Ak chcete bystrú myseľ, toto už nikdy nejedzte. Vedci odhalili, ktoré zdanlivo neškodné maškrty vám kradnú pamäť

Zabudnite na všeobecné rady o nezdravej strave. Vedci presne určili, ktoré dve skupiny potravín môžu výrazne zvýšiť riziko vážnych problémov s pamäťou.

05.11.2025 07:00
jedlo spanok Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V snahe nájsť, čo nám v jedálničku najviac škodí, sa vedci z Virginia Tech pozreli na takzvanú „pyramídu nezdravých jedál“ z úplne nového uhla. Ich prekvapujúce zistenia ukazujú, že hoci sme tušili, že spracované potraviny nie sú najlepšie, existujú konkrétne druhy, ktoré pre náš mozog predstavujú obrovskú hrozbu. A nie sú to len tak hocijaké „mňamky“, ale tie, ktoré si mnohí z nás doprajú takmer denne.

Silvia Horecká zasvätila viac než polovicu svojho života gastronómii.
Video
Špecialistka na jedlo a výživu navštívila aj redakciu Pravdy a zhovárala sa s nami v relácii Ide o nás. / Zdroj: TV Pravda

Výskum jasne naznačuje, že konzumácia už len jednej porcie vybraných potravín navyše výrazne zvyšuje riziko vzniku kognitívnych porúch, ktoré sú často predzvesťou foriem demencie, vrátane Alzheimerovej choroby. Nenechajte sa pomýliť, toto nie je len o nadváhe, ale priamo o zdraví nášho myslenia. Poďme sa pozrieť na detaily, ktoré môžu zmeniť spôsob, akým sa pozeráme na obsah nášho taniera a chladničky.

Prečo je náš jedálniček tajnou zbraňou (alebo hrozbou) pre mozog?

Dlho vieme, že ultraspracované potraviny (UPF) nepatria medzi najzdravšie voľby. Spájajú sa s celým radom problémov, od obezity a cukrovky 2. typu až po srdcové ochorenia a dokonca aj s duševným zdravím, ako je úzkosť či depresia. Celkovo zvyšujú aj riziko úmrtnosti, takže ich negatívny vplyv na telo je nespochybniteľný.

Je preto logické predpokladať, že ak tieto jedlá negatívne ovplyvňujú naše telo, neobídu ani náš najdôležitejší orgán – mozog. Vedci už v minulosti skúmali všeobecné nepriaznivé účinky stravy s vysokým obsahom UPF na zdravie mozgu.

Doteraz však chýbala špecifická odpoveď. Otázka znela: Ktoré konkrétne nezdravé potraviny, spomedzi všetkých tých spracovaných lákadiel, sú pre náš mozog najväčšou hrozbou? Ktoré z nich by sme mali obmedziť, ak nám záleží na našej kognitívnej kondícii?

jujuba Čítajte viac Staroveká Čína ho nazývala elixírom zdravia. Toto ovocie je nutričnou bombou pre vaše telo

Odpoveď, bohužiaľ pre mnohých milovníkov kulinárskych pôžitkov, ukazuje prstom na niektoré z najčastejšie konzumovaných potravín, ktoré bežne nájdeme v obchodoch a reštauráciách. Vedci odhalili konkrétne kategórie, ktoré majú na náš mozog obzvlášť devastačný účinok.

Čo odhalil výskum?

Výskumníci z Virginia Tech sa pustili do detailnej analýzy dát zo štúdie o zdraví a dôchodku Michiganskej univerzity. Sledovali takmer 5 000 Američanov vo veku 55 rokov a starších, a to po dobu siedmich rokov, konkrétne od roku 2014 do roku 2020.

Ako informuje portál ScienceAlert, cieľom bolo zhodnotiť, ako sa ich zdravie vyvíjalo a ako sa menil ich kognitívny stav. Každé dva roky podstupovali účastníci štúdie rôzne testy na hodnotenie zdravia mozgu, ktoré zahŕňali napríklad schopnosť okamžitého a oneskoreného zapamätania si informácií, počítanie spätne alebo odčítanie viacerých čísel za sebou.

Celkovo sa u 1 363 účastníkov vyvinula určitá forma kognitívneho poškodenia. Napriek predošlým štúdiám je zaujímavé, že tento výskum zistil, že celková konzumácia UPF nebola významne spojená so zvýšeným rizikom kognitívneho poškodenia. Ani iné kategórie ako nátierky, sladkosti, slané pochutiny, obilniny či hotové jedlá sa neukázali ako hlavný problém.

potraviny Čítajte viac Šetrenie je dôležité, no pri dátumoch spotreby robíme fatálnu chybu. Tieto potraviny po expirácii ohrozujú váš život

Namiesto toho sa ukázali dvaja skutoční vinníci: ultraspracované živočíšne produkty a sladené nápoje. Tí, ktorí konzumovali aspoň jednu porciu ultraspracovaných živočíšnych produktov denne navyše, vykazovali o 17 percent vyššie riziko vzniku kognitívnych problémov. Nápoje sladené cukrom, ako sú sódy, ľadové čaje a sladené ovocné nápoje, boli len o niečo menej zaťažujúce mozog, pretože jednotlivci, ktorí konzumovali aspoň jednu porciu denne navyše, vykazovali o 6 percent vyššie riziko vzniku kognitívnych problémov.

Ako chrániť náš najdôležitejší orgán?

Tento nový výskum teda neprináša len nové poznatky, ale aj jasný návod, ako môžeme chrániť zdravie nášho mozgu. Hoci to nemusí byť vždy jednoduché, stačí cielená zmena stravovacích návykov a vyhýbanie sa konkrétnym potravinám: ultraspracovanému mäsu a sladeným nápojom.

„Sú veci, ktoré môžete zmeniť,“ hovorí Brenda Davy, profesorka ľudskej výživy, potravín a cvičenia na Virginia Tech a spoluautorka štúdie. Dodáva, že kľúčom je „umiernenosť a rozumný a vyvážený výber stravy.“ Naše rozhodnutia na tanieri majú oveľa väčšiu moc, než si možno uvedomujeme.

Problém je, že náš moderný životný štýl je týmito potravinami presýtený. Štatistiky sú alarmujúce: približne 65 percent potravín a 38 percent nápojov, ktoré si americké domácnosti kúpili v roku 2020, boli považované za UPF. Tieto jedlá sú vysoko priemyselne spracované a plné umelých farbív, aróm a emulgátorov, ktoré sa v bežnej domácej kuchyni nepoužívajú.

lieky, prevencia, pr Čítajte viac Milióny ľudí ho užívajú každý deň, no netušia jeho skutočnú moc. Najpoužívanejší liek na svete mení vaše správanie

Ešte viac znepokojujúce je, že mladšie generácie aj starší dospelí získavajú viac ako polovicu svojich denných kalórií práve z týchto UPF. Autori štúdie preto naznačujú, že kurzy varenia by mohli ponúknuť kľúčový zásah v zdravotnej starostlivosti.

Ben Katz, vedec zameraný na ľudský rozvoj z Virginia Tech, to jasne vystihuje: „Jedna vec je dodržiavať diétu, ale druhá vec je dať ľuďom kuchárske zručnosti na prípravu tejto diéty.“ Hoci sa situácia s nezdravými jedlami zdá skľučujúca, existuje jasná a dosiahnuteľná stratégia pre lepšie zdravie mozgu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #štúdia #demencia #nezdravé jedlo
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"