Vieme ako stáť a sedieť. Ale vieme aj správne ležať?

Vieme, ako máme správne stáť (vzpriamene, nehrbiť sa), veľa čítame o tom, ako pri počítači správne sedieť (a ak to nevieme, mal by nás to ktosi naučiť).

23.07.2011 09:00
spánok - oddych - relax - poloha pri spaní Foto:
Dôsledkom pravidelného spávania na chrbte sa údajne prehlbuje krivka v dolnej časti chrbtice, čo môže onedlho priniesť bolesti.
debata

Ale viete o tom, že aj poloha pri spaní má svoje presné pravidlá, ktorých by sme sa mali chytiť, ak chceme ostať čo najdlhšie zdraví?

Kto si predsavzal, že skoncuje s dolámaným ranným vstávaním a trpkým pocitom krátko po ňom, mal by rátať s tým, že zvykanie na novú (tú správnu) polohu nebude síce jednoduché, no prinesie svoje ovocie. Kvalitný spánok a svieže ráno. Človek bude plný energie, o to nám predsa ide.

Zabudnúť na zlozvyk – hodiť sa do perín ako sa to telu práve páči a v tej pozícii na niekoľko hodín zaspať, nebude malina. Telo si totiž za tie roky, kedy nám to bolo ľahkostajné, na určité veci zvyklo, odvykanie teda bude ťažké.

Jasným signálom, kedy treba polohu pri spaní zmeniť, je bolesť hlavy, chrbta či brnenie v končatinách. Opakovane máte pocit, že sa celú noc prehadzujete? Zmenu prinesie ortopedický vankúš, no pripravte sa na to, že spať na ňom prvú ani druhú noc bude umením. Zvlášť, ak ste doteraz poznali všetky polohy pri spaní okrem polohy „v pozore“ (na chrbte), či na boku, tak, aby vankúš rysoval vašu hlavu a krk.

Čo hovorí joga?
Učí, že poloha na boku je tá najvhodnejšia, najzdravšia. V takejto polohe dýchame nosom a nie plytkým dýchaním ústami. Správne sa podľa jogy leží na jednom vankúši, ktorý by mal mať hrúbku pleca.

Poloha na chrbte
Spať na chrbte celý život by neodporučil žiaden lekár. Dôsledkom pravidelného spávania na chrbte sa údajne prehlbuje krivka v dolnej časti chrbtice, čo môže onedlho priniesť bolesti. Ak sa inak nedá, podložte si pod kolená vankúš.

Iný ako ortopedický vankúš
Malý vankúšik, dva väčšie uložené na sebe alebo dokonca žiaden vankúš – ani jedna voľba nie je správna. Každá deformuje chrbticu.

debata chyba