Tanečný pohyb je ideálny kondičný tréning

Tanec uvoľňuje nervovú sústavu, podporuje činnosť srdca, tvaruje postavu a zlepšuje náladu. Je ideálny pre netrénovaných nadšencov, ktorí sa rozhodli začať s aktívnym pohybom.

15.01.2009 23:38
žena - voľný čas - kastanety - tanec - rytmus Foto:
Etnické tance priťahujú stále viac žien...
debata

Kto tancuje, lepšie znáša stres, tvrdia milovníci tanca. Tanec totiž odbúrava hormóny stresu (ako je napr. kortizol) a tlmí určitý druh bolestí, pričom spojením ladného pohybu a hudby sa človek dostáva akoby do „inej dimenzie“ a zabúda na nepríjemnosti všedného dňa. Za ideálny sa v tejto súvislosti považuje pomalý tanec a pomalá hudba, ktorej rytmus je nižší ako srdcová frekvencia (70 úderov za minútu) – týmto pohybom sa uvoľňuje svalstvo celého tela vrátane šije a ramien, pričom spolu s telom relaxuje aj duša. Rytmickejší tanečný pohyb zase dostáva do obrátok celý krvný obeh a zlepšuje kondíciu srdca – srdce pracuje efektívnejšie, menším počtom sťahov prečerpá viac krvi.

Tanec je ideálnym kondičným tréningom pre netrénovaných nadšencov, ktorí sa rozhodli začať s aktívnym pohybom. Jeho výhodou je ľahkosť a hravosť, takže dokáže vtiahnuť do svojho „gravitačného poľa“ aj odporcov klasického fitnes. Celkový účinok tanca je však rovnocenný – stimuluje všetky svalové skupiny a hĺbkové svalstvo, odbúrava tuk (najmä na bruchu a bokoch), zásobuje tkanivá kyslíkom a spevňuje pokožku. Pri niektorých druhoch tanca, napr. foxtrote alebo salse, možno tiež získať dokonale pevné držanie tela. Tanec však núti aj k trénovaniu koncentrácie a rýchlejšiemu rozhodovaniu – napomáha tomu potreba sústrediť sa na rýchly sled krokov v prepojení s ďalšími detailami pohybu a vnímaním hudby.

Štandardné tance si treba vybrať pri zameraní sa na techniku, presný pohyb a prácu nôh, ako aj – v prípade žien – ochotu nechať sa viesť.

Moderné tance vyžadujú zmysel pre kreatívnosť, improvizáciu a výrazné pohyby. Sú vhodné pre tých, ktorí chcú pri tanci zo seba vydať všetko.

Erotické latino tance ako rumba, tango, mambo sú ideálne na rozvlnenie bokov a vytváranie zmyselnej atmosféry.

Milovníčky cudzích kultúr pravdepodobne očaria etnické tance, pri ktorých zohrávajú veľkú úlohu kostýmy. Samostatnou kapitolou je orientálny brušný tanec, ktorý vznikol pred tisíckami rokov v strednej Afrike ako „tanec rodičiek“. Jedným z dôvodov, prečo je brušný tanec stále obľúbenejší u E­urópaniek, je pôsobivý kostým a doplnky, ktoré prekrývajú aj plnšie proporcie a dávajú ženám „pocit orientálnej elegancie“. Tým hlavným dôvodom záujmu sú však liečivé účinky brušného tanca, ku ktorým patrí napr. zmiernenie bolestí chrbta a kĺbov, zrýchlenie látkovej výmeny, prekrvenie všetkých orgánov a zlepšenie gynekologických a tráviacich problémov, ako aj odstránenie emocionálnych blokov.

debata chyba