Chrbtici každodenný stres nesvedčí

Bolesti chrbta majú rôzne príčiny - nesprávnu obuv, zlé držanie tela, ako aj stres, ktorý spôsobuje svalové napätie. Kým v minulosti trápili problémy s chrbtom ťažko pracujúcich ľudí, dnes je to najmä problém manažérov.

29.10.2010 06:00
Cvičenie, žena, chrbtica, fit lopta, zrkadlo,... Foto:
Problémy s chrbticou má 80 percent dospelých a až 75 percent detí. Dobrou prevenciou je pravidelné cvičenie.
debata

Najväčšie problémy majú mladí ľudia okolo tridsiatky, ktorí žijú v ustavičnom strese a nemajú čas na uvoľnenie a relax. Potvrdila to aj štúdia výskumníkov z Univerzity College v Londýne. Bolesť chrbtice je totiž obranným mechanizmom organizmu a stala sa akoby spoločným problémom sprevádzajúcim a znepríjemňujúcim život nás všetkých. Podľa nárastu počtu ľudí postihnutých bolesťami chrbta sa dá hovoriť o civilizačnej chorobe, ktorá trápi takmer 80 percent dospelej populácie. Situácia je o to alarmujúcejšia, že problémy má už vraj až 75 percent detí.

Bolesti chrbta sú druhou najčastejšou príčinou práceneschopnosti Slovákov. Faktom však je, že si za bolesť môžeme sami. Nehýbeme sa, väčšinu dňa nesprávne sedíme, máme nadváhu. Prevencia je pritom jednoduchá – stačí chodiť.

Chrbtica tvorí pevný, ale ohybný a pohyblivý celok rozdelený do niekoľkých oblastí, ktorými sú krčná, hrudná, bedrová a krížová chrbtica. Každá z nich má určitý počet stavcov spojených kĺbmi, väzmi a medzistavcovými platničkami. Bolesť je lokalizovaná v jednej z nich a prichádza zvyčajne náhle, najmä po prudkom pohybe, po ktorom je ťažké vrátiť sa do pôvodnej polohy. Zvyčajne však tomuto stavu predchádza množstvo príčin a javov. Obyčajne sú spôsobené mechanickým poškodením, prílišnou námahou a zlým držaním tela rovnako tak nevhodnou obuvou či vankúšom.

Ak sú problémy vážnejšie, môže ísť o rôzne poruchy, väčšinou sú to úrazy alebo degeneratívny proces. Vrodené chyby a deformity chrbtice, osteoporóza, ochorenia vnútorných orgánov alebo jej prirodzené opotrebovanie starnutím sú tiež nezanedbateľnými faktormi.Bolesti chrbta nie sú z lekárskeho hľadiska braté ako choroba, ale skôr ako príznak choroby či vedľajší prejav iných skrytých a často vážnych problémov. Bolesť je vždy rozdelená na akútnu, teda náhlu, ktorá však rýchlo odznie. Pacient s chronickou bolesťou trvajúcou dlhšie ako tri mesiace je podrobený mnohým vyšetreniam, aby sa vylúčili závažné komplikácie. Už starí liečitelia vedeli, že ak niečo v tele nie je v poriadku, pravdepodobne sa to odrazí na bolesti chrbta. Preto je dôležité nepodceňovať ju.

Najviac trpí krčná chrbtica

Krčná chrbtica je síce najpohyblivejšou, ale aj najviac namáhanou časťou chrbtice. Vystreľuje vám bolesť do okolia krku, bolieva vás hlava a navyše sedíte často v aute či pri počítači? Je viac ako isté, že máte alebo budete mať problémy s krčnou chrbticou. Naši prapredkovia mali hlavu väčšinou vzpriamenú, pretože pozorovali krajinu pri love. Dnes je hlava väčšinou v predklone. Pre krčnú chrbticu je nevhodná aj zlá poloha pri spánku. V polohe na bruchu je hlava obrátená kvôli dýchaniu na jednu stranu. V hlbokom spánku však poklesne svalové napätie a hlava sa skrúti, čo môže spôsobiť, že sa ráno zobudíte s bolesťami. Pri zlej polohe v spánku sa môže zle prekrvovať mozog a výsledkom sú závrate a nevoľnosti. Bolesť možno zmierniť pravidelným cvičením, udržiavaním v správnom postavení a teple.

