Ako oklamať čas a žiť dlhšie? Prelomová štúdia prináša jasnú odpoveď. Zistite, ktorá strava výrazne znižuje riziko chronických ochorení a predlžuje zdravie

Švédski vedci prichádzajú s prelomovým zistením, ktoré mení pohľad na starnutie a choroby.

01.11.2025 07:00
Horúce leto: Šalát ako hlavné jedlo. Čo musí... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavte si, že to, čo si dnes naložíte na tanier, môže mať obrovský vplyv na to, ako sa budete cítiť o desať či pätnásť rokov. Nedávno totiž vyplávala na povrch super zaujímavá štúdia od švédskych odborníkov, ktorá nám sľubuje jasný recept na dlhší a zdravší život. A viete čo? Nie je to žiadna mágia, len staré dobré jedlo.

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii.
Video
Špecialistka na jedlo a výživu navštívila aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás. / Zdroj: TV Pravda

Títo vedci tvrdia, že strava bohatá na rastlinné dobroty a tie správne, zdravé tuky dokáže doslova spomaliť hodiny, pokiaľ ide o rozvoj chronických chorôb.

Na tanieri pre dlhší život

Tím vedcov z renomovaného Karolinského Inštitútu sa pozrel pod pokrievku stravovacích návykov viac ako 2 400 starších Švédov. Ich cieľom bolo pochopiť, ako sa jedlo, ktoré konzumujeme, odráža na našom zdravotnom stave a predovšetkým na rýchlosti, s akou sa u nás objavujú chronické ochorenia.

Počas celých pätnástich rokov sledovali rôzne stravovacie režimy. Identifikovali štyri hlavné typy, pričom tri z nich boli označené za „zdravé“ a jeden bohužiaľ za „prozápalový“. Rozdiely medzi nimi boli naozaj markantné a ukázali nám cestu, ako si prostredníctvom jedla budovať pevnejšie zdravie.

Tie tri zdravé modely stravovania mali spoločné jedno – hojnosť prírodných, nespracovaných potravín. Na jedálničku nechýbala zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, orechy, strukoviny a nenasýtené tuky. Naopak, snažili sa obmedzovať sladkosti, červené a spracované mäso či maslo, ktoré telu skôr škodia.

šediny, šedivé vlasy, žena, Čítajte viac Prestaňte sa báť šedivých vlasov, ich skutočný zmysel ohromí. Vedci tvrdia, že chránia pred najzákernejšou chorobou tela

Oproti tomu stál prozápalový jedálniček, ktorý bol plný presne tých vecí, ktorým sa v zdravom stravovaní vyhýbame. Predstavte si viac červeného a spracovaného mäsa, rafinovaných obilnín a sladkých nápojov, pričom takmer úplne chýbala zelenina, káva či čaj. Rozdiel bol očividný a výsledky jasne ukázali, ktorý prístup k jedlu vyhráva.

Strava ako štít proti chorobám

Výsledky štúdie hovoria jasnou rečou: zdravá strava pôsobí ako štít proti rozvoju chronických ochorení. Dokázala spomaliť nástup najmä kardiovaskulárnych problémov, neurologických a psychiatrických chorôb. Naopak, prozápalový jedálniček riziko ich vzniku výrazne zvyšoval.

„Naše zistenia jasne ukazujú, že spôsob stravovania má veľký vplyv na rozvoj viacerých ochorení v staršej populácii,“ potvrdil Adrián Carballo-Casla, jeden zo spoluautorov štúdie z Karolinského Inštitútu. Jeho slová len podčiarkujú dôležitosť každého sústa, ktoré si vyberieme.

Silnou stránkou tohto výskumu bola jeho dĺžka – 15 rokov sledovania účastníkov a opakované kontroly toho, čo jedia. Vďaka tomu vedci mohli naozaj presne posúdiť, ako sa kumulatívny efekt výživy prejavuje na hromadení chronických chorôb, čo je vlastne ukazovateľom zrýchleného starnutia.

vypadavanie vlasov Čítajte viac Revolúcia v raste vlasov prichádza z prírody. Táto rastlina je kľúčom k tomu, aby ste zastavili rednutie

Je pravda, že každá štúdia má svoje „ale“. Aj táto mala isté obmedzenia, napríklad, že údaje o stravovaní pochádzali od samotných účastníkov. Tiež je dôležité povedať, že väčšina z nich bola vzdelaná, žila v mestských oblastiach a mala stabilné finančné zázemie, čo môže ovplyvniť, ako veľmi sú závery aplikovateľné na úplne všetkých. Napriek tomu však platí, že zdravá a vyvážená strava je bez pochybností skvelou investíciou do dlhšieho a kvalitnejšieho života.

Aby ste si to lepšie predstavili, čo by mohlo byť základom zdravého jedálnička podľa týchto poznatkov, tu je malý zoznam:

  • Veľa zeleniny a ovocia
  • Celozrnné výrobky namiesto rafinovaných
  • Orechy a strukoviny
  • Zdravé nenasýtené tuky
  • Obmedzenie sladkostí, červeného a spracovaného mäsa

Cesta k zdravšej budúcnosti

Čo ďalej? Vedci sa teraz chcú zamerať na to, ktoré konkrétne potraviny a odporúčania sú pre našu dlhovekosť najlepšie. Chcú zistiť, ako ich prispôsobiť rôznym skupinám seniorov, pretože každý sme iný – podľa veku, pohlavia, zdravotného stavu či životných okolností.

Cieľ je jasný – predĺžiť tie roky, kedy sa cítime plní energie a zdravia, a zároveň znížiť zaťaženie, ktoré na zdravotný systém kladie starnúca populácia. Pretože čím dlhšie sme zdraví, tým menej potrebujeme lieky a lekársku pomoc.

žena, tráviace problémy, brušné problémy, bolesť brucha Čítajte viac Koniec dohadov o tom, čo skutočne pomáha pri zápche. Tieto konkrétne potraviny sú zázračnou medicínou pre vaše črevá

Takže, priatelia, spomínate na tú starú múdrosť „si to, čo ješ“? Táto švédska štúdia ju potvrdzuje s novou, vedeckou presnosťou. Je to silná pripomienka, že máme v rukách obrovskú moc ovplyvniť svoje zdravie a budúcnosť.

Stačí začať malými krokmi. Pridajte viac zeleniny, vymeňte biele pečivo za celozrnné a doprajte si orechy. Vaše telo sa vám poďakuje zdravím a vitalitou na dlhé roky dopredu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #štúdia #orechy #stravovacie návyky #dlhovekosť
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"