Joga pre deti má zmysel. Kľúčové slová sú dýchanie, rovnováha a sústredenie

Joga pre deti – to znie netradične. Záujem o ňu je na Slovensku určite menší ako o futbal, hokej či tanec.

28.09.2011 07:00
joga, deti, cvičenie Foto:
Deti sú tvárne, preto je pre ne joga vhodná.
debata

Možno aj preto, že veľa ľudí sa bojí dať dieťa na jogu, z obavy, že bude spätá s nejakým náboženstvom. Fredy Ayisi, ktorý ju len prednedávnom zaradil do harmonogramu vo svojom bratislavskom relaxačnom centre jogy, Vidyalaya, vyvracia všetky prípadné a podobné domnienky. „Naša joga pre deti nie je o filozofických presvedčeniach ani o viere. Je vyslovene založená na zdravom životnom štýle a zdravých návykoch.“ Doplnil, že správne dýchanie, rovnováha a sústredenie sú kľúčovými slovami. Deti sa tu naučia viac pohrúžiť do seba a upokojiť svoju myseľ. Jedným z pozitívnych výsledkov, ktoré im joga prinesie, bude aj vyššia koncentrácia pri učení.

Fredy Ayisi presne vie, čo práca s deťmi obnáša – v minulosti ich učil tancovať. Je to náročné, vyžaduje si to okrem iného a najmä železnú trpezlivosť. „Trénovať deti bol môj dávny sen. Veľmi som to chcel, teraz sa mi to splnilo,“ hovorí Ayisi, ktorý si vo svojom jogovom centre vzal na starosti väčšie, teda disciplinovanejšie deti (od desať do sedemnásť rokov). Menšie prenechal vyštudovanej pedagogičke Danke Josayovej. Jej hodina je dynamická a prispôsobená detskému veku. Pozostáva z jogových pozícií, ktoré vychádzajú z prirodzeného pohybu.

Ako pomáha joga deťom?

– má vplyv na správne držanie tela
- predchádza problémom plochých nôh
- zlepšuje silu, ohybnosť, rovnováhu, koncentráciu a orientáciu v priestore
- rozvíja fantáziu a predstavivosť
- buduje sebavedomie a pevnú vôľu
- formuje charakterové vlastnosti (ohľaduplnosť, úctu, kolektívnosť)
- rieši problémy so spánkom

Deti sú tvárne, preto je pre ne joga vhodná. Podľa Fredyho im pomôže po každej stránke. Nie nadarmo sa vraví, čo sa v detstve naučíš… A oni sa vďaka nej naučia správne dýchať, držať telo a nadobudnú flexibilitu a energiu. „Celkom jasne si spomínam na to, ako vážne som bral karate v dvanástich rokoch, keď som s ním začínal. Keď objavím deti, ktoré bude joga tak veľmi zaujímať ako mňa vtedy karate a pred očami budem sledovať ich rast, budem šťastný,“ priznal.

Joge sa tanečník venuje od dvanástich rokov. Dnes už môže povedať, že dokáže seba pozorovať, vie upokojiť svoju myseľ a ovládať sa, hoci stále sú situácie, s ktorými bojuje. „Stretávam sa s nimi na každom kroku.“ Prečo je to tak, vysvetlil na príklade špinavých, resp. čistých šiat. „Keď má človek na sebe veľmi špinavé šaty, neprekáža mu, ak sú špinavšie ako špinavé. Ale keď sa rozhodne, že si ich začne čistiť, potom čím viac ich čistí, tým viac sa mu zdajú špinavé a chce ich čistejšie. Už keď ich má úplne čisté a padne mu na ne omrvinka, zdá sa mu, že sú veľmi špinavé.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trpezlivosť #koncentrácia #viera #náboženstvo #pokojná myseľ #detská joga