Čo potrebuje tehotná žena? Relaxačný sed - pomôže baby lopta

Notoricky známa fitlopta je vhodná pre každého. Spôsobov jej použitia je hneď niekoľko. Je "liekom" proti bolestiam chrbta, výborná cvičebná pomôcka do fitnesscentra, prináša aj úľavu tehotným ženám pred pôrodom. Napokon, je aj dobrou alternatívou k stoličke. Na trhu je však niečo novšie. BB (baby) lopta.

09.06.2011 14:00
BB (baby) lopta Foto:
BB lopta zrejme postupne nahradí fitloptu – aspoň v pôrodniciach, pretože sem sa hodí viac.
debata

Na prvý pohľad sa zdá, že medzi týmito dvoma loptami je minimálny rozdiel. Ona je však z celkom iného materiálu a aby dobre slúžila, má svoje pravidlá a takisto elastickú pamäť. Jej otcovia, konkrétne talianski experti, to vydumali do najmenších detailov. Prišli na to, že počas tehotenstva potrebuje žena špeciálny komfort. Počas všetkých trimestrov by mala byť lopta nafúkaná na veľkosť približne 65 centimetrov. V tejto podobe slúži súčasne ako elastické kreslo, pružné operadlo za chrbát, či pomôcka na cvičenie. Chrbát bude menej bolieť a žena sa vďaka vysedávaniu na lopte lepšie pripraví na pôrod.

„Pretože nielenže komfortnejšie sedí, ale sa aj v tejto polohe pohojdáva, čím posilňuje svaly panvového dna,“ spresnil gynekológ a pôrodník z trnavskej Fakultnej nemocnice Ondrej Lachký. Podľa jeho slov potrebujú budúce mamičky trénovať najmä vnútorné stehná, zadok, panvové dno a cievnu gymnastiku dolných končatín.

Gynekológ Lachký túto novinku na trhu uvítal a svojim pacientkam ju vrelo odporúča. Čo je na nej také vynikajúce? „Ide o úplne iný sed ako na fitlopte. Tá umožňuje dynamický sed, čiže kolená sú nižšie ako bedrový kĺb, no ukázalo sa, že v tehotenstva takýto sed nie je príjemný. Keby ste v ňom mali zotrvať dlhší čas, pozerať televízor a relaxovať, nevydržali by ste dlho. Už po hodine musia svaly začať skutočne pracovať. Budúca mamička potrebuje naopak nízky relaxačný sed – byť do lopty ponorená a kolená mať o čosi vyššie ako bedrá.“ Lekár ďalej uviedol, že klasická fitlopta je pre tehotnú ženu niekedy príliš tuhá a nepružná.

Kúpiť BB loptu neznamená investovať „len“ do deviatich mesiacov. Poslúži aj mamičkám v šestonedelí – vtedy sa odporúča dofúkať ju na väčší priemer (až do veľkosti 85 cm). Cvičenie na BB lopte podporuje aj zdravý pohybový vývoj dieťaťa. „V tejto veľkosti sa dá s bábätkom cvičiť a polohovať na lopte pred sebou, mamička sa teda nemusí zohýbať a namáhať si chrbát,“ spresnil Ondrej Lachký.

BB (baby) lopta. Foto: Július Kazimír
BB (baby) lopta BB (baby) lopta.

BB lopta zrejme postupne nahradí fitloptu – aspoň v pôrodniciach, pretože sem sa hodí viac. Už fitlopta bola perfektná pomôcka. Pomáhala až tak, že si niektoré ženy podľa toho, či bola k dispozícii, vyberali pôrodnicu. V časoch, kedy ešte ani fitlopta nebola ani len na obzore, ženy si s rastúcim bruškom nemali ako pomôcť. Gynekológovia im radili len polihovanie, oddych a veľa ležať.

debata chyba