Joga pomáha pri bolestiach chrbta rovnako ako strečing

Pravidelné cvičenie jogy nepomáha proti bolestiam chrbta o nič lepšie ako strečing. Zistili to americkí vedci, ktorí pozorovali 228 dospelých ľudí s chronickými bolesťami krížov.

27.10.2011 15:00
žena, joga, cvičenie, relax Foto:
Či už ide o jogu alebo strečing, pacienti by podľa odborníkov cvičiť rozhodne mali.
debata

„Už vieme, že cvičenie je na bolesti chrbtice dobré. Joga je pre týchto ľudí perfektná možnosť, nie je však tou najlepšou,“ uviedol Timothy Carey z University of North Carolina.

Pacientov rozdelili do troch skupín – prvé dve cvičili 12 týždňov jogu a strečing, kým tretia dostala knihu s radami, ako bolestiam chrbta predchádzať. Po uplynutí troch mesiacov tých, ktorí pravidelne cvičili, boleli kríže oveľa menej než ľudí, ktorí len dodržiavali pokyny z knihy. Porovnateľné výsledky u prvých dvoch skupín boli spôsobené tým, že v joge je zakomponovaný aj strečing, uvoľňovanie a dýchanie pravdepodobne nemali na bolesti žiadny alebo minimálny vplyv.

„Je tu možnosť, ktorú stojí za to vyskúšať,“ povedala vedúca štúdie Karen Sherman z Group Health Research Institute v Seattle. Či už ide o jogu alebo strečing, pacienti by podľa odborníkov cvičiť rozhodne mali. „Neexistuje liečba, ktorá pomôže každému. Ale ak sú ľudia ochotní cvičiť, mali by to vyskúšať, dôležité je, že si to užijú. A pritom nemusia jazdiť 50 míľ na najbližšie hodiny jogy,“ dodal Carey.

Pripomenul tiež, že tieto hodiny nemusia byť najlacnejšie, ale stále sú výhodnejšie než iné možnosti, ako je akupunktúra či masáže. „A hlavne, hneď, ako sa naučíte cvičiť sami tak, aby to bolo pre vás bezpečné, môžete už cvičiť aj doma,“ poradila Sherman.

debata chyba