Behanie je droga! Povolená a prospešná

Kto raz s behaním začne, ten tak ľahko neprestane. Beh totiž posilňuje telo, "čistí" hlavu a zaplavuje "hormónmi šťastia". Ideálna droga na každý deň. Investícia? Čas. Ale stojí to za to.

12.08.2008 08:00
Beh Foto:
Behanie pomáha zdraviu.
debata

Možnosť zlepšiť si fyzickú kondíciu, zbaviť sa tukových vankúšikov, odregovať sa a zároveň pobudnúť na čerstvom vzduchu rozširuje rodinu rekreačných bežcov každým dňom. Behať je skrátka „in“. Skúste to aj vy.

1. Kúpte si bežeckú obuv a vhodné oblečenie.
Samozrejme, môžete začať behať aj v starých teplákoch a vyťahanom tričku, ale prečo by ste mali vyzerať ako bezdomovec na úteku? Zaobstarajte si niekoľko pekných športových tričiek a šortiek v obľúbených farbách a hneď budete mať zo seba lepší pocit. Kvalitná bežecká obuv je však nevyhnutná. Časy, keď sa behalo v starých teniskách, sú dávno za nami. Pri výbere bežeckej obuvi si nechajte poradiť v špecializovaných predajniach.

2. Nájdite si „parťáka na behanie“.
Záleží na individuálnej povahe, ale vo všeobecnosti platí, že vo dvojici sa behá lepšie. A občas je to aj bezpečnejšie.

3. Na začiatku neprepínajte sily.
Prvé tri-štyri týždne behajte každý druhý alebo tretí deň asi 20 minút. Môžete tiež striedať 5 minút behu a 5 minút chôdze. Keď pocítite potrebu zvýšiť výkon, začnite behať rýchlejšie, dlhšie a každý deň.

4. Nezabúdajte na warm-up (rozohriatie)!
Behanie bez prípravnej rozcvičky a zahriatia môže vášmu telu vážne ublížiť. Ale pozor! Nehovoríme o strečingu. Pred behom nie je žiaduce výrazné uvoľňovanie, naopak – telo sa musí aktivovať. (Uvoľňovanie svalov a šliach je vhodné po behu.) Úvodná rozcvička by mala trvať aspoň 5 minút a pozostávať z poskakovania, drepov a zakopávania, čím telo získa správnu teplotu, kĺby sa stanú pohyblivejšie a psychika sa nastaví na výkon. S výkonmi to však zbytočne nepreháňajte, a to ani po troch „štartovných“ týždňoch, a sústreďte sa radšej na radosť z pohybu a zlepšujúcej sa kondície.

5. Vyberte si príťažlivé terény.
Pred asfaltovými cestičkami a fádnosťou malých parkov uprednostňujte nerovné povrchy, rozmanitosť a vizuálnu podnetnosť polí, lúk a miernych kopcov. Nerovný terén vám umožní zapojiť do činnosti všetky svaly a zlepšiť celkovú koordináciu a psychickú koncentráciu.

6. V slabých chvíľach začiatkov myslite na to, že vaša vytrvalosť bude bohato odmenená.
Pravidelným behaním získa vaše telo pružnosť a odolnosť, srdce silu, psychika stabilitu a dobrá nálada sa stane vašim prirodzeným vybavením. To všetko za tú „trochu“ pravidelnej námahy určite stojí. Nenechajte sa teda odradiť – predovšetkým sebou.

debata chyba