Neodrádzajte deti od posilňovne, neškodí im

Teória, podľa ktorej silový tréning u detí a mládeže v puberte zvyšuje riziko poranení, chronického preťaženia a spomalenia rastu, sa nepotvrdila. Ak deti cvičia pod dozorom skúseného kvalitného trénera, nie je tento šport o nič nebezbečnejší ako iné - deťom odporúčané pohybové aktivity.

28.10.2009 12:55
dieťa, svaly, činky, posilňovňa Foto:
Ak chce dieťa formovať svoje telo činkami, rodičia by mu nemali brániť.
debata

Dnes deti nie sú vystavené takej fyzickej námahe ako kedysi, keď museli pomáhať na poli či otcovi v dielni. Nemajú preto kde nabrať svalovú hmotu, ktorá okrem iného pomáha aj správnemu držaniu tela. Okrem toho – každý šport je do istej miery jednostranný a posilňovňa môže svalovú nerovnováhu odstrániť. Podmienkou však je dohľad skúseného trénera.

Nesprávna technika a nadmerná váha používaných činiek totiž môže deťom naozaj ublížiť. Dnes však každé lepšie fitnesscentrum má stroje, na ktorých sa záťaž dá nastaviť presne tak, aby vyhovovala mladému organizmu.  

Podľa najnovších štúdií k poškodeniu rastových platničiek dlhých kostí a teda k zastaveniu rastu dochádza skôr pri nečakanom náraze – napríklad skoku zo stromu, ako pri cvičení v posilňovni. Aj podľa materiálu „Kids in gym“ teda „Deti v posilňovni“, ktorý vydala vláda na Novom Zélende, je silový tréning pre deti bezpečný a prospešný. Ak ho vedie skúsený inštruktor.

Deťom vďaka nemu tiež pevnejú kosti. Podľa odborníkov je vhodný aj pre obézne deti, ktoré pri bežných aeróbnych športoch psychicky trpia, keďže sú neobratné a pomalé. V posilňovni to však neplatí, môžu sa vďaka nej zbaviť nadbytočných kíl a nadobudnúť tak stratené sebavedomie. Pri narábaní s činkami bývajú lepšie, ako ich chudí kamaráti.

Váha činiek by mala byť najviac taká, aby s ňou dieťa vedelo urobiť 6 až 15 opakovaní v jednej až troch sériách. Ak sa už dieťa rozhodne pre silový tréning, je potrebné zamerať ho na všetky hlavné svalové skupiny.

Určite je výborné, keď deti behajú po vonku, bicyklujú sa alebo hrajú basketbal. Aby mohli súťažiť a vyhrávať, však potrebujú svaly. Aj na to je posilňovňa dobrá. Preto, ak má dieťa záujem, ak chce formovať svoje telo činkami, rodičia by mu nemali brániť. Keď, tak radšej investovať do spoľahlivého fitnesscentra so vzdelanými trénermi.

debata chyba