Stále populárne bosu. Cvičíme, aj keď na ňom len sedíme

Balančná plošina bosu sa vyvinula z fitlopty a k fitnessovým pomôckam sa zaradila približne pred šiestimi rokmi.

20.04.2011 05:48
bosu lopta - cvičenie na bosu. Foto:
Pozitívne je, že cvičenie na bosu menej zaťažuje kĺby a rýchlo zlepšuje dynamickú stabilitu hlbokého stabilizačného systému tela.
debata

S bosu sa dobre a rýchlo formuje postava aj vďaka tomu, že sa na nej dá cvičiť z oboch strán. Cvičenie na bosu, ktoré je „dole hlavou“ je predsa len náročnejšie a spočiatku sa odporúča len v prítomnosti terapeuta. Ten cvičenca nielen zachytí, ak by padal, ale mu aj poradí škálu cvikov.

Je množstvo takých, ktoré sú na prvý pohľad zvládnuteľné, no nadmerne zaťažujú povedzme členky alebo kolená. Bosu má využitie aj v kondičnom tréningu, je taktiež vynikajúcou rehabilitačnou pomôckou – môže zotaviť poškodené väzivo v kolene či členku. Okrem toho zlepšuje koordináciu a držanie tela, možno ju preto zaradiť aj do pilatesových cvičení. Z fitnescentier sa bosu „neodkotúľalo“, ako niektoré „horúce hity“, ktoré ako prišli, tak aj odišli. Bosu ostalo a stále sa efektívne využíva.

Fígeľ spočíva vo vzduchu, ktorým je naplnená pružná úseč – pri cvičení vytvára labilné prostredie, takže sa na ňom posilňujú všetky veľké svalové skupiny. Pozitívne je, že cvičenie na bosu menej zaťažuje kĺby a rýchlo zlepšuje dynamickú stabilitu hlbokého stabilizačného systému tela. V porovnaní so všestrannou fitloptou má výhodu aj v tom, že stojí na mieste a neodkotúľa sa. Vďaka tomu sa na tejto pomôcke cvičia celkom iné cviky. Napríklad už len postaviť sa na fitloptu a na bosu je rozdiel.

Na Slovensku je stále viac ľudí, ktorí sa chcú hýbať a zároveň majú fantáziu. Ak by prišli do fitnescentra a každý deň si ľahli „pod tú istú činku“, rýchlo by ich to prestalo baviť. Čím viac pomôcok je zapojených do hodinového tréningu, tým je cvičenie zábavnejšie.

Nežiadúce kilogramy, túžba po svaloch a problémy s chrbticou sú tri najčastejšie dôvody, ktoré nás ženú do fitnescentier. Lieky a masáž situáciu nevyriešia dlhodobo a jediný spôsob, ako si pomôcť, aby sme fungovali bez bolestí, je pohyb. Vo svete prebieha výskum, v budúcnosti sa budú deti možno učiť postojačky. V niektorých krajinách už stihli vymeniť stoličky za fitlopty – deti na nich nepresedia celý deň, aj si na nich zacvičia. Aj na bosu sa dá zdravo presedieť, napríklad pred televízorom.

debata chyba