Dátumy na obaloch potravín dokážu poriadne zamotať hlavu, však? Tie malé nápisy ako „spotrebujte do“ či „minimálna trvanlivosť do“ nás často nútia premýšľať, či je jedlo ešte naozaj dobré, alebo už patrí do koša. V dobe, keď ceny potravín idú hore a snažíme sa šetriť, je lákavé predĺžiť životnosť aj tým, čo už má po dátume. Niekedy sa to však naozaj neoplatí a môže to byť dokonca nebezpečné.
Hoci často veríme svojim zmyslom – čuchu, chuti a pohľadu – ktoré nám napovedia, či je potravina čerstvá, existujú výnimky. Odborníci jasne varujú, že niektoré druhy potravín by sme po uplynutí dátumu exspirácie nemali jesť za žiadnych okolností.
Môžu v nich totiž číhať škodlivé baktérie alebo strácajú dôležité živiny, čo by mohlo viesť k nepríjemným zdravotným problémom. Poďme sa pozrieť, ktorým potravinám by sme mali venovať zvýšenú pozornosť.
Rozlúštenie záhady dátumov na obaloch
Dátumy, ktoré vidíme na obaloch potravín, sú často viac o kvalite, než o skutočnej bezpečnosti. Mnoho výrobcov nastavuje dátumy minimálnej trvanlivosti veľmi opatrne, aby sa chránili. To, žiaľ, vedie k tomu, že často vyhadzujeme perfectly jedlé potraviny, ktoré by sme ešte mohli pokojne skonzumovať.
Existujú však skupiny potravín, pri ktorých by sme mali byť mimoriadne opatrní a riadiť sa dátumom exspirácie presne. Ide najmä o tie, ktoré obsahujú veľa vlhkosti, mliečne výrobky, mäso a, samozrejme, detskú výživu. V týchto prípadoch odborníci jednoznačne radia vyhodiť ich po uplynutí dátumu spotreby.
V Spojených štátoch sú tieto dátumy predovšetkým o kvalite, nie o bezpečnosti. „Väčšina výrobcov stanovuje konzervatívne dátumy minimálnej trvanlivosti, čo vedie mnohých ľudí k vyhadzovaniu dokonale jedlých potravín,“ vysvetľujú odborníci. Ale pri spomínaných rizikových kategóriách je opatrnosť kľúčová.
Preto je dôležité poznať rozdiel a vedieť, ktoré potraviny si môžeme dovoliť „prekontrolovať“ a ktorým sa radšej vyhnúť. Niekedy je lepšie neriskovať, aj keď to znamená vyhodiť niečo, čo sa zdá byť v poriadku.
Kedy sa dátumu musíte držať? Nebezpečné výnimky
Ako uvádza portál OkDiario, medzi prvé a najdôležitejšie potraviny, kde nesmiete poľaviť, patrí dojčenská výživa. Je to jediný výrobok, u ktorého je dátum spotreby zo zákona povinný. Po jeho uplynutí síce výživa nemusí byť pokazená, ale môže výrazne klesnúť hladina kľúčových živín, ktoré sú pre správny vývoj dieťaťa nevyhnutné. Odborníci preto odporúčajú výživu po tomto dátume vždy zlikvidovať.
Pri mäse je to trochu komplikovanejšie. Hovädzie, kuracie a iné druhy mäsa môžu byť bezpečné aj krátko po dátume spotreby, ak boli správne uskladnené. Dávajte si však pozor na varovné signály: „Nezvyčajný zápach, zmena farby alebo lepkavá textúra sú však varovnými signálmi,“ upozorňujú experti. Pre kuracie mäso existuje jednoduchý test: ak po stlačení mäsa prstom zostane odtlačok, je čas ho vyhodiť.
Na rozdiel od tvrdých syrov, kde môžeme pleseň orezať, mäkké syry ako smotanový syr, ricotta alebo drvené syry treba po uplynutí dátumu alebo pri objavení sa plesní bez milosti vyhodiť. Nebezpečné baktérie ako Listeria a E. coli sa totiž môžu šíriť aj mimo viditeľnej plesne, a to je riziko, ktoré sa neoplatí podstupovať.
Aj lahôdkové mäso (ako šunky či salámy) sa kazí veľmi rýchlo, pretože má vysoký obsah vlhkosti a nízky obsah soli. Ak ucítite kyslý zápach alebo je mäso slizké, neriskujte. „Odborníci odporúčajú vyhýbať sa lahôdkovému mäsu po dátume spotreby, aby sa predišlo chorobám z potravín,“ je jasné varovanie.
Zmysly ako sprievodca a zoznam kritických potravín
Vajcia sú ďalšou kategóriou, ktorá dokáže prekvapiť – často sú v poriadku aj tesne po dátume spotreby. Existuje však jednoduchý trik, ako zistiť ich čerstvosť: vložte vajce do misky s vodou. Ak klesne na dno, je čerstvé. Ak stojí vzpriamene, je staršie, ale pravdepodobne stále jedlé. Ak pláva na hladine, je príliš staré a patrí do koša. Pokazené vajce tiež spoznáte podľa silného zápachu po rozbití. Kvôli riziku salmonely je najlepšie skladovať vajcia v pôvodnom obale a spotrebovať ich do troch týždňov.
Nezabúdajme ani na niektoré druhy ovocia a zeleniny. Napríklad Fiddleheads (špicaté paprade) môžu po dosiahnutí svojho rozkvetu tvoriť toxíny, takže je dôležité exspirované hlávky vyhodiť. Mäkké ovocie, ako sú jahody, je zas mimoriadne náchylné na pleseň. Ak objavíte jednu plesnivú jahodu, odstráňte ju, aj všetky, ktoré sa jej dotkli, a zvyšok dôkladne skontrolujte. Ak sa im blíži spotreba, zmrazte ich na smoothie alebo varenie.
V prípade pochybností je najlepšie dôverovať svojim zmyslom. „Dátumové štítky síce nie sú štandardizované, ale pravidlá bezpečnosti potravín zostávajú jednoduché: ak niečo zvláštne vonia, vyzerá divne alebo sa cíti nezvyčajne, je najbezpečnejšie sa toho zbaviť,“ radí opäť skupina odborníkov. To platí najmä pre tieto vysoko rizikové položky:
Potraviny, ktoré po exspirácii radšej vyhoďte:
- Dojčenská výživa
- Mäso (najmä hydina)
- Mäkké syry (smotanový syr, ricotta, drvené syry)
- Lahôdkové mäso
- Fiddleheads (špicaté paprade)
- Vajcia (ak plávajú vo vode)
Aj keď sa vyhadzovanie jedla môže zdať ako plytvanie, vedieť, ktoré potraviny predstavujú skutočné riziko, vám pomôže nielen vyhnúť sa chorobám, ale paradoxne aj znížiť zbytočné plytvanie potravinami vďaka lepšiemu hospodáreniu s tými bezpečnými.