Bolestiam krčnej chrbtice predídete cvičením

Závrat, poruchy videnia aj sluchu, stuhnutosť, obmedzený pohyb hlavy do strán, bolesti hlavy, bolesti vystreľujúce až do končatín. Tieto zdravotné problémy a obmedzenia sprevádzajú bolesti krčnej chrbtice. Zmierniť ich možno najmä pravidelným cvičením pre uvoľnenie stuhnutého svalstva.

22.11.2011 06:00
Chrbtica V Foto:
Problémy s krčnou chrbticou sa zvyčajne prejavujú slabou únavou a bolesťami šije.
debata (1)

Bolesti krčnej chrbtice trápia predovšetkým ľudí so sedavým zamestnaním, so zlým držaním tela a tých, ktorí spia v zlej polohe alebo na nevhodnej posteli. Ak vás aj v súčasnosti problémy tohto druhu netrápia, nie je vylúčené, že sa im neskôr vyhnete. Stačí si len spomenúť na to, koľko času trávite v aute, za počítačom, v predklone a inej nevhodnej polohe. Zanedbávať nemožno ani drobné úrazy hlavy a krku, pretože nikdy neviete, aké následky to môže priniesť.

Problémy s krčnou chrbticou sa zvyčajne prejavujú slabou únavou a bolesťami šije. Tie sa postupne zintenzívňujú až do takej miery, že sa začnete vyhýbať niektorým polohám hlavy a krku a stupňovať sa môžu až tak, že nakoniec sa nedokážete ani otočiť alebo nakloniť. Bolesti môže sprevádzať nevoľnosť, závrat a silné bolesti hlavy. „Diagnózu a liečbu by ste v každom prípade mali konzultovať s lekárom,“ upozorňuje praktická lekárka Milada Ondrejková.

Ignorovať bolesti sa nevypláca, stav sa vám môže len zhoršovať. Bez pomoci lekára a fyzioterapeuta sa bolestí krčnej chrbtice nezbavíte. Problémom možno predchádzať. Dbajte na to, aby ste spali na vhodnom matraci, predovšetkým však dbajte na to, aby ste si pri práci za počítačom urobili prestávky a precvičili stuhnuté svalstvo. „Najdôležitejšou prevenciou pred bolesťami krčnej chrbtice je cvičenie,“ radí lekárka. Ľuďom s takýmito problémami odporúča, aby sa nebáli zájsť za lekárom alebo do rehabilitačného centra, kde im vhodné cviky poradia.

Nahrievanie

Najrýchlejším spôsobom, ako si uľaviť pri bolesti krčnej chrbtice, je nahrievanie. Horúca voda rýchlo prehreje svaly okolo krčnej chrbtice a ramien. Je na vás, či si vyberiete sprchu alebo kúpeľ. Pomáha aj nahriaty uterák alebo termofľaša priložená na postihnuté miesta. Výborné účinky má však aj sauna.

Relaxácia

Problémy s krčnou chrbticou pomáha zmierniť aj pravidelná a dostatočná relaxácia. Vhodný je oddych vo vani s teplou vodou, kde si chrbticu a svaly nielen nahrejete, ale aj uvoľníte. Uvoľniť si chrbticu možno aj v sede alebo v stoji. Tipy na relaxačné cvičenia vám dá lekár, rehabilitační pracovníci, ale aj maséri.

Veľmi dôležitým bodom je v prípade bolestivej krčnej chrbtice zdravý spánok. Určite sa vám oplatí investovať do zdravotného matraca a vankúša, ktoré sú určené práve ľuďom sa takýmito problémami. Pred spaním sa nezabudnite uvoľniť, ramená stiahnite dolu, uvoľnite aj čeľusť. Nikde v tele nesmiete cítiť napätie. Pri bolestiach chrbtice je najvhodnejšie spať na boku.

Cvičenia na krčnú chrbticu

Zrejme najzásadnejšou prevenciou pred bolesťami krčnej chrbtice, ale aj riešením, ktoré pomáha, je cvičenie Pri pravidelnom cvičení špeciálnych cvikov na uvoľnenie krčnej chrbtice sa svaly v okolí prehrievajú a prekrvujú. Cvičenie zároveň dokáže určité svaly posilniť a pretiahnuť. Ak však máte akútny problém, s cvičením radšej počkajte, aby ste si náhodou neublížili a cvičiť začnite až po konzultácii s lekárom.

A čo a ako cvičiť? Platí, že najúčinnejšie sú tie najjednoduchšie cviky. Poradia vám lekári, rehabilitační pracovníci, množstvo cvikov možno nájsť aj internete. Cvičiť môžete v stoji, sede aj ľahu. pozor si treba dať na správne dýchanie, plynulosť pohybov – cvičí sa ťahom, nie švihom. Cvičenie na krčnú chrbticu treba robiť niekoľkokrát denne a kdekoľvek – v kancelárii, na zastávke.

Nehanbite sa zacvičiť si vždy, keď cítite napätie v oblasti chrbtice, krku a ramien. Ak sa vám pri cvičení krúti hlava a máte sklon k závratu, roznožte sa a nechajte otvorené oči. Počet cvikov nepreháňajte, nikdy necvičte dlhšie ako po hranicu bolesti.

Tipy na cviky

Stoj takmer spätný (na šírku chodidla), máličko predsunieme panvu, kolená môžu byť mierne pokrčené. Vyrovnáme chrbát, ramená jemne tlačíme vzad a dolu. Hlava je v predĺžení chrbtice, pohľad uprený dopredu.

  1. Nadýchneme sa a s výdychom predkloníme len hlavu, akoby sme ju chceli vytiahnuť z chrbtice. Bradu mierne pritlačíme do krčnej jamky. S nádychom hlavu pomaly zdvihneme späť. Nezakláňame. Cvik opakujeme desaťkrát.
  2. Zo základného postoja s výdychom hlavu nakláňame striedavo na jednu a druhú stranu. Snažíme sa opäť o čo najväčší pohybový rozsah, asi na hranici bolesti. Ramená musia zostať statické. V žiadnom prípade ich nezdvíhame. Opakujeme takisto desaťkrát, a to na obe strany.
  3. Ďalším cvikom je otáčanie hlavy na strany – v osi chrbtice. Vyzerá to, akoby sme sa chceli pozrieť cez rameno. Ramená sú opäť fixované, pohyb vychádza z krčnej chrbtice. Voľne dýchame.
  4. Postavíme sa rovnako ako pri prvom cviku. S výdychom hlavu predkloníme a bradu pritlačíme k telu. S nádychom ju vytočíme vľavo, s výdychom opäť skloníme dolu, s nádychom vpravo a zase dolu. Opisujeme tak bradou pomyselné polkruhy. Môžeme ich urobiť opäť desať.
  5. Rovnaký cvik robíme v záklone s tým, že dýchanie je opačné. Do záklonu ideme s nádychom a potom dýchame zvoľna v rytme. Zátylok akoby valíme po zadnej časti chrbta a ramien, samozrejme, ako nám to len ide. Strážime si ramená.
  6. Môžeme ešte pridať cvik, keď zo základného postoja vyťahujeme hlavu (bradu) čo najviac dopredu, takzvaný husí krk. S nádychom ju vraciame do pôvodnej polohy.

Zdroj cvikov: www.krcna-chrbtica.sk

1 debata chyba