SOM – športová metóda, ktorá pomôže nájsť samého seba

Šport mám v krvi. Keď športujem, som voľná. Sú to momenty, keď cítim, že som to ja, povedala športová trénerka Soňa Sedláčková, ktorá do fitnesscentra priniesla svoju vlastnú športovú metódu SOM.

28.10.2011 14:00
sedlackova Foto:
Soňa Sedláčková pôsobí ako trénerka metódy SOM
debata

Každý má svoj dôvod, prečo cvičí. Niekto sa chce lepšie cítiť, iný schudnúť, ďalší uvoľniť emócie a pocity, ktoré ho frustrujú. „Myslíte si, že niekto vníma svoje telo ako svojho najväčšieho kamaráta?," pýta sa Soňa a vysvetľuje, že podľa cvičenia a toho, ako sa pri ňom správame, tvárime a kde máme stuhnuté svaly, nás môže dokonale spoznať. O tom, že telo povie všetko, je presvedčená. Ako sa cítime, akí sme, kde máme rezervy… „Každý na sebe pracuje inak – niekto študuje, iný chodí do prírody, ďalší medituje, cestuje alebo športuje. Podstatné je vnímať seba, spoznávať sa. Prídete na to, čo (ne)máte radi a tu začína vaša sloboda. Potom sa môžete spýtať: Kto SOM?“ Podľa tohto slova dostala jej metóda meno. Doplňme, že trojslabičné slovo má tiež vystihovať tri pojmy: sval, obnovu a myseľ.

Okrem toho má športová metóda SOM ešte jeden význam. Vďaka telu, ktoré začneme postupne vnímať, myseľ sa skontaktuje s telom, čo zaručí obnovu celého narušeného systému. „Mojou úlohou je učiť klientov, aby sa mali radi. Všetci sú večne nespokojní. Ako môžu byť šťastní, keď nedokážu byť spokojní? Každý si totiž na svojom tele nájde niečo, čo sa mu nepáči – zadok, brucho alebo nohy,“ skonštatovala Soňa.

Na svojej hodine SOM učí ako cítiť fyzické telo a ako sa po fyzickom výkone na konci hodiny mentálne uvoľniť. Cvičenec si ľahne a vedome uvoľňuje určité časti tela – podobá sa to ľahkej meditácii. Podľa Soniných slov sa takto ľudia na seba bežne nepozerajú, preto vznikla jej myšlienka spojiť pohyb s duchovnom. Štyri roky hľadala tú „naj“ podobu, aby dala svojej hodine hlavu aj pätu. Ona sama začínala ako tanečnica latinsko-amerických tancov.

„Pri tanci dokážete úplne uletieť, naučiť sa počúvať hudbu a precítiť ju. A v tomto duchu sa to vo mne rodilo až do 31 roka života. Takže moja metóda nie je niečo, čo sa navarilo, aby sme tu mali ďalšiu novinku,“ tvrdí. Pravdou je, že do svojho cvičenia vložila všetko, čo sa dosiaľ naučila. A nebolo toho málo. Pôsobila ako trénerka kulturistiky, osobná trénerka, fitness inštruktorka, štúdio trénerka, profesionálna tanečnica a absolvovala rôzne kurzy. Vložila doň teda maximum zo športovej a duchovnej sféry. Cvičenie je vhodné pre všetkých. Tí náročnejší si zvyšujú váhu jednoručiek a začiatočníci si robia väčšie pauzy. Je pre ženy aj pre mužov, a to každej vekovej kategórie.

SOM je rysovací a redukčný tréning, pri ktorom sa zlepšuje predovšetkým kvalita svalových vlákien a dochádza k redukcii telesného tuku. Každý tréning je zameraný na iné svalové skupiny – len tak je podľa Sedláčkovej slov skutočne efektívny a dokáže nahradiť aj tréning vo fitnescentre. Štruktúra je navrhnutá tak, aby cvičenec pri pravidelnosti dosiahol „obnovu“ tela – pevnú postavu, znížil hmotnosť, a vo výraznej miere minimalizoval prípadné problémy pohybového aparátu.

Soňa Sedláčková (31) pôsobí ako trénerka metódy SOM pre fitnescentrum, sieť Golem.

debata chyba