Šiacu prináša výsledky pri akejkoľvek diagnóze

Šiacu je japonská fyzická terapia. (Z japončiny shi-prsty, atsu-tlak). Je uvoľňujúca, regenerujúca a liečivá.

18.12.2011 08:00
siacu Jassingerova Foto:
Nina Jassingerová je terapeutka šiacu s dvanásťročnou praxou.
debata (2)

Zvykne sa nesprávne označovať ako masáž – no nejde o masáž. Bližšie má k akupresúre a akupunktúre, avšak bez použitia ihiel a iných pomôcok. Na rozdiel od masáže sa tu nepoužíva olej a klient leží počas terapie na zemi oblečený. Pri šiacu sa tlačia jednotlivé body na tele, a to palcami, lakťami, kolenami či chodidlami.

„Šiacu účinkuje na všetkých úrovniach, nielen na fyzickej, ale aj na emocionálnej a duchovnej. Tlačením bodov sa totiž spriechodňuje tok energie v dráhach (meridiánach), aby v nich mohla energia voľne prúdiť. Každá dráha súvisí s nejakým vnútorným orgánom,“ vysvetlila terapeutka šiacu Nina Jassingerová. Doplňme, že dráh je dvanásť a dve zvláštne. Šesť je jinových, vnútorných a vzostupných a šesť jangových, vonkajších a zostupných. Dve zvláštne dráhy vedú stredom tela.

„Každý chronický problém chce čas, aby sa organizmus dostal do vyrovnanejšieho, funkčnejšieho a zdravšieho stavu, potom ho stačí udržiavať,“ spresnila Jassingerová.

Šiacu vyžaduje pravidelnosť, nestačí ho absolvovať len raz. Táto terapia pomáha pri vysokom a nízkom krvnom tlaku, menštruačných bolestiach, migréne, nespavosti, únave, nervozite, skolióze, bolestiach chrbta, „seknutí“, stuhnutí šije…

Uvoľňuje tiež stres, napätie a iné fyzické aj psychické ťažkosti a zodpovedne posilňuje imunitný systém. „Mám klientku, ktorej hrozila operácia kolena, celé ho mala stuhnuté. Aj jej lekár sa čudoval, aké ho má pohyblivé, odkedy ku mne chodí na šiacu,“ povedala Jassingerová a dodala, že šiacu prináša výsledky pri akejkoľvek diagnóze.

Nebolí to? Nina Jassingerová tvrdí, že spočiatku to môže byť bolestivé. „Keď príde človek na šiacu a každá dráha sa prechádza prvýkrát, niektorý bod sem-tam zabolí, potom sa ale bolesť uvoľní, alebo sa zmierni citlivosť,“ vysvetlila, no podotkla, že nemusí ísť len o bolesť. Sú ľudia, ktorí zacítia niečo medzi šteklením a bolesťou a ani nevedia povedať, či je to príjemné alebo nie. „Niekto sa začne smiať, iný zareve, všetko je dovolené,“ vraví terapeutka.

„Každý impulz čosi vyvolá a je dobré nezadržiavať to, pretože tým sa rozptyľuje nahromadená energia a dáva sa do pohybu.“ Šteklenie alebo bolesť hovorí o tom, že v konkrétnom mieste je veľa alebo naopak málo životnej energie ki (čchi). U niekoho je miesto citlivejšie aj po opakovanom šiacu. Znamená to, že táto oblasť je u daného človeka konštitučne slabšia a treba jej venovať viac pozornosti, no neznamená to ešte, že daný orgán musí byť poškodený, upozornila Jassingerová.

„Mala som tu pani, ktorá mala strašné bolesti, keď som jej prechádzala po dráhe obličiek. Bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. A skutočne, o týždeň už ležala v nemocnici so zápalom obličiek.“ Jassingerová zdôraznila, že šiacu chorobné prejavy nevyvoláva, len na ne upozorňuje a stav postupne upravuje.

Choroba nie je kontraindikácia. Šiacu by nemali absolvovať len tí, ktorých trápi akútne prechladnutie, chrípka, zápalové ochorenie, majú akútnu ranu alebo metastázy. Odporúča sa aj v tehotenstve, vtedy sa len netlačia určité body. Zaručene pomôže bolestivému chrbátu a môže redukovať tvorbu kŕčových žíl. Výborné je aj pri pôrode – vtedy sa zas naopak tlačia body, ktoré sa pri tehotenstve vynechávajú.

Z histórie šiacu: Označenie šiacu začal prvýkrát používať Tokujiro Namikoši v roku 1919. Vážne uznanie si však táto terapia v Japonsku získala až koncom 50-tych rokov. V roku 1964 ju japonské ministerstvo zdravotníctva oficiálne definovalo ako samostatnú liečebnú metódu.

Nina Jassingerová je terapeutka šiacu s dvanásťročnou praxou. Pôsobí tiež ako terapeutka v oblasti Bachovej terapie a homeopatie. Je autorkou a facilitátorkou metódy Tanec ako liek/AnandaDance a akreditovanou facilitátorkou TranceDance. Viac info na www.ananda.sk

2 debata chyba