Vďaka pilatesu sa telo stáva motoricky inteligentnejšie

Pilates a joga – to sú cvičenia, vďaka ktorým môžeme na to „bývalé“, čiže neohybné, neforemné a krivé telo zabudnúť. Budeme mať nové a k tomu bonus - flexibilitu a silu.

27.12.2011 09:54
žena, cvičenie, fitness, lopta Foto:
Fyzioterapeuti dnes odporúčajú pilatesovu metódu ľuďom s funkčnými poruchami chrbtice a chybným držaním postavy.
debata

Podľa muža, ktorý sa pod pilatesové cvičenie podpísal, Josepha Pilatesa, by sme sa už po desiatich lekciách mali cítiť lepšie. Ak vydržíme ďalších desať, mali by sme aj lepšie vyzerať a do tretice, ak pridáme ďalších desať (dovedna tridsať), čaká nás to vytúžené – nové telo.

K prvým „pokusným králikom“ Pilatesovho revolučného cvičenia patrili baletky. Ocenili, že cvičením sa im akoby „predĺžilo“ telo, zlepšilo dýchanie a nabrali potrebnú silu, ktorú v tanci na špičkách nevyhnutne potrebovali.

Fyzioterapeuti dnes odporúčajú pilatesovu metódu ľuďom s funkčnými poruchami chrbtice a chybným držaním postavy. Cvičením sa dá dokonca predísť aj osteoporóze. Jednoducho zosumarizované, pilates naučí zabudnúť na staré držanie tela a prirodzene mu „vštepí“ nové, dobré zásady, zaujatím vhodnej polohy. Telo sa s pomocou pilatesa stane motoricky inteligentnejšie a ak človek, ktorý mu obetuje čas, skoordinuje pohyb s dýchaním, bude mať z neho dokonca radosť.

Pilatesova metóda pozná šesť princípov. Dýchanie, koncentrácia, kontrola, presnosť, plynulosť a powerhouse (tento termín vyjadruje stred tela, z ktorého vychádza každý jeden pohyb. Nachádza sa dva centimetre pod pupkom).

Kto bol Joseph Pilates?

Človek, Nemec, ktorý bol v detstve chorľavý. Prekonal reumatickú horúčku, trápila ho aj astma. Napriek tomu však nezaspal na vavrínoch a robil pravý opak toho, čo od neho okolie očakávalo. Vkuse športoval – lyžoval, cvičil jogu a gymnastiku. Neskôr študoval nemecké a východné telocvičné systémy, ktorými sa inšpiroval pri tvorbe konceptu inteligentnej gymnastiky. Svoje prvé Pilates Studio v New Yorku otvoril so svojou ženou Clarou pred neuveriteľnými 85 rokmi. K dispozícii bolo 500 cvikov. Joseph Pilates zomrel v roku 1967 ako 83-ročný.

debata chyba