Kvalitu a dĺžku života si určujeme sami

Niekoľkonásobný majster sveta a Európy vo vodnom zjazde Jaroslav Slučik je takmer v päťdesiatke na špičkovej kondičnej úrovni. Preňho aj pre jeho kolegu z lode, Vladimíra Valu, boli dve zlaté medaily, ktoré získali prednedávnom na majstrovstvách Európy v zjazde na divokej vode v Srbsku, veľkým zadosťučinením, pretože už na jeseň zvažovali definitívnu rozlúčku s vrcholovým športom.

29.05.2011 07:00
Jaroslav Slučik Foto:
Jaroslav Slučik v kondičnej príprave.
debata

Predstavme si situáciu, že tento príklad povzbudí viacerých bežných ľudí v strednom veku. Dvaja takmer päťdesiatroční muži, ktorí si merajú sily s podstatne mladšími. A majú na to. „To by bolo skvelé, ak by si niekto povedal: "Keď to dokáže on…!,“ hovorí inštruktorka a jedna z osobných trénerok Jara Slučika, Andrea Javorská zo žilinského štúdia Park Pilates. Je presvedčná o tom, že rozhodujúca pre každého, kto chce začať cvičiť, a to v akomkoľvek veku, je motivácia a vnútorné rozhodnutie. Nikdy nie je neskoro a ciest je niekoľko. Niekomu vyhovuje skupinové cvičenie a skupinová motivácia, iný preferuje individuálny tréning s dohľadom a motiváciu osobného trénera. Veľa závisí aj od zdravotného stavu a cieľa jednotlivca. „Aby sme efektívne vyskladali cvičebný program na mieru a dosiahli zlepšenie podľa individuálnych cieľov, máme v ponuke nášho štúdia nielen pilates, ale aj na iné formy cvičení rozvíjajúce silu, stabilitu a kondíciu,“ povedala Javorská.

V štúdiu Park Pilates sa špecializujú na tzv. funkčný tréning s dôrazom na core – komplexný tréningový systém, ktorý je špecifický tým, že využíva pohyb vo všetkých troch rovinách. Je prirodzenou formou tréningu a vedie k vyššej svalovej rovnováhe, pomáha kĺbovej stabilite a prispieva k prevencii zranení pohybového aparátu. Spomínaný tréning kladie dôraz aj na ideálnu techniku, teda presnosť a optimálnu či maximálnu rýchlosť v rámci daného športu.

Niekoľkonásobný majster sveta a Európy vo... Foto: Martina Suránová
Jaroslav Slučik Niekoľkonásobný majster sveta a Európy vo vodnom zjazde Jaroslav Slučik v tréningu na bosu.

Je Jaro Slučik skôr výnimka a klientelu v štúdiu tvoria mladší, alebo je bežné, že ľudia v strednom veku chcú byť fit, čiže necvičia len sviatočne, ale celkom pravidelne? Podľa Andrey Javorskej mužov aj žien v strednom veku, ktorí chcú byť v dobrej kondícii, pribúda. „Čo sa týka klientov nášho štúdia, prevažuje u nich potreba riešiť aj zlepšenie pohyblivosti, pružnosti a zdravotného stavu pohybového aparátu,“ doplnila Javorská. Slučik je v určitom smere výnimka. V prvom rade v tom, že vodný zjazd patrí medzi športy s jednostranným zaťažením organizmu (pádluje iba na jednu stranu), podobne ako tenis, golf či hokej. Pri týchto športoch vzniká pri dlhodobom preťažení bolesť, opotrebúvajú sa kĺby, deformujú chrbtové stavce, platničky a podobne. A. Javorská klientom, ktorí pestujú tieto športy, odporúča zaradiť do celkovej prípravy aj kompenzačné cvičenie a cvičenie na posilnenie tzv. core. (Tréning core posilňuje hlboký svalový korzet a vytvára tak dostatočne stabilnú podporu tela).

Hovorí sa, že kto nemá čas cvičiť, má čas byť chorý. „Mám pocit, že pri súčasnom spôsobe života to ani inak nemôže byť,“ hovorí A. Javorská a dodáva, že naše telo nebolo stavané na dlhodobé sedenie, ani na prísun toľkých tukov, cukrov a kalórií. Pohyb je základnou potrebou pre normálne fungovanie organizmu, my mu ho však nedoprajeme v dostatočnej miere. „A pohyb nie je nevyhnutný len pre správne fungovanie nášho tela, ale aj pre duševnú rovnováhu. Stále si neuvedomujeme, že kvalitu a dĺžku vlastného života si určujeme predovšetkým sami.“

Andrea Javorská je inštruktorka a osobná trénerka v Park Pilates štúdio Žilina.

debata chyba