Obyčajné chrápanie pomáha odstrániť nosová páska

Jednou z možností ako zabrániť nepríjemnému chrápaniu, je nosová páska, ktorá otvára nosové cesty, takže spiacemu sa lepšie dýcha a nechrápe.

04.03.2009 01:30
chrápanie - chrápajúci muž - dvojica v posteli Foto:
Chrápanie znepríjemňuje aj partnerský život.
debata

Podľa odhadu lekárov chrápe 40 percent dospelých ľudí. Vďaka spoločným spálňam má rušený spánok 80 percent dospelej populácie.

Niekedy pomáha prebrať narušiteľa nočného pokoja mľaskanie, niekedy vrecko s loptičkou našité na chrbtovej časti pyžama, aby sa spáč prevalil na bok, a niekedy partnerovi nezostáva nič iné, než štuple do uší. Ďalšou možnosťou je pripevniť chrápajúcemu po oboch stranách nosa nosovú pásku, ktorá otvára nosové cesty, takže spiacemu sa lepšie dýcha a nechrápe.

Najčastejšou príčinou chrápania je znížená priechodnosť nosa – človek vtedy dýcha ústami a chrápe. Nepríjemný zvuk spôsobujú vibrácie mäkkého tkaniva podnebia. „Obyčajné chrápanie je spoločenský problém, ale lekári vedia, že veľmi často ide o predstupeň obštrukčného syndrómu spánkového apnoe, laicky povedané opakovanej krátkodobej zástavy dýchania v spánku,“ povedal ČTK Miloš Taudy z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Fakultnej nemocnice Motol.

Spôsoby odstránenia tejto poruchy sú rôzne, od najjednoduchších, ako je zmena polohy pri spánku, až po najzložitejšie, ako je operácia či používanie malého ventilátora pri spaní. „Vonkajšie nosové aplikátory, ako je nosová páska, môžu ovplyvniť obyčajné chrápanie. Či pomôžu aj pri ľahších formách obštrukčného syndrómu, je predmetom prebiehajúcej štúdie,“ uviedol lekár.

„Chrápanie často znepríjemňuje partnerský život,“ doplnil psychiater Jan Cimický z pražského Centra duševnej pohody Modrá Lagúna. V praxi je podľa neho bežné, že do ordinácie príde nielen chrápajúci, ale aj ten, kto je chrápaním obťažovaný. Medicína pozná niekoľko spôsobov riešenia – operácie, prášky na spanie alebo nácvik správneho dýchania. „Existujú tiež  nemedicínske riešenia, ako sú oddelené spálne a v krajnom prípade rozchod,“ poznamenal Cimický.

Každý si môže jednoduchým testom zistiť, akú má nosovú priechodnosť, stačí si palcom a ukazovákom chytiť kožu v oblasti lícnej kosti a ťahať smerom od nosa. Komu sa začne okamžite lepšie dýchať, má potvrdené, že otvorenie nosovej chlopne zlepšilo dýchanie nosom, a potom sú pásky vhodným riešením. Ak sa pri tomto manévri nič nezmenilo, treba navštíviť lekára, lebo problém je zložitejší a vyžaduje liečbu.

debata chyba