Kombinácia zumby s posilňovaním zlepší kondíciu o sto percent

Zamiluje sa do nej každý. Stačí sa ponoriť do hodiny a nechať sa vznášať rytmom. Častokrát ide vraj o lásku "na celý život".

06.09.2011 06:00
Lucia Kostolanská Foto:
Lucia Kostolanská je študentkou medicíny na LFUK v Bratislave. Do svojich hodín zumby zvykne zakomponovať aj čo-to z brušných tancov.
debata

Reč je o zumbe – o zmesi latinsko-amerických tancov, ktorá prináša veľkú pestrosť a jej kroky zvládne každý.

Inštruktorka zumby, Lucia Kostolanská, sa spočiatku venovala brušným tancom. Páčili sa jej do chvíle, kým na internete nenašla videá zumby. Hudba bola chytľavá, kroky nenáročné a výsledný efekt zábavný. Keďže v hlavnom meste sa predsa len rozmohla najskôr, zistila, kde v Bratislave sa cvičí. Prvá hodina, pochopiteľne, nebola jednoduchá. Spočiatku v krokoch a tempe prirodzene zaostávala. „Nebola som uvoľnená, a preto som si v istých momentoch pripadala ako drevo“, spomína.

Zumbe sa začala venovať pravidelne a postupne sa na hodinách cítila ako ryba vo vode. K nápadu inštruktorky bol už iba krôčik. „Vyhľadala som si o nej všetky informácie a popri tom som navštevovala aj iné hodiny, aby som zistila, aké sú medzi nimi odlišnosti.“ Spraviť si certifikát sa odhodlala až po roku. Nie je to totiž lacná záležitosť.

Lucia Kostolanská je študentka posledného ročníka medicíny. Vraví, že z medicínskeho hľadiska zumbu príliš nerozoberala, no dnes vie o jej priaznivých účinkoch na telo. Formuje telo, robí ho krásnym, no pomáha aj po zdravotnej stránke. „Poznám dievčatá, ktoré vďaka zumbe dosiahli spokojnosť so svojim telom“, povedala, no zároveň dodala, že v tom prípade to nie je len o pohybe, ale aj o strave. „Je to síce obohraná pesnička, ale vyvážená strava v pravidelných intervaloch je základ.“ Druhé pravidlo, na ktoré Lucia upozornila, je príjem/výdaj. Kto si chce udržať postavu, resp. chce schudnúť, musí mať nižší príjem ako výdaj.

Pravidelný pohyb v rytme zumby pomáha srdcovo-cievnemu systému a regulácii krvného tlaku. Veľa žien má sedavé zamestnanie, vďaka ktorému trpí chrbtica aj svalstvo postupne ochabuje. Zumba dopomôže k tomu, aby opäť spevnelo. Ideálne je zumbu z času na čas prestriedať či doplniť posilňovaním, radí Kostolanská. Kondícia by sa v takom prípade mala zlepšiť o sto percent.

Zumba ďalej pomáha zlepšiť imunitu a keďže zvyšuje prekrvenie organizmu, priaznivo pôsobí pri poruchách termoregulácie. Ako uviedla Lucia Kostolanská, za veľké plus zumby možno považovať aj vyplavovanie endorfínov. Spôsobí, že sa človek cíti po cvičení šťastnejšie. Okrem toho dokáže odbúrať nahromadený stres a zanechá dobrú náladu. Jediné, načo treba pri zumbe dať pozor, sú podľa Kostolanskej slov kĺby. „Pri cvičení sú zaťažované, preto treba dbať na správnu obuv.“

Lucia Kostolanská (24) pochádza z Topoľčian. Je študentkou medicíny na LFUK v Bratislave. Zumbu precvičuje v bratislavskom štúdiu Sportego a v štúdiu Relax. Do svojich hodín zvykne zakomponovať aj čo-to z brušných tancov.

debata chyba