Čo potrebuje chrbát, aby nebolel

Lekári sa stretávajú s pračudesným úkazom, ktorý v minulosti nezaznamenávali. S bolesťami chrbtice k nim dnes do ambulancie zavítajú aj rodičia s deťmi. Štatistika ukázala, že na našej planéte sa už asi sotva vyskytuje človek, pre ktorého by bolesť chrbtice bola veľkou neznámou.

12.05.2011 06:00
cvičenie - fitlopta - telo - chrbát - chrbtica Foto:
Aby chrbát nebolel, potrebuje pružné a primerane silné svalstvo so zachovalou pohyblivosťou chrbtice.
debata

Človek potrebuje „nadmerné dávky“ pohybu a tú správnu každodennú stravu, aby mohol hovoriť o opaku, resp. hrdo prehlásil, že bolesti chrbta sa ho netýkajú.

Najväčším vinníkom, ktorý sa skrýva za bolesťami chrbta v dnešnej dobe, je sedavé zamestnanie. Na svedomí má bolestivé napätie v šiji, bolesti bedrovej chrbtice, rúk, zápästí, kaprálny syndróm, zápal šľachovej pošvy alebo brnenie v prstoch. Aj zlé držanie tela a nesprávne stravovanie sú príčinami, ktoré spôsobujú nepríjemné bolesti chrbta. Rovnako ich však môžu vyvolať vyskočené medzistavcové platničky, opotrebované kĺby, zápaly väzivového tkaniva alebo zápal obličiek.

Čo však trápi Slovákov najviac, sú funkčné poruchy pohybového aparátu – z nárazového alebo dlhodobého preťaženia. Sprevádzajú zvýšené napätie svalstva a občasné bolesti, najmä po statickej či dynamickej záťaži. Dajú sa zmierniť, dokonca aj odstrániť, a to pôsobením na chrbtové svalstvo a obnovením dobrej funkcie svalov.

Aby chrbát nebolel, potrebuje pružné a primerane silné svalstvo so zachovalou pohyblivosťou chrbtice. Cvičenie a veľa tepla je to, čo bolestivý chrbát ocení a potrebuje. V prípade liečby teplom pomôže uterák vyžmýkaný vo vrelej vode, v kúpeľoch si pýtajte sírnu termálnu vodu, minerálne fango a rašelinu. Ako prevencia, aby chrbát nebolel, avšak nie už keď bolí, je účinná masáž.

Cvičenie by malo byť pravidelné – neodporúča sa volejbal, golf, tenis ani posilňovanie. Boľavému chrbtu pomôže plávanie, v prvom rade štýl kraul (nie prsia, ako sa mnohí nazdávajú), prechádzky, turistika, bežkovanie a bicyklovanie.

debata chyba