Na pleciach, krku, čeľusti a sluchách sa hromadí najviac napätia

Zakaždým, keď prídeme na masáž, je to akoby podľa toho istého scenára. Zvlášť po namáhavom dni máme stuhnuté svalstvo na tých istých miestach a masér má čo robiť, aby ho uvoľnil.

04.10.2011 15:24
Masáž krku a pliec Foto:
Masáž krku a pliec môžeme vyskúšať aj vlastnoručne.
debata

Domácu mini masáž si však môžeme urobiť aj sami. Podstatné sú časti tela, kde sa napätie hromadí najčastejšie a najľahšie. Sú to plecia, krk, čeľusť a sluchy.

Na automasáži spomínaných častí je dôležité nielen to, že vďaka hneteniu odstránime zo svalov napätie, ale uvoľní sa aj samotná myseľ. Aj tu platí, že každý človek je individuálny, preto na každého platí čosi iné. Skúšajte techniky a nájdite pre vás tú pravú. Môžu to byť krúživé pohyby prstami, ale takisto tlačenie na isté body alebo masáž inou časťou dlane, napríklad hánkami.

Čím väčší pokoj, resp. ticho si pri masáži doprajete, tým bude účinnejšia. Mala by byť tiež pomalá a slabá. Keď už ste osamote, zavrite oči a predstavujte si všetko, čo vám v daný deň spôsobilo radosť. Spomínajte na všetko a usmievajte sa pri tom. Potom si predstavte niečo, čo skutočne milujete alebo po čom túžite. Napríklad more, hory, slnko, myslite na príjemnú hudbu. Až po takomto úvode začnite s masážou.

Masáž pliec
Ľavou rukou masírujte pravé plece a pravou ľavé. Podstatný je smer od krku k hornej časti pleca. Robte, čo vám napadne. Masírujte sa prstami krúživými pohybmi. Hľadajte stuhnuté miesta a tým venujte najväčšiu pozornosť.

Masáž krku
Štyrmi prstami masírujte jednu časť krku a zároveň palcom druhú. Potom ruky vymeňte. Aj v tomto prípade je dôležitý smer, začať by ste mali v dolnej časti krku a pomaly prejsť nahor k lebke.

Masáž čeľuste a slúch
Opatrne si položte na líca dlane a ústa zoširoka no pomaly a dôkladne otvorte a následne zatvorte. Potom prstami krúžte v smere hodinových ručičiek a neskôr v protismere. To isté premietnite na spánky.

debata chyba