Bolia vás nohy? Dajte si vyšetriť kríže

Táto časť chrbtice umožňuje prenos pohybu z dolných končatín na trup. Aby sa to dialo správne, treba zapojiť veľký počet svalov. Preto je bolesť v tejto oblasti väčšinou sprevádzaná tiež silnými bolesťami vystreľujúcimi do dolných končatín či slabín. Odrážajú sa na nej všetky negatíva, ktorých sa na svojom pohybovom ústrojenstve dopúšťame. Najväčším zlom je pritom zlé držanie tela, neprimerané zaťažovanie a nadváha. Pri bolestiach radšej navštívte lekára, môže totiž znamenať aj ochorenie niektorých vnútorných orgánov, napríklad obličiek. Niekedy je to však aj stres, depresie či len zlé počasie, ktoré môžu znepríjemniť život.

Skolióza

Už roky je strašiakom rodičov. Ortopedické ordinácie sú plné detí, u ktorých sa zistila drobná či horšia deformácia chrbtice. Ide o jednu z najproblema­tickejších a najťažšie liečiteľných problémov s pohyblivou funkciou chrbtice. Popri vrodených dispozíciách ju spôsobuje nesprávny životný štýl a návyky, ktoré rodičia nevedome deťom vštepujú.

Skolióza označuje stav, keď dôjde k vychýleniu chrbtice do strany. Príčina vzniku tejto deformácie však nie je známa. Prejavuje sa nápadnou asymetriou v držaní tela, najmä ramien, panvy a podobne. Pri akomkoľvek podozrení, že s držaním tela vášho dieťaťa nie je niečo v poriadku, radšej navštívte lekára. Čím skôr sa skolióza začne liečiť, tým je väčšia šanca na úspech.

Osteoporóza

Čím starší človek, tým väčšie riziko zlomeniny. Môže za to osteoporóza, choroba, ktorej sa hovorí aj tichý spoločník. Často ju totiž človek má roky a príde sa na ňu, až keď napácha veľké škody. Osteoporóza je ochorenie kostného tkaniva, pri ktorom dochádza k postupnej strate zásob minerálnych látok a tým k úbytku kostnej hmoty. Rednutie kostí je úplne prirodzeným dôsledkom starnutia. Asi po tridsiatom veku života sa v kostiach zastaví proces tvorby novej kostnej hmoty a naopak k zvýšeniu jeho odbúravania. Vlastnosti kostí sa tak zmenia, sú oveľa krehkejšie a náchylnejšie k zlomeniu alebo inému poškodeniu. Na vine sú hormonálne zmeny v období menopauzy, cukrovka, liečba kortikoidmi, nedostatok pohybu. Najohrozenejšie sú ženy po 45 roku. Štatistiky hovoria, že ochorie jedna žena z troch a počet mužov stúpa tiež.

Bechterevova choroba a artritída

Bechterova choroba patrí medzi choroby, ktoré sú aj pre dnešné choroby záhadou. Zatiaľ nikto presne nevie, ako táto choroba prebieha a aké sú príčiny jej vzniku. Ide o dlhodobé zápalové ochorenie. Ozýva sa zväčša v nepravidelných intervaloch a začína sa bolesťami v krížoch, pričom tie sú výraznejšie v noci, keď je telo v pokoji.

Reumatoidnú artritídu pozná každý pod jej ľudovým názvom – reuma. Naučiť sa s ňou žiť je veľmi problematické. Ide o zápalové ochorenie objavujúce sa v kĺboch, ale aj v srdci, cievach či pľúcach. Ide o poruchu imunitného systému, ale čo je spúšťačom ochorenia, lekári dodnes nevedia. Na jej vznik má však vplyv dedičnosť. Trpí ňou asi jedno percento populácie, medzi postihnutými výrazne prevládajú ženy.

debata chyba