Beh je zdravý a lacný. Potrebujete len tenisky a chuť

K plusom behania patrí nenáročnosť. Okrem kvalitnej obuvi a chuti športovať nič nepotrebujete.

04.05.2011 06:30
Lucia Medeková Foto:
Cvičiteľka Lucia Medeková odporúča beh všetkými desiatimi.
debata

Ak beháte pravidelne, pomerne rýchlo nadobudnete kondičnú zdatnosť. Ale treba mať na zreteli, že beh nie je najvhodnejší pre ľudí s nadváhou, slabým srdcom, ani pre tých, čo majú zdravotné problémy s kĺbami a pohybovým aparátom, upozorňuje medzinárodná prezentérka aerobiku a kondičná trénerka Lucia Medeková z bratislavského fitnesscentra Factory Pro. Tento rok podporí Bratislavu v charitatívnom projekte Beh pre život.

Vzrástol počet ľudí, ktorí sa vyberú na hrádzu s cieľom zabehať si. Čo by ste týmto začiatočníkom odporučili? Obuv, postupne pridávať kilometre, koľko by ich malo byť na úvod…
Tí zdatnejší, ktorí si udržiavali kondíciu aj v zime, môžu letnú sezónu zahájiť vo veľkom štýle. Musia však počítať s miernym preťažením (svalová horúčka), pretože táto záťaž je iného charakteru ako cvičenie v posilňovni na strojoch. Ak ste začiatočník, zvoľte mierne tempo. Najlepšie je začať len s rýchlou chôdzou, 30– až 40-minútovou. Postupne pridávajte mierny poklus, aj ten len v krátkych úsekoch a potom sa opäť vydýchajte v chôdzi. Tento proces postupne opakujte so zvyšujúcou intenzitou a kratšími oddychovými pauzami. Určite si vybehnite na tréning aspoň trikrát do týždňa.

Beh je najprirodzenejší pohyb človeka, napriek tomu ho mnohí nenávidia. Kde tá nenávisť vznikla, resp. čo robíme nesprávne, ak nás povedzme pichá v boku, nevládzeme dýchať a podobne?
Beh je špecifický v tom, že sa s ním musíte trošku popasovať. Ak si však dáte „métu“ a prekonáte ju, niečo sa vo vás zlomí. Beh si potom zamilujete nadovšetko, tak, že vás nič nebude baviť viac. Ako pri každom športe, aj pri behu je dôležitá technika a najmä pravidelné dýchanie, ktoré, ak nedodržíte, odzrkadlí sa spomínaným pichaním v boku. Je dobré aspoň raz vybehnúť s niekým skúsenejším, prípadne poradiť sa s trénerom vo fitku. Pri dýchaní je dôležitá pravidelnosť nádychu a výdychu a najmä nezadržiavať dych. Nepriateľom dýchania pri behu je napríklad aj kamarátka, ktorá nám počas tréningu chce povedať tie najdôležitejšie pikošky z jej možno prvého rande. Chápem (smiech). Poproste ju však, aby s tým počkala do prvej prestávky určenej pitnému režimu. Ona to pochopí.

Pohodlnejšie, najmä pre ženy, ak chcú behať samé a čas majú len skoro, resp. neskoro večer, je zájsť si na bežiaci pás do fitnesscentra. Je veľký rozdiel medzi behom na páse a v prírode? Ktorý je podľa vás „zdravší“?
Čo sa týka výsledného efektu, obrovský rozdiel nevidím. Samozrejme, pri behu v posilňovni si tréning môžete viac kontrolovať. Navoliť si rôzne programy, určené na daný spôsob a štýl tréningu a prispôsobiť ho svojej zdatnosti, veku či pohlaviu a takisto svoj tréning elektronicky vyhodnotiť a tie ďalšie tréningy podľa toho upravovať. Druhou výhodou je technické prevedenie strojov. Sú oveľa šetrnejšie ku kĺbom, sú napríklad odpružené. Pre mňa je však určite silnejšim zážitkom vybehnúť von do prírody na čerstvý vzduch a vychutnať voľnosť a slniečko. Navyše, ak niekto má chuť, môže okrem svojho zdravia pomôcť aj niekomu inému a zúčastniť sa v najbližších dňoch charitatívneho Behu pre život vo svojom meste. Trasa je prispôsobená aj menej zdatných bežcom a účastnícky poplatok poputuje na zakúpenie prístroja pre liečbu rakoviny.

debata chyba