Obľúbené plodiny aj zo slovenských záhrad v sebe hromadia toxíny. Nový objav prišiel na to, ako tomu zabrániť

Zdravšia úroda aj čistá pôda. Vedci menia pohľad na tekvice a cukety, ktoré vo svojich jedlých častiach hromadia znečisťujúce látky z pôdy. Výsledok by bol takmer dokonalý – bezpečné tekvice aj spôsob, ako vyčistiť kontaminovanú pôdu.

03.11.2025 10:00
tekvice, cukety Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tekvice, tekvice typu squash, cukety a ich príbuzné rastliny hromadia v jedlých častiach znečisťujúce látky z pôdy. Tím z Kóbe univerzity teraz identifikoval príčinu tohto javu a prišiel s riešením.

Rodina rastlín tekvicovitých, ktorá zahŕňa tekvice, cukety, melóny, uhorky a ďalšie, je známa tým, že v jedlých častiach hromadí vysoké hladiny znečisťujúcich látok.

Škola varenia - tekvicové nugetky
Video
Vysielané 9.10.2025 / Zdroj: TV VARECHA

„Tieto znečisťujúce látky sa ťažko rozkladajú a preto predstavujú zdravotné riziko pre ľudí, ktorí tieto plody konzumujú. Zaujímavé je, že iné rastliny to nerobia, a preto ma zaujímalo, prečo sa to deje práve u tejto skupiny rastlín,“ vysvetľuje poľnohospodársky vedec z univerzity v Kóbe, Hideyuki Inui.

oči, očný lekár, zrak, vyšetrenie Čítajte viac Ukrýva sa tajomstvo dlhovekosti v očiach? Nový výskum mení pohľad na starnutie

V predchádzajúcich štúdiách Inui a jeho tím identifikovali skupinu proteínov naprieč rodinou tekvicovitých, ktoré sa viažu na znečisťujúce látky a umožňujú ich transport cez rastlinu. Na začiatku tohto roka publikovali zistenie, že tvar týchto proteínov a ich väzbová afinita k znečisťujúcim látkam ovplyvňuje, do akej miery sa látky hromadia v nadzemných častiach rastlín.

„Tieto proteíny sa však vyskytujú aj v mnohých iných rastlinách, a dokonca aj medzi tekvicovitými existujú odrody, ktoré hromadia znečisťujúce látky viac než iné. Všimli sme si, že v týchto vysoko akumulujúcich odrodách je v rastlinných šťavách vyššia koncentrácia týchto proteínov,“ hovorí Inui.

Tím sa preto zameral na vylučovanie proteínu prenášajúceho znečisťujúce látky do rastlinnej šťavy. V časopise Plant Physiology and Biochemistry výskumníci z Kóbe univerzity publikovali zistenia, že varianty proteínu z vysoko akumulujúcich rastlín sa skutočne vylučujú do šťavy, zatiaľ čo iné varianty zostávajú v bunkách.

ranna unava Čítajte viac Spíte osem hodín a stále ste unavení? Vedci odhalili 10 šokujúcich dôvodov, prečo spánok nepomáha

Zároveň identifikovali, že príčinou je pravdepodobne malý rozdiel v aminokyselinovej sekvencii proteínu, ktorý pôsobí ako „značka“ určujúca, ktoré proteíny majú zostať v bunke.

Tím to potvrdil experimentom na tabakových rastlinách, do ktorých vložili vysoko akumulujúce verzie proteínu — aj tie vylučovali proteín do šťavy.

„Len vylúčené proteíny sa môžu pohybovať vnútri rastliny a prenášať sa do nadzemných častí. Preto sa zdá, že práve toto je rozhodujúci faktor medzi odrodami s nízkou a vysokou akumuláciou znečisťujúcich látok,“ vysvetľuje Inui.

Pochopenie mechanizmu akumulácie znečisťujúcich látok je kľúčové pre vytváranie bezpečnejších potravín.

žena, práca, obed, jedlo, strava Čítajte viac Tento typ práce neškodí len chrbtici, ale aj cievam. Nový výskum našiel riešenie, ktoré navyše dobre chutí

„Riadením správania proteínov prenášajúcich kontaminanty – napríklad genetickou úpravou ich väzbovej schopnosti alebo vylučovania do rastlinnej šťavy – veríme, že bude možné pestovať bezpečné plodiny, ktoré nebudú hromadiť škodlivé chemikálie vo svojich jedlých častiach,“ hovorí Inui. Výskumník však myslí aj ďalej.

„Začal som tento výskum, pretože som hľadal rastliny, ktoré dokážu znečisťujúce látky účinne detegovať a rozkladať. Preto si viem predstaviť, že poznatky z tejto práce využijeme aj na vytváranie rastlín, ktoré budú účinnejšie absorbovať znečistenie z pôdy. To by sa mohlo stať technológiou na čistenie kontaminovaných pôd,“ uzavrel vedec.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pôda #cuketa #tekvica
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"