Napriek jej ľahkej dostupnosti a cenovej výhodnosti ju v nutričnej politike ani na našich tanieroch nenájdeme dostatočne často.

Superhrdinovia vnútri brokolice

Nová štúdia prináša silné argumenty, prečo by sme sa mali tejto zelenine venovať viac. Výskumníci z Fakulty záhradníctva na Poľnohospodárskej univerzite v Che-pej detailne analyzovali, aký je obsah živín v tejto zelenine. Zaujímalo ich, ako ovplyvňuje zdravie a ako by sa dala jej nutričná hodnota ešte zlepšiť.

Autori štúdie jasne zdôraznili, aký obrovský potenciál sa skrýva v tejto, často podceňovanej, skupine potravín. „Hľuzovcová zelenina predstavuje jeden z najsľubnejších, ale nedostatočne využívaných zdrojov stravy na zlepšenie verejného zdravia,“ napísali autori štúdie.

Kľúčovými látkami sú glukozinoláty. Tie sa v potravinách, ako je brokolica, menia na sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré preukázateľne pôsobia proti rakovine.

voda, smäd, pitný režim, občerstvenie, minerálka, piť Čítajte viac Dátum spotreby na minerálke je klam. Po záruke pijete milióny mikroplastov, ktoré spôsobujú najsmrteľnejšiu rakovinu

Okrem týchto silných bioaktívnych zlúčenín obsahujú aj dôležité vitamíny a minerály, ktoré chránia naše telo. Citácia zostáva v pôvodnom znení:

„Ich bohatá kombinácia vitamínov, minerálov a bioaktívnych zlúčenín poskytuje prirodzenú ochranu pred chronickými ochoreniami od rakoviny až po kardiovaskulárne poruchy.“

  • Vitamíny: C, folát (vitamín B9), E a K sú životne dôležité pre zdravé kosti a vstrebávanie železa .
  • Karotenoidy: Luteín a β-karotén sú kľúčové pre dobrý zrak a silný imunitný systém.
  • Antokyány: Vyskytujú sa vo fialových druhoch a sú prospešné pre mozog a srdce.
  • Minerály: Vápnik, draslík a selén môžu znižovať výskyt vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny.

Príprava a budúcnosť superpotravín

Spôsob, akým túto zeleninu pripravujete, hrá dôležitú úlohu. Podľa štúdie jej varenie v pare alebo podávanie so zdravými olejmi môže pomôcť vášmu telu vstrebať viac živín. Naopak, dlhé varenie v horúcej vode môže spôsobiť stratu prospešných látok.

Vedci sa snažia zvýšiť nutričnú hodnotu zeleniny hneď od začiatku. Napríklad zistili, že použitie LED svetiel počas rastu klíčkov môže zvýšiť obsah karotenoidov a antokyánov.

sladke ranajky Čítajte viac Tajomstvo dlhovekosti mozgu je lacné a jednoduché. Tieto štyri superpotraviny znižujú riziko demencie o desiatky percent

Selektívne šľachtenie už viedlo k vývoju „super brokolice“ s vyšším obsahom glukorafanínu. Nástroje na úpravu génov, ako je technológia CRISPR/Cas9, by mohli hladiny prospešných látok posunúť ešte vyššie.

Hľuzovcová zelenina by mohla byť lacným a široko dostupným riešením pre ľudí s nutričnými nedostatkami. Pretože sa už pestuje v mnohých regiónoch, má potenciál stať sa kľúčovým hráčom v globálnej výživovej stratégii.

„Čo robí tieto plodiny jedinečnými, je príležitosť ďalej zvyšovať ich hodnotu prostredníctvom šľachtenia, biofortifikácie a metabolického inžinierstva. Využitie tohto potenciálu môže premeniť bežnú zeleninu, ako je brokolica a kel, na kľúčových hráčov v globálnych stratégiách pre nutričnú bezpečnosť.“

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #štúdia #zdravotné benefity #brokolica #kel #kapusta #kapustová zelenina
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"