Tancujte! Nielen pre pekné držanie tela

"Kto príde do našej tanečnej školy, môže si byť istý, že ho nepustíme na cvičenie, ktoré by bolo preňho nevhodné," ubezpečuje tanečnica Miroslava Kosorínová, ktorá niektoré otázne zdravotné stavy svojich klientov konzultuje s cvičiteľmi pilatesu, ktorí sú zároveň aj terapeuti.

06.04.2011 05:50
Mirka Kosorínová
Tanečnica Mirka Kosorínová vníma tanec aj ako spôsob rehabilitácie.
debata

Prednedávnom sa s ňou prišla poradiť jedna žena, chcela tancovať spoločenské tance s manželom, reumatikom. Pýtala sa, či sú aj preňho. Do tanečnej školy Miroslavy Kosorínovej a Mateja Chrena chodil tancovať aj muž, ktorý si zlomil na lyžovačke nohu, následkom čoho mu stuhla. Po tanečných hodinách sa cítil oveľa lepšie.

„Až by som si dovolila tvrdiť, že tanec bol preňho náhradou rehabilitácie,“ dodala Kosorínová, ktorá súhlasí s tým, že spoločenský tanec je pre všetky vekové kategórie. „Máme páry okolo šesťdesiatky. Neverili by ste, čo za neskutočné dva roky dokázali, ako tancujú a držia telo. A najmä s radosťou. Má to pre nich zmysel.“

Dôkazom toho, že tanec lieči nielen dušu ale aj telo, je aj samotná Mirka. Keď s tancom začínala, mala predispozíciu na skoliózu. Podľa lekárov bola nevyliečiteľná a zlepšiť sa dala len cvičením. Ona sa však úplne vyliečila, čím lekárov prekvapila. Vďačí za to práve baletu, ktorý kladie dôraz na držanie postavy.

Aby sa žiaden začiatočník nezľakol, Kosorínová zdôrazňuje, že tancovať klientov učia postupne, začína sa od základných krokov. „Nikto, kto k nám zavíta prvýkrát, nebude na hodine robiť žiadne náročné zdvíhačky.“ Ako ďalej uviedla, kto sa naučí držať telo „tanečne“, zistí, že je to rozdiel. Spočiatku to aj bolí, ale po zdravotnej stránke prospieva. „Je celkom prirodzené, že spočiatku vám padajú ruky, výsledok spoločného cibrenia však stojí za to. Krásne držanie tela, prípadne fotky či videá z plesov.“ Zaujímavé na tancovaní je aj to, že sa zapájajú iné druhy svalov ako predtým. Mirka sa často stretáva aj s údivom mužov, ktorí sú po 45 minútach individuálnej lekcie viac spotení, akoby „makali“ v posilňovni a odchádzajú v úplne mokrej košeli.

Na otázku, či to na ľuďoch, ktorí tancujú, aj vidno, Kosorínová odpovedá: „Najmä mne veľa ľudí vraví, že to na mne strašne vidno, chodím vraj veľmi vystretá. Pamätám si, ako ma bývalé kolegyne, keď som ešte pracovala v kancelárii, napodobňovali, ako kráčam (smiech).“ Aj preto odporúča všetkým, ktorí chcú zlepšiť držanie tela, aby sa začali venovať spoločenským tancom. V prípade detí je najvhodnejší akýkoľvek tanec, až na hip-hop. „V celkom mladom veku neviem, či hip-hop je tá správna voľba,“ uvažuje.

Odkedy Mirka Kosorínová netancuje profesionálne, postavu si udržiava aj cvičením. Cvičí na fitloptách, bosu a pilates. Tieto cvičenia odporúča aj ostatným tanečníkom, profesionálom či amatérom, aby sa vyhli jednostrannému zaťažovaniu chrbtice. Je to veľmi dobrý spôsob ako udržovať svaly okolo chrbtice pevné.

Mirka Kosorínová (1982) vedie spoločenské tance, salsu, fleshdance a džezgymnastiku vo svojej Tanečnej škole Mirky Kosorínovej a Mateja Chrena, v bratislavských Rusovciach a vo Svätom Juri. Viac info na www.smiemprosit.sk

debata chyba