Kinetóza, cestovná nevoľnosť alebo "morská choroba"

Nepríjemnou ouvertúrou prázdninových výletov býva cestovná nevoľnosť. Pri dodržaní určitých pravidiel a včasného užitia liekov sa jej však dá vyhnúť.

08.07.2009 00:37
autobus - lietadlo - dovolenka - doprava
Ilustračné foto
debata

Kinetózu možno zjednodušene charakterizovať ako prechodný nenormálny stav organizmu, ktorý vzniká v dôsledku pohybu tela v priestore. Môže sa objaviť pri cestovaní akýmkoľvek dopravným prostriedkom vrátene jazdy na zvieratách, ako aj pri jazde na rôznych atrakciách v zábavnom parku alebo pri použití rýchlovýťahu. Kinetózu mnohým evokuje loď so svojím kolísavým pohybom a podľa reakcie väčšiny ľudí na pohyb lode sa kinetóze hovorí aj „morská choroba“. U niektorých ľudí sa dokonca „stav nevoľnosti z pohybu“ objavuje iba na lodi a cestovanie ostatnými dopravnými prostriedkami zvládajú bez väčších problémov. Kinetóza postihuje viac ženy a deti ako mužov, ale celkom malé deti do troch rokov bývajú voči nej imúnne, pretože ich mozog je ešte vo vývoji. Zvieratá však voči kinetóze imúnne nie sú a v prípade, že štvornohý miláčik bude spolucestujúcim, treba sa o vhodnej prevencii poradiť s veterinárom.

Príčinou kinetózy je orgán rovnováhy nachádzajúci sa v strednom uchu, ktorý registruje všetky zmeny súvisiace s polohou ľudského tela. Ak mozog dostane od zmyslových orgánov hlásenie o určitom pohybe (alebo absencii pohybu) a od orgánov rovnováhy dostane hlásenie o celkom inom pohybe, zostane dezorientovaný a začne telu vysielať zmätené signály – dostaví sa nevoľnosť. Prejavy kinetózy sú všeobecne známe, ale nemusia byť vždy rovnaké. Najľahšiu formu kinetózy charakterizujú bolesti hlavy, zívanie a nepríjemný pocit celkovej vyčerpanosti. Ťažšiu formu môže sprevádzať studený pot, pričom dochádza k zvýšenému slineniu, nutkaniu na vracanie a vracaniu. Najťažšia forma kinetózy je mimoriadne vyčerpávajúca, sprevádza ju veľmi intenzívne vracanie, odpor k pachom a zvukom a problémy s koordináciou. Na vzniku kinetózy sa v nemalej miere podieľa aj psychologický faktor, preto sa odporúča „neprivolávať si“ cestovnú nevoľnosť obavami a u detí strašením „bude ti zle“.

Ako predchádzať kinetóze?

1. Pred cestou sa dobre vyspite.
2. Necestujte nalačno (prázdny žalúdok reaguje citlivejšie), ale neprejedajte sa a zrieknite sa veľmi sýtych a ťažko stráviteľných jedál.
3. Nepite alkohol a šumivé nápoje. Odporúča sa popíjať riedené ovocné šťavy.
4. Nefajčite.
5. Nečítajte.
6. Nepozerajte sa z bočného okienka; ak je to možné, seďte vo vozidle vpredu a pozerajte sa pred seba. V lietadle sú najmenšie výkyvy takisto v prednej časti a na lodi je najmenej pohyblivá stredná časť dolnej paluby.
7. Nepohybujte priveľmi hlavou, oprite sa a pokúste sa zdriemnuť.
8. Ak si môžete vybrať, cestujte radšej v noci, keď zrak viac-menej odpočíva.
9. Pri prvých náznakoch nevoľnosti si v aute či autobuse otvorte okienko a sústredene, pomalými nádychmi a výdychmi, zhlboka dýchajte (nosom). Potom sa napite vody.
10. Užite pred cestou liek proti kinetóze.

Dostupné voľnopredajné lieky proti kinetóze:

K i n e d r y l – je najúčinnejší; vzhľadom na utlmujúce účinky je vhodný skôr pri dlhšietrvajúcich presunoch ako menších výletoch; užíva sa hodinu pred cestou.

T r a v e l – G u m (žuvacie tablety) – svojimi účinkami sa radí za Kinedryl, má tiež o čosi menšie utlmujúce účinky; tabletu treba žuť asi 10 minút približne pol hodiny pred cestou.

C o c c u l i n e (homeopatikum) – účinky bývajú individuálne, odporúča sa vyskúšať; užíva sa deň pred cestou.

G i n g e r (antiemetikum/li­ek proti vracaniu) – odporúča sa pri akútnych žalúdočnych problémoch a vracaní, tehotenskej nevoľnosti a cestovnej nevoľnosti; v prípade kinetózy sa užíva pol hodiny pred cestou.

Podľa magistry farmácie Jany Sirotnej z bratislavskej lekárne Aupark na Einsteinovej ulici sú Cocculine a Ginger (zázvor) vhodné najmä pre tých, ktorí uprednostňujú lieky na prírodnej báze a hľadajú alternatívu Kinedrylu, ale rátajú so slabšími účinkami. Avšak v prípade kombinácie nevoľnosť, dieťa a príliš dlhá cesta je podľa nej vhodnejší klasický Kinedryl, ktorý má utlmujúci účinok, vďaka čomu dieťa prevažnú časť cesty prespí.

debata chyba