Vďaka joge možno získať vnútorný pokoj

Čím dlhšie sa budete joge venovať, tým viac vás bude baviť.

02.06.2011 06:00
Fredy Ayisi Foto:
Fredy Ayisi je oddaný cvičiteľ a prívrženec jógy.
debata

Síce schudnete, nadobudnete silu, nájdete rovnováhu, flexibilitu a koncentráciu, ale to, čo vás ohromí, je predovšetkým duchovný rast a vnútorný pokoj, ktorý vďaka nej získate. Aj mudrc Patandžali, autor starých spisov Joga-sútry kládol v súvislosti s jogou hlavný dôraz na duchovný rast.

Fredy Ayisi, ktorý minulý rok otvoril v Bratislave relaxačné centrum jogy, Vidyalaya, vysvetlil pár základných jogových zásad.

Pozdrav – keďže joga je spojená s pokorou, oddanosťou a úctou, začína sa spojením rúk a pozdravom Namaste alebo Hari Om.

Sed – dôležité je sedieť s rovným chrbátom. Najbežnejšie sú pozície lotosový sed, polovičný lotosový sed či diamantový sed (na pätách).

Prsty – joga sa skladá aj z cvičenia prstov, ktorými vyjadrujeme svoj psychický stav, náladu. Gestá rúk, ktoré pôsobia na psychiku aj telesné zdravie, sa nazývajú mudry. Jedna z najbežnejších je čin mudra – spojené ukazováky a palce.

Dýchanie – časť jogy, tzv. pránajáma obsahuje dýchacie cvičenia na rôzne spôsoby. Dokážu meniť náladu, vylepšiť zdravie, zobudiť alebo naopak upokojiť. Napríklad dlhý hlboký nádych, zadržanie na takú istú dlhú dobu, a výdych na rovnako dlhú dobu, nie je nič zložité, ale už vďaka takejto maličkosti nastanú v pľúcach chemické procesy, myseľ sa upokojí, zrelaxuje.

Zvuk – časť jogy je mantra joga – aktivuje vyššie telo prostredníctvom vibrácií spevu a mantry. V starej indickej civilizácii bol zvuk povznesený na vysokú úroveň. Ovplyvňuje naše vnútorné procesy a myslenie. Základná mantra, ktorá sa používa na joge je „om“. Podľa Fredyho Ayisiho dokáže tento zvuk vyčistiť problémy a na bolesť hlavy odporúča vydať tento zvuk so zatvorenými očami 3–4-krát po sebe. „Pocítite, že problémy nie sú také dôležité ako sa javia, budete mať pokojnejšiu myseľ a všetko ľahšie zvládnete.“

Spojenie – slovo joga znamená spojenie. S čímkoľvek – s bohom, prírodou, so starými tradíciami alebo so sebou samým. „Hľadáme spojenie. Napojíme sa na seba, snažíme sa pocítiť svoje prsty, kolená, chodidlá, pohlavie… Počúvame, čo nám telo hovorí, ako nám bije srdce, skúšame sa spoznať, precítiť samých seba“, spresnil Fredy Ayisi.

Fredy Ayisi minulý rok otvoril v Bratislave relaxačné centrum jogy, Vidyalaya. www.fredy.sk

debata chyba